لولا داسیلوا با پیروزی «مویرگی» بر بولسونارو، به عرصه قدرت برزیل بازگشت

۰۹ آبان ۱۴۰۱ | ۱۷:۳۱ کد : ۲۰۱۵۵۴۸ سرخط اخبار

با برگزاری دور دوم انتخابات ریاست‌جمهوری برزیل و شمارش آرا، سرانجام لوئیس ایناسیو لولا داسیلوا، رئیس جمهوری سابق این کشور توانست رقیب خود ژایر بولسونارو را شکست دهد؛ نتیجه‌ای که پس از چند دهه به دولت راست‌گرای برزیل پایان داد.

به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری رویترز، دادگاه الکترال عالی برزیل اعلام کرد که لولا داسیلوا، رئیس‌جمهور آینده برزیل خواهد بود.

بر اساس نتیجه دور دوم این انتخابات که شامگاه یکشنبه ۳۰ اکتبر در پی شمارش ۹۹/۹۹ درصد آرا اعلام شد لولا داسیلوا با اختلافی اندکی به یک پیروزی مویرگی اما بسیار بزرگ دست یافت تا ۱۲ سال پس از ترک قدرت بار دیگر سکان هدایت دستگاه اجرایی کشورش را در دست گیرد.

وی پس از ماه‌ها پیشتازی در پی موکول شدن سرنوشت نهایی این رقابت به دور دوم، روز یکشنبه هنگام انداختن رای خود در صندوق گفته بود: «این مهم‌ترین روز زندگی من است.»

کار شمارش آرای ۱۵۶ میلیون رای دهنده از ساعت ۱۷ به وقت محلی بلافاصله پس از بسته شدن شعبه‌های رای‌گیری در سراسر برزیل آغاز شد و نتیجه نهایی این انتخابات در نیمه شب یکشنبه به وقت اروپای مرکزی به صورت رسمی اعلام شد.

بر اساس نتیجه نهایی اعلام شده، لولا داسیلوا موفق به کسب ۵۰.۹ درصد آرا شد و ژائیر بولسونارو، رئیس جمهوری فعلی و چهره سرشناس جریان راست افراطی در برزیل ۴۹.۱ درصد آرا را از آن خود کرد.

این فشرده‌ترین انتخابات و نزدیک‌ترین فاصله بین دو نامزد نهایی ریاست‌جمهوری از زمان بازگشت برزیل به دموکراسی پس از حاکمیت یک سیستم دیکتاتوری نظامی طی سال‌های ۱۹۶۴ تا ۱۹۸۵ در این کشور محسوب می‌شود.

لولا داسیلوا در واقع پیروز نهایی «قطبی‌ترین» انتخابات تاریخ مدرن این کشور بزرگ آمریکای جنوبی شد که به رغم رقابت بسیار نزدیک و فشرده میان دو کارزار انتخاباتی، بدون هرگونه خشونت به انجام رسید.

رویترز دقایقی پیش‌ از اعلام رسمی نتیجه انتخابات ریاست جمهوری برزیل با استناد به داده‌های موسسه نظرسنجی «دیتافولها» از روند وشمارش آرا پیش‌بینی کرده بود که لولا داسیلوا پیروز نهایی این رقابت خواهد بود و بار دیگر بر مسند ریاست جمهوری خواهد نشست.

پس از اعلام نتایج، بولسونارو سکوت پیشه کرد و برخی از متحدانش علنا شکست بولسونارو را پذیرفتند. لولا طی یک سخنرانی اظهار کرد که این کشور غیرمتحد را متحد خواهد کرد و در عین حال خواستار همکاری بین‌المللی جهت حفظ جنگل‌های بارانی آمازون شد.

او همچنین در مقر کارزارش با اشاره به مردم کشورش تصریح کرد: «من نه تنها برای افرادی که به من رای دادند بلکه برای ۲۱۵ میلیون برزیلی حکومت خواهم کرد. دو برزیل وجود ندارد. ما یک کشور هستیم، یک مردم و یک ملت.»

نامزد چپگرای انتخابات برزیل به همراه ژائیر بولسونارو، رئیس جمهوری فعلی برزیل که به طیف راست افراطی تعلق دارد هیچیک در دور نخست موفق به کسب ۵۰ درصد آرا نشده بودند.

لولا داسیلوا که از وی به عنوان بخت اصلی پیروزی در این انتخابات یاد می‌شد در دور نخست ۴۸.۴ درصد آرا را کسب کرده بود در حالی ژائیر بولسونارو با حدود پنج درصد کمتر از وی، حدود ۴۳.۲ درصد آرا را به خود اختصاص داده بود.

تبریک امانوئل ماکرون، جو بایدن و ولادیمیر پوتین

امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه دقایقی پس از اعلام نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری برزیل، پیروزی داسیلوا را تبریک گفت و تاکید کرد که با این انتخاب «صفحه جدیدی در تاریخ برزیل» باز شده است.

ماکرون با انتشار پیامی در توئیتر خطاب به لولا داسیلوا نوشت: «با هم برای مقابله با چالش‌های مشترک فراوان و تجدید پیوند دوستی بین دو کشور متحد خواهیم شد.»

تحولات سیاسی برزیل، پهناورترین کشور حوزه آمریکای لاتین و چهارمین اقتصاد بزرگ دنیا که بیش از ۳۰ میلیون نفر از شهروندانش زیر خط فقر زندگی می‌کنند، همواره از سوی رسانه‌ها و اغلب کشورهای جهان از نزدیک دنبال می‌شود.

از سوی دیگر جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا نیز دقایقی پس از قطعی شدن نتایج انتخابات ریاست جمهوری با ارسال پیامی پیروزی در انتخاباتی «آزاد و عادلانه» را به لولا داسیلوا تبریک گفت.

رئیس جمهوری ایالات متحده همچنین در این پیام تاکید کرد که مشتاقانه منتظر همکاری با رئیس جمهور جدید برزیل برای ادامه همکاری بین دو کشور است.

کرملین هم اعلام کرد، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه پیروزی لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری در برزیل را تبریک گفت.

در این پیام آمده است: پیام تبریک صمیمانه من به خاطر پیروزی خود در انتخابات ریاست جمهوری را بپذیرید. نتایج رای گیری، اقتدار بالای سیاسی شما را تایید کرد. امیدوارم با تلاش مشترک، توسعه بیشتر همکاری‌های سازنده روسیه و برزیل را در همه زمینه‌ها تضمین کنیم.

لولا داسیلوا

پیروزی لولا برگ دیگری از کارنامه سیاسی پر افت و خیز اوست. دفعه پیش که در قدرت بود، بین سال‌های ۲۰۰۳  تا ۲۰۱۰، اقتصاد برزیل و دولت رفاه توسعه پیدا کرد و میلیون‌ها نفر را از فقر نجات داد. او با محبوبیت هشتاد درصدی از سمت خود کنار رفت. اما تحقیقات گسترده در مورد رشوه‌گیری مقامات دولتی منجر به محکومیت و زندانی‌شدن او به اتهام فساد در سال ۲۰۱۸ شد.

خود او و هوادارانش از ابتدای این تحقیقات می‌گفتند که این اتهامات، سیاسی است.

او ۱۸ ماه بعد توسط دادگاه عالی آزاد شد و سال گذشته محکومیتش لغو شد که به او اجازه داد دوباره برای ریاست جمهوری نامزد شود.

بولسونارو که حالا ریاست‌جمهوری‌اش یک‌دوره‌ای شد، از حمایت محافظه‌کاران و گروه‌های مذهبی برخوردار بود اما منتقدانش او را به تضعیف دموکراسی در کشور و همین‌طور تهدید جنگل‌های آمازون متهم کرده بودند.

رقابت‌های این دو نفر با حملات شخصی گزنده همراه بود و رای‌دهندگان از هر دو طرف این رقابت شدید، چهار هفته مملو از نگرانی و اشتیاق را پشت سر گذاشته‌اند.

لولا ۷۷ ساله از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۰ رئیس جمهور برزیل بود.


( ۱ )

نظر شما :