جنگ اوکراین، ارمنستان را شریک تجاری روسیه کرده است

۱۴ شهریور ۱۴۰۱ | ۱۴:۴۶ کد : ۲۰۱۴۴۰۵ سرخط اخبار

تحریم‌های بین‌المللی گریبان روسیه را گرفته و بسیاری از شرکت‌های غربی فعالیت خود را در آنجا متوقف کرده‌اند، اما مسکو تلاش کرده این خلاء را با برنامه‌ای با عنوان «واردات موازی» پر کند.

به گزارش ایسنا، به نقل از پایگاه خبری اویل پرایس، ارمنستان گزارش داده که تجارتش با روسیه حدود ۵۰ درصد افزایش یافته است و این سوال به ذهن می‌آید که نقش ایروان در تامین کالاهای خارجی مورد نیاز روسیه چیست.

گرچه از داده‌های موجود نمی‌توان فهمید شرکت‌های ارمنستان واقعا به صادرات موازی یا «صادرات مجدد» مشغول هستند یا نه، اما آمار خام تجارت این کشور، توجه دیپلمات‌های غربی را جلب کرده است.

صادرات مجدد فرایندی است که در آن یک کشور محصولاتی را وارد می‌کند و سپس با اعمال تغییراتی ناچیز یا بدون اعمال تغییر در آن، مجددا کالاها را به یک کشور سوم صادر کرده و در این مسیر به درآمد می‌رسد.

صادرات از مبدا ارمنستان به مقصد روسیه در شش ماهه نخست سال ۲۰۲۲ نسبت به بازه مشابه در ۲۰۲۱، ۴۹ درصد افزایش یافته است. واردات ارمنستان هم افزایش ۴۲ درصدی داشته است.

سورن پارسیان، یک اقتصاددان مستقل به پایگاه خبری «اوراسیانت» گفت، این میزان افزایش، حاکی از مقدار زیادی از صادرات مجدد است. او گفت: هیچ داده‌ای وجود ندارد که به طور مشخص میزان صادرات مجدد را اندازه‌گیری کند، اما شاخص‌های اقتصادی واضحی وجود دارد که به ما کمک می‌کند تا دریابیم که مقدار آن بالاست؛ مثلا می‌توان مشاهده کرد که میزان تولیدات ارمنستان تنها ۲.۷ درصد افزایش یافته، اما صادراتش ۵۰ درصد بیشتر شده است.

با این حال، دستیابی به اطلاعات رسمی دولتی در این زمینه دشوار است. ارمنستان سالی دو بار اطلاعات گمرکی خود را منتشر می‌کند و آخرین بار در ۲۰۲۱ این کار را کرد. روسیه هم از ماه ژانویه (یک ماه پیش از حمله به اوکراین) تا کنون به کلی انتشار آمار گمرکی خود را متوقف کرده است، در حالی که تا قبل از آن، این کار را به صورت ماهانه انجام می‌داد.

بدون این آمار، غیرممکن است که بفهمیم آیا افزایش صادرات ارمنستان به روسیه مربوط به خودش می‌شود یا یک کشور سوم.

سفارتخانه‌های کشورهای غربی در ارمنستان سعی دارند بفهمند آیا این افزایش صادرات به روسیه «طبیعی» است یا «نامطلوب».


نظر شما :