سفر «عبدالفتاح السیسی» به سودان چه پیام‌هایی برای اتیوپی دارد؟

۱۷ اسفند ۱۳۹۹ | ۱۱:۴۹ کد : ۲۰۰۰۶۴۲ سرخط اخبار

میدل ایست نیوز: سفر «عبدالفتاح السیسی»، رئیس جمهوری مصر به سودان مورد اهتمام ناظران قرار گرفته چرا که نخستین سفر مقام عالی‌رتبه مصری به سودان پس از سقوط نظام عمر البشیر و در سایه ناکامی در مذاکرات سد النهضه و درخواست‌ها برای بین‌المللی‌سازی این مساله است اما این سفر چه پیام‌ها و سیگنال‌های در پی دارد؟

در همین رابطه، «وائل عادل نصر»، معاون وزیر امور خارجه پیشین مصر در امور سودان گفت: روشن است که اتیوپی در رفتارهای خود حدود عقل و منطق را پشت سر نهاده است و مانند یک ابرقدرت و بدون هیچ عامل بازدارنده‌‌ای در افریقا رفتار می‌کند. ما چندین سال است که برای رسیدن به توافقی مورد رضایت همه طرف‌ها درباره سد النهضه مذاکره می‌کنیم اما این مذاکرات هیچ نتیجه‌ای نداشته است.

عادل نصر در گفت‌وگو با خبرگزاری اسپتنیک تصریح کرد: آدیس آبابا فقط برای مذاکره، مذاکره می‌کند و تنها به دنبال وقت‌کشی است و در عین حال گام به گام سیاست‌های خود در زمینه ساخت و آبگیری سد النهضه را به صورت یکجانبه پیش می برد. هیچکس نمی‌تواند تصور کند که مصر و سودان خواهند پذیرفت که زیر منت اتیوپی بروند، این محال است.

این دیپلمات مصری تاکید کرد قاهره طی سال‌های گذشته در مذاکرات بی‌نتیجه با آدیس آبابا صبر خود را از دست داده است و متاسفانه طی مرحله اخیر، تحرکات سودان در رابطه با مناسبات خود با قاهره و آدیس آبابا مبهم و ناروشن بود و نمی دانستیم خرطوم به کدام سمت و سو در حال حرکت است تا اینکه تحولات اخیر در سیاست خارجی سودان روی داد و رویکرد خرطوم به سمت هماهنگی با قاهره تغییر یافت و با سفر السیسی به خرطوم این هماهنگی به اوج خود رسید.

تغییر گفتمان
این دیپلمات مصری در ادمه بر لزوم تغییر لهجه مصر و سودان در قبال اتیوپی تاکید کرد و افزود دو کشور باید با منطقی متناسب با سیاست‌های اتیوپی با این کشور رفتار کنند تا طرف مقابل تصور نکند سودان و مصر در موقعیت ضعیفی قرار دارد.

وی اظهار داشت: با هماهنگی مواضع میان قاهره و خرطوم، دو کشور می‌توانند از طریق اتحادیه عرب و نهادهای بین‌المللی فشارها علیه اتیوپی برای توقف روند آبگیری سد النهضه و وادارسازی این کشور به پذیرش خواسته‌های خود را تشدید کنند، این سفر همچنین عملا بدین معناست که دوران اختلاف‌نظر میان خرطوم و قاهره به خصوص در قبال پرونده سد النهضه به پایان رسیده است.

دفتر ریاست جمهوری مصر پیشتر اعلام کرده بود که رایزنی درباره روابط اقتصادی،؛ امنیتی و نظامی، امنیت دریای سرخ ، تازه ترین تحولات در مرزهای سودان و پرونده سد النهضة از مهمترین محورهای سفر السیسی به سودان و دیدار با مقامات این کشور است.

السیسی پس از ورود به خارطوم به دیدار «عبدالفتاح البرهان» رئیس شورای انتقالی سودان رفت. بنا به اعلام دفتر ریاست جمهوری مصر، دو طرف هرگونه اقدامات یک جانبه که با هدف تحمیل واقعیت جدید و انحصار منابع رود نیل را رد و تاکید کردند که مرحله کنونی مربوط به پرونده سد النهضه، مستلزم ایجاد بالاترین درجه هماهنگی میان مصر و سودان است.

بنا بر این گزارش، دو طرف بر تقویت تلاش های دوجانبه و بین المللی برای دستیابی به توافق در خصوص پرونده سد النهضه تاکید کردند.

البرهان پس از این دیدار گفت: ما در خصوص کلیه پرونده هایی که نیازمند همکاری مشترک است رایزنی کردیم و به دیدگاه هایی مشترک که به نفع منافع دو طرف است، دست یافتیم.

السیسی نیز گفت: ما با تمام توان از سودان در مسیر اداره مرحله انتقالی و مقابله با چالشهای فرارو حمایت می کنیم. ما درباره پروده سد النهضه اتیوپی رایزنی و بر اهمیت هماهنگی نزدیک در خصوص این پرونده و بر ضرورت دستیابی به توافقی عادلانه، متوازن و الزام آور درباره فعالیت و آب گیری سد النهضه تاکید کردیم.

رئیس جمهور مصر همچنین افزود: ما درباره شیوه های آغاز روند مذاکرات در خصوص سد النهضه از طریق کمیته چهارجانبه بین المللی نیز رایزنی کردیم.

همچنین درباره رد هرگونه اقدام یک جانبه از سوی اتیوپی درباره سد النهضه توافق کردیم و خواستار تحقق یک توافق عادلانه و جامع درباره این پرونده شدیم. ما همچنین پیشنهاد سودان مبنی بر وسیعتر کردن دامنه میانجیگری در خصوص این پرونده و دخیل کردن سازمان ملل را تایید می کنیم.

در بیانیه دفتر ریاست جمهوری مصر آمده است که السیسی، همچنین با «عبدالله حمدوک» نخست وزیر سودان نیز دیدار کرد و دو طرف در این دیدار بر افزایش تلاش ها برای دستیابی به توافقی الزام آور و متوازن در خصوص سد النهضه تاکید کردند.

سودان و اتیوپی به همراه مصر نزدیک به یک سال است بر سر سد النهضه که اتیوپی آن را برای تولید برق در سرشاخه نیل احداث کرده، وارد یک تنش شده اند و مذاکرات برای حل آن به نتیجه ای نرسیده است. آدیس آبابا به دنبال پرکردن این سد بزرگ در سه سال است که در صورت عملی شدن، مصر و سودان با کم آبی و قحطی مواجهه خواهند شد.

مصر در تامین 90 درصد از آب شرب خود به رود نیل وابسته است و هرگونه کاهش حقابه این کشور از نیل، آثار اجتماعی و اقتصادی ویرانگری بر مصر خواهد داشت، این در حالی است که آدیس‌آبابا تصریح دارد که سد النهضه با سرمایه‌گذاری 4.6 میلیارد دلاری در تبدیل این کشور به قطب انرژی منطقه نقش‌آفرین نقش‌آفرین است و می‌تواند علاوه بر درآمدزایی منجر به فقرزدایی در این کشور شود.

در این میان، اختلافات سه کشور بر سر مقدار آب رهاسازی شده از سوی اتیوپی در صورت بروز کم‌آبی متمرکز است، با عملیاتی شدن این سد، اتیوپی می‌تواند به بزرگترین کشور صادر کننده برق در آفریقا با تولید ۶۰۰۰ مگاوات برق تبدیل شود.

اتیوپی و سودان در این میان منافع خود را دارند. سد النهضه در ۲۰ کیلومتری سودان واقع شده و این کشور زیان آبی قابل توجهی نمی‌بیند بلکه برای جبران کمبود برق خود به ساخت این سد نیز امید دارد. اما مصر نگران پایین آمدن سهم آب خود است؛ آبی که آن را برای شرب، زراعت و صنعت به کار می‌گیرد.


نظر شما :