نبویان: نظارتهای فراپادمانی آژانس را نمیپذیریم
نایب رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی گفت: تعامل ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی باید در چارچوب پادمان باشد و ایران تعهدی فراتر از پادمان را نمیپذیرد.
خبرگزاری مهر گفتوگویی با حجتالاسلام سید محمود نبویان، نایب رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی انجام داده است که بخشهای مهم آن در ادامه آمده است.
برجام تحریمها را بیشتر کرد
- مدافعان برجام میگویند که برجام خوب بود و از زمانی که آمریکا از آن خارج شد، مشکلات به وجود آمد. این در حالی است که آمریکا در سال ۹۷ از برجام خارج شد اما برجام در سال ۹۴ امضا شد و پیش از خروج آمریکا از برجام نیز ما شاهد هیچ نوع گشایشی نبودیم و حتی در آن مقطع هم رابطه بانکی ایران با بسیاری از کشورهای غربی برقرار نشد.
- افزایش تحریمهای ایران فقط مربوط به دوران ریاست جمهوری ترامپ نیست و حتی در زمان ریاست جمهوری اوباما هم شاهد تشدید تحریمهای ایران از سوی آمریکا و غربیها بودیم.
- همه به خوبی میدانند که با برجام، تحریمهای ایران نه تنها لغو نشد بلکه بیشتر شد اما با وجود خلف وعده غربیها، هنوز برخی از افراد در داخل کشور معتقدند که ما باید باز هم شروط غربیها را بپذیریم.
غربیها میخواهند منطقه و قدرت موشکی را از ما بگیرند
- غربیها به دنبال مذاکره درباره مسائل منطقهای هستند و هدفشان این است که جمهوری اسلامی ایران منطقه را ترک کند و فقط در مرزهای خودش محصور باشد. این در حالی است که آمریکا لشکر نظامی خودش را تا خلیج فارس آورده و بنابراین ما هم نباید فقط در مرزهای خودمان محصور شویم.
- یکی دیگر از شروط غربیها آن است که درباره مباحث موشکی با ایران مذاکره کنند. آنان میخواهند قدرت موشکی را از ایران بگیرند تا ما در صورت حمله دشمنان، هیچ ابزاری برای دفاع از خودمان نداشته باشیم.
- اگر ما شروط غربیها مبنی بر مذاکره درباره مسائل منطقه و مباحث موشکی را بپذیریم، عملا در برابر غربیها و آمریکا تسلیم شدیم و نباید این شروط را بپذیریم.
باید جلوی واردات بیرویه کالاهای خارجی و لوکس به کشور گرفته شود
- مشکلات ما فقط مربوط به تحریمها نیست بلکه مشکل اصلی ما به عدم توجه به تولیدات داخلی و واردات بیرویه بازمیگردد.
- حتما باید مشکلات تولیدکنندگان داخلی مرتفع شود. برای مثال، زمانی که ما خودمان میتوانیم لوازم خانگی باکیفیت تولید کنیم، چه لزومی دارد که لوازم خانگی خارجی وارد کشورمان شود؟ باید جلوی واردات بیرویه کالاهای خارجی به کشورمان گرفته شود.
- کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در حال بررسی میزان واردات کالاهای لوکس به کشورمان است و باید بگویم که برای واردات یک قلم کالای جزئی که فقط یک تا دو درصد مصرف داخلی دارد، ۵۰۰ میلیون دلار پرداخت میشود.
- واردات بیرویه کالاهای لوکس یکی از علل اصلی مشکلات کشور است و بهتر است که به جای واردات این کالاها، به سمت تأمین نیازهای اساسی مردم برویم.
روحانی ویرانهای را تحویل رئیسی داد
- دولت روحانی کشور را با استقراض اداره میکرد اما دولت سیزدهم هیچگاه مشکلات را به آنان نسبت نداد. این در حالی است که روحانی و دیگر مقامات دولت تدبیر و امید در چهار سال اول فعالیت خود همه مشکلات را به دولت سابق ربط میدادند اما دولت رئیسی آنقدر باحیا است که هیچ حرفی نمیزند.
- روحانی ویرانهای را به رئیسی تحویل داده است و تا سال ۱۴۰۵ اوراق فروخته که دولت سیزدهم در حال پرداخت این بدهیهاست.
باید به جای تأکید بر ارتباط با غربیها، مشکلات بانکی خود را حل کنیم
- ما باید به جای تأکید بر ارتباط با غربیها، مشکلات بانکی خود را حل کنیم. الان حدود ۵۰۰ هزار میلیارد تومان بدهی بانکی داریم که دولت باید آن را پرداخت کند.
- بانکهای خصوصی ما مدام در حال استقراض از بانک مرکزی هستند به گونهای که یکی از بانکهای خصوصی حدود ۳۲ هزار میلیارد تومان استقراض کرده که این اقدام منجر به افزایش نقدینگی میشود.
ایران هیچ تعهدی را فراتر از پادمان نمیپذیرد
- پاسخ گروسی و آژانس بینالمللی انرژی اتمی واضح است مبنی بر اینکه رابطه آژانس با کشورهای هستهای فقط باید تحت پادمان باشد و ما بیشتر از پادمان تعهدی را انجام نمیدهیم.
- جمهوری اسلامی ایران در برجام نظارتهای فراپادمانی را پذیرفت و در ازای آن قرار بر این شد که غربیها هم تحریمهای ایران را بردارند اما این کار را نکردند. بنابراین آژانس بینالمللی انرژی اتمی حق ندارد ادعایی بیشتر از توافق پادمان داشته باشد.
- ما با برجام نظارتهای بسیار خسارتباری را پذیرفتیم اما این نظارتها مربوط به توافق جمهوری اسلامی ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیست بلکه مربوط به توافق ایران با گروه ۱+۵ است و از آنجایی که آن توافق به هم خورده است، آژانس دیگر حق ندارد ادعایی فراتر از پادمان داشته باشد. آنان باید فقط در قالب پادمان صحبت کنند.
نظر شما :