چرا با صرف ۸۰ میلیارد دلار، عراق همچنان مشکل برق دارد؟

۱۳ تیر ۱۴۰۰ | ۱۱:۵۴ کد : ۲۰۰۳۷۸۰ سرخط اخبار

میدل ایست نیوز: در حادثه‌ای کم‌سابقه، عراق روز جمعه در حالی که دمای هوا در اکثر مناطق کشور بالای 50 درجه بود، شاهد قطع سراسری برق بود.

این حادثه موجی از خشم در عراق برانگیخت و بار دیگر بحران برق را به مسئله اصلی افکار عمومی تبدیل کرد. دولت الکاظمی کوشید با برخی اقدامات فوری ازجمله عزل و نصب چند مقام و تشکیل کمیته بحران به ریاست شخص نخست‌وزیر از شدت خشم مردمی بکاهد.

اما این بحران به امروز و دیروز مربوط نمی‌شود. عراق بیش از 3 دهه است که گرفتار مشکل برق است هرچند بعد از 2003 تاکنون براساس برآوردهای غیر رسمی بیش از 80 میلیارد دلار در این عرصه هزینه کرده است.

عراق تا صبح جمعه حدود 20 هزار مگاوات برق تولید می‌کرد. حجم تولید برق عراق در سال 2003 معادل 5.5 هزار مگاوات بوده یعنی در این دو دهه عراق فقط 15 هزار مگاوات به تولید برق خود افزوده است.

آژانس بین‌المللی انرژی در سال 2019 با انتشار گزارشی تأکید کرد که توان تولید برق عراق حدود 32 هزار مگاوات است اما به علت شبکه فرسوده انتقال، نمی‌تواند از این حجم تولید خود استفاده کند و حدود 40 درصد از این حجم در شبکه‌ها هدر می‌رود.

باسم جمیل آنتون، کارشناس اقتصادی عراقی، تأکید می‌کند که براساس برآوردهای مالی هر کشوری برای آنکه تولید خود را هزار مگاوات افزایش دهد باید یک میلیارد دلار هزینه کند، اما عراق 80 میلیارد دلار هزینه کرده و فقط 19-20 هزار مگاوات به تولید خود افزوده است.

به گفته انتون عراق برای تحقق خودکفایی در تأمین برق فقط در حد مصرف خانگی به تولید 28 هزار مگاوات برق بیشتر نیاز دارد و برای صنایع و کشاورزی و گردشگری باید این عدد را دوبرابر کرد.

آمارهای غیر رسمی نشان‌دهنده وجود 150 هزار ژنراتور در محله‌های گوناگون شهرهاست که بیش از نیمی از نیاز برق ساکنان را تأمین می‌کند و سالانه 8 میلیارد دلار درآمد دارد.

جدا از فساد و سوءمدیریت، یکی از اصلی‌ترین علل فاصله شدید میان عرضه و تقاضا در بخش برق، کمبود گاز طبیعی در عراق است. در دولت «نوری المالکی»، نخست‌وزیر اسبق عراق (2006-2014) در عراق نیروگاه‌های برقی راه‌اندازی شد که همگی با سوخت گاز کار می‌کرد. این در حالی است که عراق هنوز نتوانسته منابع گازی خود را به بهره برداری برساند و بیشتر بر تولید نفت متکی است.

این وضعیت باعث شده که حدود 60 درصد سوخت نیروگاه‌های عراق با واردات گاز تأمین شود.

روز گذشته نخست‌وزیر عراق با اشاره به این مشکل تأکید کرد که کسانی که در آن زمان این تصمیم غلط را گرفتند باید پاسخگو باشند.

اخیرا آژانس بین‌المللی انرژی به عراق پیشنهاد داده که برای بهبود وضعیت برق خود سراغ انرژی‌های تجدیدپذیر مانند خورشید و باد برود.

براساس برآوردهای این آژانس اگر عراق بتواند تا سال 2030 حدود 30 درصد منابع انرژی خود را از انرژی‌های تجدیدپذیر تأمین کند هم می‌تواند به بهبود شرایط زیست‌محیطی خود کمک کند و هم 9 میلیارد متر مکعب گاز صرفه‌جویی کند.


( ۵ )

نظر شما :