تکلیف نخستوزیری انگلیس امروز روشن میشود
طبق پیشبینیها انتظار میرود امروز (دوشنبه) خانم لیز تراس به عنوان رهبر بعدی حزب محافظهکار انگلیس و نخستوزیر آتی معرفی شود. بوریس جانسون هم فردا سخنرانی وداع خواهد داشت و احتمالا در کنفرانس سالانه حزبش در ماه آتی هم شرکت نخواهد کرد.
به گزارش ایسنا، به نوشته روزنامه دیلی تلگراف، به گفته متحدان «بوریس جانسون» نخستوزیر در حال کنارهگیری انگلیس، او فردا در سخنرانی خود مقابل دفتر شماره ۱۰ از حزب محافظهکارش میخواهد تا پشت جانشینش متحد شوند.
انتظار میرود جانسون پس از کنارهگیری، به جای مداخلات سیاسی چشمگیر بر مدار سخنرانی و نوشتن خاطرات خود تمرکز کند. روز یکشنبه یکی از دوستان و نزدیکان این نخستوزیر گفت که جانسون روی پول درآوردن و اندکی دور بودن از این نوع زندگی متمرکز خواهد بود.
چنانچه جانسون از کنفرانس محافظهکاران انگلیسی که قرار است از دوم تا پنجم اکتبر در بیرمنگام برگزار شود دوری کند، در واقع رویه سلفهای خود را در پیش میگیرد. هم دیوید کامرون و هم ترزا می پس از پایان دوره نخستوزیری خودشان در سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۱۹ از شرکت در این گردهمایی حزبی خودداری کردند.
در همین حال انتظار میرود خانم لیز تراس ساعت ۱۱.۳۰ به وقت گرینویچ به عنوان رهبر بعد محافظهکاران و نخستوزیر آتی انگلیس معرفی شود و سکان هدایت این کشور را در بحبوحه افزایش هزینههای زندگی، ناآرامی صنعتی و رکود بر عهده بگیرد.
بعد از شش هفته رقابت حزبی تنشآلود و تفرقهآمیز که لیز تراس را مقابل ریشی سوناک، وزیر دارایی پیشین انگلیس قرار داد، انتظار میرود تحویل دولت از طرف بوریس جانسون به جانشین او آغاز شود. جانسون پس از ماهها رسواییهای پی در پی مجبور به استعفا شد.
روز سهشنبه، پیروز رقابت حزبی محافظهکاران انگلیس به اسکاتلند و نزد الیزابت دوم میرود و او از فرد برنده میخواهد تا دولت تشکیل دهد. لیز تراس مدتها پیشتاز این رقابت بوده و چنانچه انتخاب شود، چهارمین نخستوزیر محافظهکار انگلیس از زمان انتخابات ۲۰۱۵ خواهد بود. همچنین اگر سوناک ۴۲ ساله روی کار آید، اولین نخستوزیر هندیتبار انگلیس خواهد شد.
تراس ۴۷ ساله که به عنوان وزیر امور خارجه دولت بوریس جانسون خدمت کرده، قول داده است که برای مقابله با بحران هزینه زندگی در انگلیس به سرعت وارد عمل شود. او گفت که ظرف یک هفته طرحی برای مقابله با افزایش قبوض انرژی و تامین منابع سوخت در آینده ارائه خواهد کرد. او که مادر دو فرزند است و در سال ۲۰۰۰ با «هیو اولری» ازدواج کرده، تقریبا در طول رقابتهای انتخاباتی در کنار همسرش دیده نشد.
براساس تازهترین نظرسنجی یوگاو، شهروندان بریتانیایی بر سر اینکه آیا لیز تراس نخستوزیر بهتری به نسبت جانسون خواهد بود یا خیر اختلافنظر دارند اما اینطور فکر میکنند که تراس از هر نخستوزیر دیگری از زمان مارگارت تاچر بدتر خواهد بود.
تقریبا ۵۲ درصد از شرکتکنندگان در این نظرسنجی میگویند تراس نخستوزیر "ضعیف" یا "وحشتناکی" خواهد بود، ۴۳ درصد هم میگویند "اصلا" به تراس برای مدیریت مسائلی نظیر افزایش هزینههای زندگی اطمینان ندارند. ۳۷ درصد از انگلیسیها هم معتقدند که او تا حد زیادی شبیه به بوریس جانسون است.
گرچه هم تراس و هم سوناک هر دو عضو حزب محافظهکار انگلیس هستند اما هر کدام به یکی از دو قطب اصلی این حزب متصلند. سوناک از مخالفان بوریس جانسون است و کسی است که با استعفای خود، جانسون را هم به سمت استعفا پیش برد. او حالا مخالفان درون حزبی جانسون را دور خود جمع کرده و قصد دارد با سیاستهای او مقابله کند. در مقابل، لیز تراس یکی از وفادارترین سیاستمداران نزدیک به جانسون است و احتمالا در صورت نخستوزیری، سیاستهای او را ادامه دهد. تراس توانسته در میان حلقه حامیان جانسون قرار بگیرد و بسیاری از طرفداران نخستوزیر در حال کنارهگیری را به خود نزدیک کند.
تراس که متولد آکسفورد است، به مدت هشت سال در وزارت دادگستری، وزارت دارایی و وزارت تجارت بینالمللی انگلیس بوده است. تراس، که پیش از همهپرسی سال ۲۰۱۶ طرفدار ماندن در اتحادیه اروپا بود، پس از رفراندوم به یکی از سرسختترین حامیان خروج از این بلوک تجاری تبدیل شد و لایحهای را به مجلس برد که به دولت اجازه میداد بخشهایی از توافق خروج از اتحادیه اروپا را نقض کند. مواضع راستگرایانهاش او را به یکی از شخصیتهای محبوب بدنه حزب محافظهکار تبدیل کرد ولی گاهگداری حرفها و سخنرانیهایش از جمله صحبتهایش درباره واردات پنیر در کنفرانس سالانه حزب در سال ۲۰۱۴ دستمایه طنز شد.
به نظر میرسد لیز تراس به سرعت درباره مسائل مختلف تغییر عقیده میدهد. مساله بریگزیت تنها یک نمونه از دهها مورد این چنینی است. تراس از جمله افرادی است که در زمانهای بحرانی مخالف فروش سلاح به عربستان بود اما به محض آرام شدن اوضاع، از فروش سلاح به ریاض تحت کنترل محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی حمایت کرد. همچنین، تراس گاه از رابطه با چین سخن میگوید و گاه علیه غول شرق آسیا مواضع تندی میگیرد. در زمینههای اقتصادی و از جمله تجارت آزاد و مالیات هم لیز تراس عقاید دوگانهای داشته که بسته به شرایط و زمان ابراز کرده است.
نظر شما :