تغییرات شدید و سخت، پیشروی دانشگاههای ژاپن
دانشگاههای ژاپن در حال سپری کردن روزهای ناخوشایندی هستند. روندهای جمعیتی تعداد دانشجویان را کاهش داده، یارانه های دولتی با افزایش قیمتها کاهش مییابد، زیرساختها فرسوده شده و نگرانیها در مورد ارزش آموزش ارائه شده توسط بسیاری از این موسسات بیشتر شده است.
به گزارش ایسنا به نقل از ژاپن تایمز، عملکرد اقتصادی ژاپن در نیم قرن پس از جنگ جهانی دوم ثابت کرد که سیستم آموزشی آن برای هدف توسعه مناسب است. اما مشکلات دو دهه گذشته نشان داد که دیگر اینطور نیست. ژاپن در حال تلاش برای اصلاح سطوح بالای آموزش است تا اطمینان حاصل کند که دانشجویان مهارتهای مورد نیاز خود و کشور را دارند. برای اثبات این موضوع تنها کافی است تا به رتبهبندی دانشگاههای جهان نگاهی انداخت. براساس گزارشهای موجود، دانشگاه توکیو تنها موسسه ژاپنی است که در بین ۵۰ موسسه برتر دنیا قرار دارد.
مشکل فوری کاهش تعداد دانشجویان است. دولت پیشبینی میکند که ظرف سه دهه آینده، تعداد ورودیهای دانشگاه نزدیک به ۱۳۰ هزار نفر کاهش یابد. برخی از موارد نیز در حال حاضر بسیار مشهود است. تعداد دانشجویانی که برای تحصیل در مقطع دکترا، ژاپن را انتخاب میکنند، طی دهه گذشته ۲۰ درصد کاهش داشته است. در این شرایط و اوضاع، حمایت دولت در حال کاهش است زیرا بودجهها به دلیل اولویتهای دیگر تحت فشار قرار می گیرند. در واکنش به این مساله نیز، دانشگاهها و دانشکدهها در حال بررسی افزایش شهریه هستند.
بر اساس گزارشها، دانشگاه توکیو در نظر دارد شهریه سالانه دوره های کارشناسی و کارشناسی ارشد خود را از سال مالی آینده به میزان ۱۱۰ هزار ین افزایش دهد. رئیس دانشگاه کیو نیز پیشنهاد کرده است که دانشگاههای ملی شهریه را تا سال مالی ۲۰۴۰ به ۱.۵ میلیون ین در سال افزایش دهند تا اطمینان حاصل شود که دانشجویان آموزش با کیفیت مورد نیاز خود را دریافت میکنند.
یک راهکار دیگر، افزایش تعداد دانشجویان خارجی است که بسیاری از آنها می توانند حتی شهریه بیشتری بپردازند. تعداد دانشجویان بینالمللی در ژاپن در طول همهگیری کرونا به میزان قابلتوجهی کاهش یافت، اما از آن زمان دوباره افزایش یافته است. با این حال، مقایسههای بین المللی همچنان نگران کننده است. تنها ۵ درصد از کسانی که در ژاپن تحصیلات عالیه دارند، دانشجویان بینالمللی هستند، در مقایسه با ۲۰ درصد در انگلیس و ۳۰ درصد در استرالیا. دولت ژاپن میخواهد این رقم را تا سال ۲۰۳۳ به ۳۰ درصد برساند. مورد دیگر این است که برنامههای درسی نیز باید برای آمادهسازی بهتر دانشجویان تکامل پیدا کند.
کاملا مشخص است که آموزش عالی ژاپن با دوران سختی رو به رو است. با تشدید محدودیتهای بودجه و تشدید رقابت برای دانشجویان، موسسات آموزش عالی ژاپنی باید خود را احیا کنند. کارشناسان بر این باورند که یک استراتژی آموزشی ملی که در راستای این تحول باشد بسیار ضروری است.
نظر شما :