نگاهى به سرمقالههاى مطبوعات دنيا - ۲۱ سپتمبر
روزنامه الاهرام سرمقاله امروز خود را به گزارش وزارت امور خارجه امریکا درباره آزادی ادیان در کشورها مختلف اختصاص داده و با عنوان آزادی دینی از نوع شورش خلاقیت امریکایی است؟! نوشته است که وزارت امور خارجه امریکا همانند هر سال گزارش سالانه خود را درباره آزادی ادیان در جهان منتشر کرد. این گزارش مدعی است آزادیهای دینی در کشورهای چین، ایران، مصر، برمه، اریتره، کره شمالی و ازبکستان دچار تنش شده و در کشورهای اردن، الجزائر و عربستان بهبودهایی داشته است. این گزارش گزراشی است که بسیاری از منابع به ویژه در وزارت امور خارجه به آن استناد میکنند و معتقدند که هیچ خللی در آن وجود ندارد.
در ادامه این یادداشت آمده است، اما در این گزارش نکتهای به چشم میخورد که بسیار قابل تامل بود. مثلا در کشورهای اسلامیای که وزارت خارجه امریکا مدعی است که در آنها برای آزادی برخی ادیان غیر اسلامی محدودیتهایی در نظر گرفته شده که آزادی بیان را زیر سئوال میبرد. به درستی نمیدانیم منظور ایالات متحده چیست. یعنی آنها میخواهند آزادی بی قید و شرط برای ادیان باشد تا پیروان آنها هر کار مایلند انجام دهند و حتی در برابر تعدی به پیروان دیگر ادیان سکوت اختیار شود. آیا ایالات متحده امریکا خود اجازه میدهد ادیان آزادانه علیه دیگر پیروان ادیان به ویژه اکثریت فعالیت کنند؟ آیا آنها فکر نمیکنند اختیار بی چون و چرا دادن به پیروان برخی ادیان در خاورمیانهای که نگاههای طائفهای در آن پررنگ است انفجار اجتماعی به وجود میآورد؟
روزنامه ایندیپندنت سرمقاله امروز خود را به بحران مالی جدید در غرب اختصاص داده و با عنوان خوب، بانکها به سمت سقوط میروند. یعنی در آخر ما همیشه مانع داریم، نوشته است، من از دیگر نقاط جهان خبر ندارم اما در اینجا همه از مباحث مالی صحبت میکنند، از 8 صبح کمتر منبع خبری را میبینید که چیزی درباره مسائل اقتصادی نگوید. بحرانهای مالی ناشی از ورشکستگی بانکهای جهانی و متعاقب آن نوسانهای شدید بورسهای جهانی باعث شده تا خواب به چشمان مردم نیاید و همگی به شاخصهای بورس چشم بدوزند.
در ادامه این یادداشت آمده است، جمعه گذشته بزرگترین ورشکستگی مالی غرب طی یکصد سال گذشته به وقوع پیوسته است. سمبل مقاومت اقتصادی غرب، بانک برادران لمن سقوط کرد تا هسته اقتصاد جهانی یا بازار آزاد احساس خطر کند. خطری که در صورت عدم اعتنا به آن عواقب بسیار وخیمی در بر خواهد داشت.
روزنامه فایننشال تایمز نیز سرمقاله امروز خود با به بحران مالی بازارهای آزاد جهان اختصاص داده و در یادداشتی با عنوان چرا سرمایهداری جهانی نیاز به نقش جهانی دارد، نوشته است، هنگامی که بسیاری از بانکها به سمت ملی شدن یا انفجار مالی حرکت کنند، مجبورند از شهرت خود مایه گذاشته و در مواقعی از اعتبار و حیثبت مالی خود بگذرند.
در ادامه این یادداشت آمده است، حتی اکنون بعضیها به این باور دردناک رسیدهاند که پایان سرمایهداری فرا رسیده است. تجربه به ما میگوید اگر در برابر تهدیدها احتیاط نکنیم شلیک نهایی دمار از روزگار ما در میآورد. سیستمهای اقتصادی جهانی هرگز تجربه مشابهی را تکرار نکردهاند. گرچه تاریخ همیشه ثابت کرده برای نجات از بحران نظام کمونیسم سرمایهداری تنها راه نجات است. از این رو باید به هر نحوی شده به بنگاههای اقتصادی کمک کنیم تا مبادا به قعر سقوط کنیم.
روزنامه بوستون گلاب سرمقاله امروز خود را به انتخابات ریاست جمهوری امریکا اختصاص داده و در یادداشتی با عنوان اجزای دنیا روی خط بهبودی، نوشته است، باراک اوباما و جان مککین هر کدام نسخه متفاوتی را برای درمان مسائل جهانی ارائه میدهند. طرحهایی که بر اساس آمار حداقل 47 میلیون نفر از امریکاییها از آن بیخبرند. اما گویا اوباما قصد دارد سازمان تازهای با محوریت کارفرمایان طراحی کند که برنامه آن منطبق با نیاز خانوادهها و بازرگانان باشد. در مقابل مککین تلاش میکند برنامه خود را بر روی بیمه تعریف کند و این امکان را به شهروندان امریکایی بدهد که همگی عضو آن باشند، از خدمات بیمه برخوردار شوند و بر روی آن حساب ویژهای باز کنند. هنوز مشخص نیست کدام یک از آنها برای پیاده کردن برنامههای خود نزدیکترند.
نظر شما :