صالحی: برای ارتقای سطح روابط با مصر آماده‌ایم

۲۷ شهریور ۱۳۹۰ | ۱۵:۳۸ کد : ۱۶۳۲۷ سرخط اخبار

وزیر امور خارجه کشورمان گفت: گسترش کمی و کیفی حرکت‌های مردمی در منطقه تا مقطع کنونی آن ، نوید بخش خاورمیانه‌ای جدید با ماهیتی اسلامی و مبتنی بر نقش ملت‌ها در ترسیم آینده و فاصله گرفتن منطقه از هم پیمانی با آمریکا و رژیم صهیونیتی است.

به گزارش ایسنا علی‌اکبر صالحی، وزیر امور خارجه کشورمان در دومین روز همایش بین‌المللی بیداری اسلامی سخنرانی کرد که متن کامل آن بدین شرح است:

قبل از هر چیز مایلم مراتب خرسندی خود را از حضور در جمع علمای بزرگوار، فرهیختگان و نخبگان حاضر در این همایش بزرگ ابراز نمایم. خیزش‌های مردمی دربخش‌های مهمی از جهان اسلام یقینا مبشر یک نوزائی در کالبد سیاسی، اجتماعی و فرهنگی منطقه بوده و شکل گیری معادلات جدیدی را در ساختار نظام بین المللی نوید می‌دهد. عظمت و اهمیت این پدیده نوظهور هم اندیشی‌های فشرده و بررسی‌های همه جانبه‌ای را از سوی خردورزان و نخبگان دینی، فرهنگی، علمی و در یک کلام دلسوزان فرهیخته و هادیان امت اسلامی طلب می‌کند. لذا اهمیت این نشست از این حیث که می‌تواند در مسیر شناخت و درک صحیح ماهیت تحولات جاری، آسیب‌شناسی حرکت‌های نوین مردمی و جهت‌دهی این ظرفیت عظیم انسانی و معنوی به سمت مصالح امت اسلامی نقش ایفا کند، حائز اهمیت بسیار است.

حضار محترم

از زمان شروع خیزش‌های اخیر مردمی در جهان عرب، دیدگاههای مختلفی در خصوص ماهیت و چرایی این قیام‌ها مطرح شده و می‌شود. قیام‌های اخیر مردمی در جهان عرب، ریشه در معادلات ناسالم و ظالمانه موجود در مناسبات میان ملت‌ها و برخی دولت‌های منطقه در طول چند دهه متمادی دارد و نیز عکس‌العملی طبیعی از سوی ملل مسلمان منطقه به سیاست‌های ظالمانه نظام سلطه بین‌المللی در این منطقه حساس از نظام بین‌الملل می‌باشد. در این میان تلاش همه جانبه صاحبان مصالح و منافع نامشروع در مسیر تخریب و تحریف اهداف و مقاصد شفاف مردم متمرکز شده و در پاره‌ای از موارد نیز با طی اقداماتی فراقانونی به دخالت آشکار نظامی و سیاسی روی آورده و اعاده منافع نامشروع خود را جستجو می‌کنند.

از نگاه جمهوری اسلامی ایران قیام‌های اخیر منطقه‌ای ، حرکتی اصیل و مردمی با انگیزه‌های اسلام خواهانه، آرمان‌گرایانه و اصلاح‌طلبانه در حوزه مناسبات ملی،‌ بین‌المللی و حوزه‌های دینی و عقیدتی بوده و تجلی بیداری نوین اسلامی در عصر تزلزل و ناکارآمدی اندیشه‌ها و مکاتب غیرالهی می‌باشد. جمهوری اسلامی ایران بدون دخالت در امور داخلی کشورها، تجلی اراده جمعی ملت‌های منطقه در تعیین سرنوشت و احقاق حقوق شهروندی آنان را به رسمیت شناخته و از آن حمایت می کند. معهذا تلاش‌های برخی به منظور ایجاد انحراف در مسیر حرکت آرمانخوانه و حق‌طلبانه و یا شبیه‌سازی این قیام‌ها در کشورها و حوزه‌های خاص و نیز بکارگیری سیاست‌های دوگانه و مداخلات نظامی فراقانونی در برخی کشورهای منطقه، امری خطرناک و غیرقانونی بوده و پیامدهای غیرقابل جبرانی را متوجه نظام بین‌المللی خواهد کرد.

هر حرکت مردمی نیاز به حداقل دو عنصر مهم دارد که عبارتند از : وجود یک اندیشه محرک و دوم پیش رو داشتن یک الگو، اندیشه محرک به برکت انقلاب اسلامی ایران همانا اسلام ناب محمدی ( صلی الله علیه و آله) است که احیاگر آن در عصر حاضر حضرت امام(ره) بوده‌اند و در خصوص الگو همانا دستاوردهای شگفت‌آور جمهوری اسلامی ایران در تمامی عرصه‌های علمی، فناوری و اجتماعی و فرهنگی علی‌رغم فشارهای ناجوانمردانه خصمانه دشمنان از ابتدای انقلاب تا به امروز می‌تواند مطرح باشد. ذر همین راستا قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به عنوان قاضی اسلامی‌،‌ مترقی و متمدن ، الگوی زیبایی از امتزاج میان دین و مردم‌سالاری دینی در عصر جدید را به نمایش گذاشته است. این قانون در مرحله عمل نیز کارایی و عمل پذیری خود را اثبات کرده است.

به رغم غافلگیری دنیا خاصه نظام سلطه بین المللی به رهبری آمریکا و صهیونیسم بین‌الملل از قیام‌های مردمی در بستر بیداری اسلامی در منطقه مبالغه نیست اگر بگوییم که رهبری، دولت و ملت جمهوری اسلامی ایران نه تنها از این تحول غافلگیر نشده بلکه منبعث از اوج ایمان است به سنت‌های الهی و نیز درک عمیق‌شان از دلبستگی مردم منطقه به ریشه‌های دینی و سنتی خود، چنین تحولی را از ابتدای انقلاب اسلامی خویش در افق منطقه می‌دیدند و انتظار وقوع آن را داشتند.

سروران ارجمند،

در ارزیابی شرایط جاری منطقه می‌توان گفت که تا همین مرحله کنونی تغییرات بنیادینی در منطقه رخ نموده است. تردیدی نیست که نظام بین‌الملل در پی تحولات جاری در جهان عرب، با معادلات جدیدی روبروست و قیام‌های مردمی ضرورت تغییر در استراتژی‌های سیاسی و امنیتی را بر بازیگران بین‌المللی و منطقه‌ای تحمیل کرده است. نقاط کانونی انقلاب‌های مردمی عمدتا در حوزه متحدان آمریکا و رژیم صهیونیستی متمرکز بوده و نزدیکترین و با سابقه ترین متحدان محور آمریکایی – صهیونیستی را دچار تزلزل نموده است. فلذا بازندگان تحولات اخیر منطقه کاملا مشخص‌اند و این امر مورد اعتراف خود آنها نیز قرار دارد.

سیما و ترکیب آینده جغرافیای سیاسی و فرهنگی منطقه در کشاکش رقابت و چالش میان سه جریان کنشگر شکل خواهد گرفت.

1- نیروهای مردمی و جریانات سیاسی حاضر در صحنه سیاسی کشورهای منطقه

2- عناصر موثر باقیمانده از ساختارهای نظام‌های حاکم و یا ساقط شده در حوزه عربی،‌

3- نیروهای موثر خارجی

در این راستا در حالی که مردم، نخبگان و مخالفان سیاسی با انگیزه‌های بسیار امیدوار کننده در تلاش برای اعاده حقوق و احیای آرمان‌های اسلامی، انسانی و ملی خود هستند، نظام‌های حاکم و قدرت‌های موثر خارجی نیز با توجه به منافع غالبا مشترک خود در تلاش برای مدیریت بحران، ممانعت از رسیدن تغییرات به ساختارهای اصلی قدرت و سیاست‌های کلان هم پیمانان سنتی خود به ویژه در حوزه سیاست خارجی هستند، مشخصا تلاش آنها در این زمینه دایر بر ممانعت از تکرار تجربه انقلاب اسلامی در منطقه است.

در تعارض میان خواست ملت‌ها از یک سو و خواست قدرت‌ها از سوی دیگر، دوگانگی و نفاق موجود میان شعارهای دموکراسی مآبانه و عملکرد قدرت‌های سلطه گر غرب خصوصا آمریکا بیش از پیش عیان شده است. فلذا در یک راهبرد چند بعدی از یک سو به دنبال مصادره انقلاب‌های مردمی از طریق نفوذ دادن عوامل وابسته به خود با پوشش‌های جدید بوده و از سوی دیگر به ایجاد بحران‌های مصنوعی و نزاع‌های خونین داخلی در دیگر کشورهای در حال خیزش مردمی با هدف ایجاد فرسایش داخلی وفرصت‌سازی برای مدیریت خیزش‌ها برآمده اند.

تفاوت میان نوع تعامل نظام سلطه بین‌المللی با تحولات جاری میان کشورهای مختلف به روشنی از ماهیت سیاست دوگانه غرب در قبال تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی پرده برمی‌دارد. ایجاد نزاع‌های مصنوعی و یا تلاش برای دو قطبی کردن جهان اسلام بر محور نزاع‌های تصنعی میان برادران شیعه و سنی در استمرار همان سیاست نخ نمای غرب برای چالش کشیدن جهان اسلام و ایجاد انحراف در مسیر حرکت‌های انقلابی مردم است.

حضار ارجمند؛

کلام پایانی اینجانب خطاب به این جمع برگزیده اندیشمند و آگاه آن است که گسترش کمی و کیفی حرکت‌های مردمی در منطقه تا مقطع کنونی آن ، نوید بخش خاورمیانه‌ای جدید با ماهیتی اسلامی و مبتنی بر نقش ملت‌ها در ترسیم آینده و فاصله گرفتن منطقه از هم پیمانی با آمریکا و رژیم صهیونیتی است. آنچه در این میان نقطه عطف خواهد بود هم افزایی میان ملت‌های انقلابی منطقه و استفاده آنان از تجارب موفق دشمنان است. در این میان نقش نخبگان دینی، سیاسی و فرهنگی که جمع حاضر نیز بخشی از آنان هستند و امتزاج میان آنان با مردم انقلابی بسیار حائز اهمیت است و ما در جمهوری اسلامی ایران به نتایج این بیداری اسلامی،‌ الهی و انسانی چشم دوخته‌ایم.

وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که به سهم خویش تلاش‌های بسیاری در مسیر برگزاری موفق این همایش مهم داشته است،‌ انتظار دارد که نخبگان سیاسی و فرهیختگان حاضر در این نشست نقش موثر و تعیین کننده خود را در مسیر مقابله با مصادره انقلاب‌های مردمی از خود نشان دهند. جمهوری اسلامی ایران ضمن ارج نهادن به مجاهدت کم نظیر ملت لیبی و همسو با اراده مردم این کشور در تعیین سرنوشت خویش، ‌سفیر خود را به طرابلس بازگردانده است. در همین راستا نسبت به ارتقائ سطح روابط با مصر نیز آمادگی خویش را اعلام می‌دارد. بدیهی است که در شرایط نوین منطقه‌ای، امید و آرزوی ما این است که بهترین روابط را با کشورهای در حال تحول منطقه داشته باشیم و طبیعتا توانمندی‌ها و تجارب ارزنده جمهوری اسلامی ایران در کلیه زمینه‌ها در خدمت ملت‌های منطقه خواهد بود.

وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به نوبه خویش امیدوار است که این کنفرانس درتدوین نقشه راهی برای تحقق کامل آرمان‌های اسلامی ملت‌های مسلمان منطقه، نقش شایسته خود را به انجام برساند و در این راستا اهمیت بیانات روشنگرانه مقام معظم رهبری حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در مراسم افتتاحیه این همایش را مورد تاکید قرار داده و مباحث ارزنده معظم له را چراغ راه حرکت انقلابی ملت‌های منطقه می‌داند.

بار دیگر موفقیت اهداف این همایش را از خدای سبحان مسالت می‌نمایم.

والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته



نظر شما :