نخستوزیر سوئد: احیای برجام آسان نیست اما ترک آن اشتباهی بزرگ است
نخستوزیر سوئد در مصاحبهای تأکید کرد که گرچه احیای برجام کار سادهای نیست اما ترک این توافق نیز کار اشتباهی است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، «استفان لوفوِن» نخستوزیر سوئد در مصاحبه اختصاصی با روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» تأکید کرد که گرچه احیای برجام فرایندی ساده نیست اما کنار گذاشتن این توافق نیز یک اشتباه بزرگ است.
نخستوزیر سوئد در پاسخ به سؤالی درباره موضع کشورش در خصوص مذاکرات «وین» برای احیای برجام گفت: «ما فکر میکنیم که انجام هر اقدامی برای اطمینان یافتن از این که ایران به تسلیحات هستهای دست پیدا نمیکند و ادامه مذاکرات و توافق درباره نحوه برجام حائز اهمیت است».
ادعای برخی کشورهای غربی درباره تسلیحات اتمی در شرایطی در مناسبات مختلف مطرح میشود که مقامهای جمهوری اسلامی بارها تأکید کردهاند که ایران هرگز به دنبال دستیابی به سلاح اتمی نیست و برنامه هستهای کاملاً صلحآمیز را دنبال میکند.
لوفوِن در ادامه افزود: «این (احیای برجام) کار سادهای نیست اما کنار گذاشتن و ترک این توافق کار اشتباهی بوده است».
نخستوزیر سوئد در بخشهایی از این مصاحبه اتهاماتی علیه حقوق بشر ایران نیز مطرح کرد و مدعی شد: «ما در بحث حقوق بشر، برابری و آزادی بیان با ایران صریح هستیم. ما در خصوص این گونه موضوعات با تمامی کشورها صریح هستیم. ما در گفتن آن چه که فکر میکنیم، تردیدی نداریم اما میخواهیم ایران به شیوهای دموکراتیک توسعه یابد و این به بهترین شکل از طریق گفتوگو ، تجارت و مبادله انجام میشود. ما باید نه تنها در ایران بلکه در کشورهای دیگر نیز این چیزها را به تعادل درآوریم».
علیرغم اذعان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به پایبندی ایران به تمامی تعهداتش، دولت آمریکا در اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ به صورت یکجانبه از این توافق خارج شد.
بنیامین نتانیاهو در دوران نخستوزیری خود بارها علیه برنامه هستهای ایران و فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی لفاظی کرد و بارها تلاش کرد تا کشورهای غربی و به ویژه ایالات متحده را برای منزوی کردن ایران و حتی حمله به ایران تحریک کند.
تا کنون ۶ دور مذاکره در شهر وین میان آمریکا و سایر طرفهای برجام غیر از ایران برای تسهیل بازگشت آمریکا به برجام انجام شده است. طرفها میگویند پیشرفتهای ملموسی در این مذاکرات حاصل شده اما پارهای اختلافات کماکان باقی است.
«علی باقری» معاون سیاسی وزارت خارجه ایران ۱۲ آبان ماه در توئیتی با اشاره به گفتوگوی تلفنیاش با «انریکه مورا» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ کننده کمیسیون مشترک برجام نوشت: در تماس تلفنی با آقای انریکه مورا آغاز مذاکرات با هدف لغو تحریمهای غیرقانونی و غیرانسانی در روز هشتم آذر ماه (۲۹ نوامبر) در وین مورد موافقت قرار گرفت.
یکی از زمینههای اختلاف در این مذاکرات اصرار آمریکا بر حفظ برخی از تحریمهایی است که دولت «دونالد ترامپ» بعد از خروج از برجام علیه ایران اعمال کرده است. مضاف بر این، دولت بایدن اعلام کرده هیچگونه ضمانتی نمیتواند درباره عدم خروج دوباره دولتهای بعدی آمریکا از برجام بدهد.
به علاوه، مقامهای دولت آمریکا پیش از این تصریح کردهاند که قصد دارند از ورود به برجام به عنوان «سکویی» جهت پرداختن به سایر اختلافات از جمله مسائل موشکی و منطقهای استفاده کنند.
جمهوری اسلامی ایران تأکید کرده با توجه به اینکه آمریکا طرفی بوده که توافق را نقض کرده این واشنگتن است که باید با رفع تحریمها به توافق بازگردد و لازم است اجرای تعهدات آمریکا مورد راستیآزمایی قرار گیرد. تهران البته تأکید کرده اصرار یا عجلهای برای بازگشت آمریکا به توافق ندارد.
نظر شما :