همزمان با رونمایی از دو رادیوداروی جدید؛ صالحی: پنجه در پنجه قدرتهای صنعتی و علمی انداختهایم
رئیس سازمان انرژی اتمی عصر سهشنبه (۱۹ اسفند) با همراهی جمعی از معاونین، مدیران ارشد و متخصصان این سازمان از نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی و فناوری پژوهشگاه علوم و فنون هستهای در سال ۹۹-۹۸ در ساختمان کتابخانه سازمان بازدید کرد و در بخش پایانی این رویداد از دو رادیوداروی جدید که برای درمان بیماران سرطانی تهیه و تولید شده است، رونمایی کرد.
به گزارش ایسنا، این رادیوداروها که تحت عنوان رادیوداروی درمانی LU۱۷۷-Rituximab و رادیوداروی درمانی LU۱۷۷-Trastuzumab هستند، به ترتیب برای درمان سرطانهای لنفومای غیر هوچکین و سرطان پستان مورد استفاده قرار میگیرند. این رادیوداروها مرحله اول بالینی را در بخش پزشکی هستهای دانشگاه علوم پزشکی بوشهر طی کردهاند و با موفقیت منجر به درمان چند بیمار سرطانی شدهاند. دو رادیوداروی رونمایی شده، طی مدت ۲۰ مهرماه ۹۸ تا ۱۹ آذرماه ۹۹ در پژوهشکده کاربرد پرتوهای پژوهشگاه علوم و فنون هستهای سازمان انرژی اتمی ایران به مرحله تولید رسیده است.
علیاکبر صالحی - معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی - پس از بازدید از این نمایشگاه، ضمن تقدیر از دکتر کریمی ثابت - معاون سازمان و رئیس پژوهشگاه - و همکاران این مجموعه علمی بویژه همکارانی که گمنام هستند، اظهار کرد: امروز روزی بسیار شعفانگیز، افتخارآفرین و امیدبخش بود.
وی افزود: این دستاوردها که واقعاً افتخار آفرین هستند، در دو بخش قرار می گیرند. یکی بخشی که در ارتباط با مردم است و دیگری برای رفاه جامعه مورد استفاده قرار می گیرد. ممکن است مردم ارزش بخش دوم را ندانند، مثل دستگاه چگالی سنج که در صنایع کشور مورد استفاده قرار میگیرد و نهایتاً به رفاه مردم بر می گردد. اما دستاوردهایی مثل رادیوداروها مستقیماً در تشخیص امراض و معالجه آنها بکار می روند، بخصوص در امراض صعب العلاجی همچون سرطان ها که سال هاست بشر در تلاش برای یافتن راه درمان و علاج آنهاست، جز تکنولوژی های مرز دانش روش دیگری متصور نیست.
صالحی با تقدیر از پیشکسوتان حوزه پژوهشگاه و بویژه رادیوداروها، به دو رادیوداروی جدید ساخت پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای اشاره نمود و گفت: هر دز یکی از این رادیوداروها ۵۷ هزار دلار است که با این قیمت، تهیه آن از توان عموم جامعه جز عده معدودی خارج است. عزیزان ما در پژوهشگاه درتلاش هستند بستر (Base) آن را در داخل ایجاد نمایند تا قیمت آن کاهش یابد و هموطنان بتوانند از آن استفاده نمایند.
رئیس سازمان انرژی اتمی در ادامه با اشاره به بخشی از آیه ۳۲ سوره مائده "من احیاها فکأنّما احیا النّاس جمیعا"، و نیز درمان سرطان از طریق رادیوداروها گفت: این کار خداپسندانه و مأجوری است که یک انسان را زنده کنید. مثل این است که جامعه بشری را زنده کرده اید.
وی تصریح کرد: سازمان انرژی اتمی ظرفیت عظیمی دارد که تاکنون شناسانده نشده است. متخصصین این مجموعه تنه به تنه کشورهای پیشرفته می زنند. همین رادیودارو یک تکنولوژی پیشرفته در مرز فناوری است و سهل الوصول نیست. وقتی رادیودارویی می سازیم که هر دز آن ۵۷۰۰۰ دلار است، پنجه در پنجه قدرت های صنعتی و علمی انداخته ایم. علیرغم محدودیت هایی که داریم. شرایط عادی نیست اما دستاوردهای بسیار ارزشمندی داریم. این به اعتبار سخن پروردگار است که می فرماید لَئِنْ شَکَرْتُمْ لَأَزِیدَنَّکُمْ یعنی اگر برای خدا کار کنید، برکت در کارتان می آید.
صالحی با اشاره به سخن نادرست برخی افراد در مورد بودجه سازمان که در افکار عمومی و حتی نخبگان مطرح می شود، گفت: حتی برخی نخبگان می گویند سالانه میلیاردها دلار در سازمان هزینه می شود. این افراد احتمالاً نمیدانند میلیارد دلار چقدر پول است. کل بودجه ای که مجموعه سازمان که نیروگاه اتمی بوشهر هم جزئی از آن است، طی ۳۰ سال گذشته هزینه کرده، ۵/۶ تا ۷ میلیارد دلار است. که متوسط سالانه حدود ۲۵۰ میلیون دلار می شود. نیروگاه بوشهر ۵ میلیارد دلار می ارزد و هم اکنون سالانه ۷۰۰ میلیون دلار ارزش افزوده ایجاد می کند در حالیکه بودجه سازمان انرژی اتمی در حال حاضر سالانه حدود ۲۰ میلیون دلار است.
معاون رئیسجمهور تصریح کرد: امسال با شیب عجیبی درآمدزائی می کنیم. بخش هایی از سازمان که قبلاً بودجه می گرفتند علاوه بر اینکه بودجه نمی گیرند، درآمدزائی هم می کنند.
وی تاکید کرد: اگر درست عمل کنیم و بتوانیم از طریق پژوهش درآمدزائی کنیم و دستاوردهای علمی و فکری را افزایش بدهیم، می توانیم امیدوار باشیم سازمان ظرف ۸-۷ سال آینده به جائی برسد که به دولت بگوید بودجه نمی خواهیم، به شما پول هم می دهیم.
در بخش دیگری از این رویداد کریمی ثابت، معاون سازمان و رییس پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای با اشاره به اینکه نمایشگاه برپا شده بخش کوچکی از دستاوردها و فعالیت های این پژوهشگاه بوده است، اظهار داشت: این دستاوردها حاصل اعتماد و حمایت های ریاست محترم سازمان است که دست ما را باز گذاشتند تا ایده هایمان را عملیاتی کنیم. ما نیز دست همکاران را باز گذاشتیم تا فعالیت کنند. تلاش ما همچنین بر مبنای زیرساخت هایی انجام می شود که منحصر بفرد است و در جای دیگری پیدا نمی شود.
وی تاکید کرد: اگر نتوانیم به اندازه هزینه هایی که در این مجموعه می شود، درآمد کسب کنیم، از بی هنری ماست. و هنر ما در این است که راه های جدید را ایجاد کنیم. اولویت ما حرکت به سمت فناوری و بازار است. از تجربیات پیشکسوتان استفاده می کنیم و دانش فنی رادیوداروها را توسعه می دهیم. در حال حاضر نیروهای توانمند در پژوهشگاه غالب هستند و روز به روز بر اساس هدفگذاری ها حرکت می کنیم تا با بهره گیری از تجربیات حاصله و تلاش همکاران به نقطه مطلوب برسیم.
بر اساس این گزارش، صالحی در این بازدید که دو ساعت و نیم به طول انجامید، با یکایک مسئولان پروژهها گفتوگو و تبادل نظر کرد و متخصصین و محققین حاضر در خصوص روند انجام پروژهها، طراحی و ساخت و کاربرد تجهیزات ساخته شده توضیحات لازم را ارائه کردند.
همچنین در این نمایشگاه تعداد ۶۴ پروژه، ۵۹ محصول و ۲۰ ماکت و دستگاه نمونه ساخته شده، معرفی شده و به نمایش درآمده است.
انتهای پیام
نظر شما :