همزمان با رسیدن طوفان اسکار
عمیقتر شدن بحران در کوبا
دیپلماسی ایرانی: همزمان با رسیدن طوفان اسکار به کوبا، شبکه برق این کشور بار دیگر برای چهارمین بار در ۴۸ ساعت گذشته به طور کامل فروپاشید و شرایط زیرساختی کهنه این کشور تحت سلطه کمونیسم را بدتر کرد. طوفان با بادهایی به سرعت ۱۲۰ کیلومتر در ساعت باعث ایجاد موجهای شدید و بارش سنگین در بخشهای شرقی کوبا شد و تلاشهای دولت برای بازگرداندن برق به میلیونها نفر را پیچیدهتر کرد. مدارس تا چهارشنبه تعطیل شدند و فقط کارکنان ضروری مجاز به رفتن به محل کار شدند. با وجود اینکه پیش از این برق به بخشی از هاوانا بازگشته بود، فروپاشی دوباره شبکه نگرانیها را درباره تأثیرات طولانیمدت بر اقتصاد و زندگی روزمره مردم بیشتر کرد. به گزارش شرق، انرژی و معادن کوبا تأیید کردند پیچیدگیهای فرایند احیای شبکه برق همچنان ادامه دارد و قطع گسترده اینترنت نیز به دلیل عدم امکان شارژ دستگاهها بر مشکلات افزوده است.
به گزارش رویترز، پایتختِ حدودا دومیلیوننفری کوبا روز یکشنبه کاملا بدون برق بود. این درحالی است که بسیاری از کوباییها برای دریافت جیره یارانهای صف کشیدند و اوضاعِ بیرون از خانهها را بررسی کردند. سومین قطعی شبکه در اواخر روز شنبه از ناکامی بزرگ دولت در احیای سریع شبکه برای شهروندان بیرمقی حکایت داشت که از کمبود شدید غذا، دارو و سوخت رنج میبردند. شبکه ملی برق کوبا اولین بار ظهر جمعه در پی تعطیلی بزرگترین نیروگاه این جزیره از کار افتاد و باعث ایجاد نابسامانی شد. رسانههای دولتی گزارش دادند شبکه برق صبح شنبه دوباره از کار افتاد. در ساعات ابتدایی عصر شنبه، مقامات پیش از اعلام قطعی جزئی شبکه خبر دادند پیشرفتهایی در احیای شبکه برق انجام شده است. وزارت انرژی کوبا در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «فرایند احیای شبکه برق همچنان پیچیدگیهایی دارد».
خبرنگاران رویترز شاهد دو تجمع اعتراضی شبانه کوچک در پی قطع شبکه بودند که هاوانا را در ساعات پایانی روز شنبه در تاریکی فروبرد. یکی از تجمعات در حومه پایتخت در ماریانائو و دیگری در بخش مرکزی کواترو کامینوس شکل گرفت. براساس دادههای گروه ناظر بر اینترنت نتبلاکس، ترافیک اینترنت در کوبا بهشدت کاهش یافته است؛ زیرا قطعی گسترده برق باعث شد بیشتر ساکنان جزیره نتوانند تلفنهای خود را شارژ کنند و به اینترنت متصل شوند. نتبلاکس گفت: «دادههای شبکه نشان میدهند بخش عمده کوبا به شبکه اینترنت دسترسی ندارد؛ زیرا این جزیره با دومین قطع سراسری برق دستوپنجه نرم میکند». حتی قبل از قطعی شبکه، کمبود شدید برق در روز جمعه، دولت کمونیستی کوبا را مجبور کرد کارکنان غیرضروری دولت را به خانه بفرستد و مدارس را برای صرفهجویی در مصرف سوخت تعطیل کند. دولت خاموشیهای فزاینده هفتههای اخیر را که در بسیاری از نقاط ۱۰ تا ۲۰ ساعت در روز به طول میانجامید، به زیرساختهای ضعیف، کمبود سوخت و افزایش تقاضا نسبت داده است.
این قطعی گسترده، 10 میلیون نفر را در این جزیره کارائیب بدون برق رها کرده و هیچ اطلاع روشنی در دست نیست که نشان دهد برق چه زمانی وصل خواهد شد. اقتصاد کوبا که از قبل در وضعیت بحرانی قرار داشت، تقریبا به بنبست کامل رسیده است. خدمات عمومی غیرضروری تعلیق شدهاند، مدارس تعطیل هستند و حتی چراغهای راهنمایی در پایتخت کار نمیکنند. فروپاشی شبکه برق کوبا اگرچه غافلگیرانه پیش آمد، اما این بحران سالها درحال شکلگیری بود. نیروگاههای کوبا فرسوده هستند و بهشدت به تعمیر نیاز دارند. علاوهبراین، کوبا خود تقریبا هیچ سوختی تولید نمیکند و به واردات وابسته است.
مشکل بزرگ برای کوبا این است که ونزوئلا، متحد سیاسی و اصلیترین تأمینکننده سوخت این کشور برای دههها، میان بحران اقتصادی که خود درگیر آن است ارسال سوخت به کوبا را کاهش داده است. مکزیک و روسیه نیز صادرات خود را کاهش دادهاند. این وضعیت کوبا را در موقعیت آسیبپذیری قرار داده است. اقتصاد کوبا ابتدا در همهگیری کووید ۱۹، زمانی که گردشگری بینالمللی سقوط کرد و تورم افزایش یافت، شروع به سقوط کرد. در همان دوره، دونالد ترامپ، رئیسجمهور وقت آمریکا، پس از آنکه دوباره کوبا را به عنوان «کشور حامی تروریسم» طبقهبندی کرد، تحریمهای متعددی علیه این کشور اعمال کرد.
در جولای ۲۰۲۱، قطعی برق و افزایش قیمت غذا منجر به موج نادری از اعتراضات عمومی در کوبا شد. هزاران نفر با شعار «ما گرسنهایم» و فریاد «آزادی» به خیابان آمدند و چالش بزرگی برای دولت ایجاد شد. در طول این اعتراضات، یک نفر کشته و دهها نفر زخمی شدند. صدها نفر نیز بازداشت شدند و طبق گزارش گروههای حقوق بشری، ۶۰۰ نفر همچنان در زندان به سر میبرند. مقامات کوبایی ایالات متحده را به تحریک اعتراضات مردمی متهم کردند و در پاسخ به آشفتگی اقتصادی، دولت اجازه تشکیل کسبوکارهای خصوصی کوچک و متوسط را داد که تغییر بزرگی برای این کشور کمونیستی محسوب میشود.
در ماه مارس سال جاری نیز بار دیگر صدها معترض در خیابانهای سانتیاگو د کوبا، دومین شهر بزرگ این کشور، به دلیل کمبود برق و غذا به خیابانها آمدند. حکومت کمونیستی کوبا، که از یک سیستم سهمیهبندی برای تأمین مقدار مشخصی غذا بهازای هر خانوار استفاده میکند، شروع به محدودکردن تخصیص نان کرد و آن را فقط به کودکان و زنان باردار اختصاص داد. برخی تحلیلگران میگویند شرایط بدتر از بحران اقتصادی است که پس از فروپاشی اتحاد شوروی در سال ۱۹۹۱ در کوبا اتفاق افتاد. در میان ناامیدی رو به افزایش، تعداد بیسابقهای از کوباییها تلاش میکنند به هر وسیلهای به ایالات متحده مهاجرت کنند. کوبا درحالحاضر بزرگترین موج مهاجرت خود از زمان انقلاب ۱۹۵۹ را شاهد است که فیدل کاسترو و رژیم کمونیستی را به قدرت رساند. این جزیره فقط طی سه سال گذشته حدود ۱۰ درصد از جمعیت خود را از دست داده است.
نظر شما :