چرایی رکوردزنی کاهش مشارکت در انتخابات در مهد دموکراسی جهان
مشارکت 33 درصدی فرانسویها در انتخابات منطقهای اخیر این کشور به حدی پایین بود که رکوردی تاریخی را در حیات سیاسی فرانسه به جای گذاشت.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، انتخابات مناطق و دپارتمانهای فرانسه که انتخابات مهمی در سرنوشت هر استان و تقسیمات استانی این کشور و در تعیین سرنوشت مردم مناطق و استانها و دپارتمانهای آن است، روز یکشنبه ۲۰ ژوئن (۳۰ خرداد) با کمترین حضور مردمی برگزار شد و طبق آمارها ۶۶.۷ درصد مردم در این انتخابات که مهمترین انتخابات تا انتخابات ریاستجمهوری فرانسه در ده ماه دیگر است، مشارکت نداشتند یعنی فقط ۳۳.۳ درصد مردم در انتخابات شرکت کردند.
رکوردی تاریخی در حیات جمهوریت فرانسه
این آمار در واقع شوک بزرگی برای حیات سیاسی فرانسه بود، چون رکوردی تاریخی زده شد و در طول جمهوری پنجم فرانسه که ژنرال دوگل بنیانگذار آن بود هیچ وقت یک چنین رکوردی در رابطه با عدم مشارکت و غیبت مردم یا قهر با صندوقهای رأی وجود نداشته است. نکته مهم این است که این رکورد جمهوریت فرانسه را که اساس نظام لیبرالدموکراسی غربی را که فرانسه هم یکی از بنیانگذارهای آن بوده به چالش میکشد یعنی به هر حال جمهوریت بر اساس دو اصل «پوپولیسم» مردممداری و «کنستیتوسیونالیسم» قانونمدرای بوجود آمده که بهرحال قانونمداری خودش نشأت گرفته از حضور مردم یا همان مردممداری است که شدیداً این اصل به چالش کشیده شد.
این مسئله عکسالعملهای گستردهای را داشته و نوعی بیتفاوتی سیاسی و نارضایتی از وضعیت موجود یا به تعبیر سادهتر سلب مسئولیت سیاسی در میان شهروندان فرانسوی قال مشاهده بوده است. نکته دیگر این که بیشترین عدم مشارکت مربوط به ناحیه «ایل-دو-فرانس» بوده که شهر پاریس را در بر میگیرد و جالب اینه که بیشترین مشارکت (چند درصد بیشتر) در مناطقی مثل «کورس» که داعیه جدایی و استقلالطلبی داشته یا جزیره «رئونیون» بوده که یکی از دپارتمانهای ماوراء بحار فرانسه است. بماند که حزب «لا رپوبلیک آن مارش» حزب «امانوئل ماکرون» رئیسجمهور فرانسه که وی را به قدرت رساند فقط ۱۰ درصد آراء را به دست آورد که شکست بزرگی برای حزب حاکم بوده است.
علل عدم مشارکت فرانسویها
بررسیهای صورتگرفته در رابطه با عدم مشارکت تاریخی فرانسویها و نظرسنجیها نشان داده، ۴۰ درصد مردم معتقد بودند که مشارکت در انتخابات تغییری در وضعیت منطقه آنها و زندگیشان ایجاد نخواهد کرد. ۳۴ درصد فرانسویهایی که در انتخابات شرکت نکردند هم عدم حضور خود را به احزاب سیاسی مرتبط میدانستند زیرا صحبت بر این است که احزاب سیاسی دیگر حد واسط بین جامعه مدنی و دولت نیستند و نماینده جامعه مدنی نزد حکومت به شمار نمیروند و جزو حکومت شدهاند، بنابراین صحبت از احزاب کارتلی یا دولتی است.
یکی از علل تقویت جریانات معترض از جمله جلیقهزردها در فرانسه، فعالتر شدن مردمانی بود که میگفتند نمایندهای نزد حکومت ندارند و احزاب، نماینده آنها نیستند که البته همهگیری کرونا، جریان جلیقهزردها را تقریباً متوقف کرد. به هر حال عدم مشارکت مردم در انتخابات و اینکه ۳۴ درصد کسانی که حضور نداشتند، صریحاً گفتند که مخالفت با احزاب سیاسی علت عدم حضورشان بوده، مؤید این نکته است.
نکته جالب این که طبق آماری که وجود دارد فقط ۹ درصد فرانسویها گفتند که هیچ وقت در انتخابات شرکت نمیکنند و هیچ انتخاباتی را مد نظر ندارند. یعنی جمهوریت فرانسه همواره توسط ۹ درصد فرانسویها مورد بیتفاوتی قرار گرفته و علل آمار عدم مشارکت ۶۶.۷ درصدی فرانسویها، عدم رضایت، عدم اعتقاد به این بوده است که انتخابات در سرنوشتشان تاثیر دارد و این که انتخابات معرف واقعی آنهاست.
نکته قابل توجه دیگر اینکه دولت فرانسه چهار مرحله برای خروج از قرنطینه بیان کرده بود که از یک ماه و نیم پیش شروع شد و بعد از ماهها قرنطینه، قرار بود فرانسه گام به گام طی چهار مرحله از قرنطینه خارج شود. مرحله سوم که قرار بود آخر ژوئن یعنی ۱۰ روز دیگر انجام شود یک هفته قبل انتخابات انجام شد، که طبق آن مردم میتوانند در فضای عمومی مثل خیابانها و پارکها ماسک نزنند و ساعات خاموشیها هم کمتر شد.
بهرغم اجرای مرحله سوم در بازه زمانی یک هفته قبل از انتخابات با هدف بالا رفتن مشارکت مردم، این راهکار جواب نداد. جالب این که رئیسجمهور، رئیس مجلس و رئیس سنا اعتراض داشتند و بهانه آنها این بود که اگر انتخابات عقب میافتاد، شاید مشارکت بالا میرفت.
ناهماهنگیهای روند انتخاباتی در فرانسه
از طرف دیگر، ناهماهنگیهایی هم وجود داشت مثل اینکه اسناد رسمی تبلیغات انتخاباتی به موقع نرسید، بسیاری از صندوقها که قرار بود از هشت صبح باز شوند، با تأخیر بسیار باز شدند که این ناهماهنگیها برای کشوری که ۲۰۰ و اندی سال سابقه جمهوریت دارد و جمهوریت را هم بر روی صندوق رای قرار داده بسیار نابخشودنی است.
به همین دلیل وزیر کشور فرانسه رسماً عذرخواهی کرد و توسط سنا احضار شده تا در این خصوص توضیح ارائه کند. احتمال میرود رئیسجمهور فرانسه فردا صحبتی با مردم این کشور داشته باشد و آنها را تشویق به حضور کند زیرا دور دوم انتخابات منطقهای، یکشنبه آینده برگزار میشود.
به هر حال آنچه مسلم است این است که پسلرزههای عدم حضور مردم فرانسه پای صندوق رأی و رکوردی که در تاریخ جمهوری فرانسه بیسابقه بوده، تا مدتها ادامه خواهد داشت و تفسیرها و عکسلالعملهایی را از سوی رسانهها، احزاب و سایر شخصیتها در پی خواهد داشت.
سیلی انتخاباتی به صورت ماکرون
به گزارش فارس، «آرور برگه»، یکی از همحزبیهای ماکرون در پارلمان فرانسه درباره عملکرد حزب حاکم در این انتخابات گفته «این سیلی دموکرات به صورت همه ما بود.»
این نماینده پارلمان تعبیر سیلی را از اتفاقی که حدود ۱۰ روز پیش هنگام سفر ماکرون به منطقهای در جنوب فرانسه رخ داده، گرفته است. در جریان آن سفر مردی به صورت ماکرون سیلی زد.
عملکرد ماکرون در فرانسه مورد انتقاد گروههای مختلف قرار گرفته است. «دامیل تارل» ۲۸ ساله که به ماکرون سیلی زد در جلسات بازجویی انگیزهاش از این کار را خشم از «افول فرانسه» توصیف کرده است. او در جلسات بازجویی گفته که با جنبش موسوم به «جلیقهزردها» که اعتراضاتشان دولت ماکرون را با مشکلات عدیدهای مواجه کرد ارتباطاتی داشته است.
نظر شما :