بازسازی مزار ابوریحان بیرونی توسط ایران یا ازبکستان؟

۱۲ بهمن ۱۳۹۹ | ۱۷:۴۴ کد : ۱۹۹۹۶۰۵ سرخط اخبار

وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی درحالی دستور داده که هرچه سریع‌تر با کشور افغانستان هماهنگی‌های لازم برای بازسازی مقبره «ابوریحان بیرونی»، دانشمند و ریاضیدان ایرانی در شهر غزنی انجام شود که افغانستان چندین‌بار از به مشارکت گرفتن ازبکستان برای بازسازی مزار این چهره سخن گفته است.

به گزارش ایسنا، ابوریحان بیرونی، دانشمند، ریاضی‌دان،  ستاره‌شناس و هندشناس سده چهارم و پنجم است که در بیرون شهر کاث (مرکز خوارزم) به دنیا آمد، از همین رو به او لقب «بیرونی» دادند. خوارَزم سرزمینی کهن در مرز ازبکستان و ترکمنستان کنونی است، برای همین برخی کشورها از جمله ازبکستان و حتی ترکیه مدعی‌ تعلق داشتن بیرونی به خودشان هستند و بعضا او را شخصیتی ترک، ازبک، تاجیک و افغان می‌دانند. مزار ابوریحان بیرونی هم‌اکنون در شهر غزنی افغانستان است که درحال حاضر ویرانه‌ای از آن باقی مانده. افغانستان در چند دوره این مزار را بازسازی کرد اما هنوز آباد نشده است.

در سال ۱۳۸۸ محوطه و دیواری اطراف مزار ابوریحان بیرونی ساخته می‌شود. دو سال بعد، اداره اطلاعات و فرهنگ شهر غزنی افغانستان در واکنش به اعتراض شماری از فرهنگیان این منطقه اعلام می‌کند مزار ابوریحان را با هزینه‌ای بیش از ۲۲ میلیون افغانی بازسازی خواهد کرد. اما اتفاقی نمی‌افتد. حدود سه سال پیش بار دیگر رییس وقت اطلاعات و فرهنگ شهر غزنی اعلام می‌کند که سفیر ازبکستان در جریان سفرش به غزنی، وعده داده است مقبره ابوریحان بیرونی را بازسازی کند. او آن زمان گفت که هیأتی از کابل برای ارزیابی نهایی آرامگاه ابوریحان به غزنی سفر می‌کند تا در بهار سال آینده، کار ساخت مقبره آغاز و در چند ماه تمام شود. اما تصاویر موجود از مزار بیرونی نشانی از آبادی ندارد.

در مهرماه ۹۹ رییس اطلاعات و فرهنگ غزنی می‌گوید که قرار است مقبره بیرونی را با کمک مالی ازبکستان بازسازی کنند اما ویروس کرونا باعث تاخیر در اجرای این طرح شده است. بازسازی مزار این دانشمند تا کنون چند بار به تاخیر افتاده است.

حالا علی‌اصغر مونسان ـ وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ـ در دستوری که به معاون میراث فرهنگی داده، می‌خواهد با افغانستان در بازسازی مزار بیرونی همکاری کند. او گفته: با توجه به این‌که این مقبره ویران شده و در وضعیت بدی قرار دارد با هماهنگی‌ای که معاونت میراث‌فرهنگی با کشور افغانستان انجام می‌دهد، در بخش بازسازی آرامگاه این دانشمند بزرگ ایرانی هر چه سریع‌تر اقدام خواهیم کرد.

مونسان می‌گوید: کشور ما دانش خوبی در زمینه مرمت و بازسازی بناها و اماکن تاریخی دارد و کارشناسان برجسته‌ای نیز در این حوزه فعالیت می‌کنند. به این منظور در بازسازی اصولی مقبره ابوریحان بیرونی به کشور افغانستان کمک می‌کنیم تا شاهد مقبره‌ای درخور شأن این دانشمند برجسته ایرانی باشیم.


( ۲۳ )

نظر شما :

خسرو ۱۲ بهمن ۱۳۹۹ | ۱۸:۳۰
چرا تا به حال اقدامی در بازسازی نشده است ؟ چراوقتی دیگران میخواهند کاری کنند یادمان می افتد که بیرونی دانشمند ایرانی است ؟
امیر ۱۲ بهمن ۱۳۹۹ | ۲۰:۱۸
مزار شاعر ایرانی نظامی توسط باکو مرمت شد تمام کاشی های عربی و فارسی اشعار و ....کندن و آن را به زبان ترکی با خط انگلیسی نوشتن و آنرا شاعر ترک نامیدند و شناسنامه ترکی و مجسمه هایش در تمام میدان‌های غرب و پارکها نصب کردند و سند زدند ،حال ازبکستان مزار ابوریحان مرمت میکند تمام کاشی ها و سنگ نوشته های فارسی و عربی را خواهند کند و با خط سریلیک روسی آنرا به نام خود سند میزند ،جالبتر اینکه در کتاب ابوریحان سرحدات مرزی ایران مشخص شده و عرق میهن پرستی زبانزد تاریخ نگاران است
شیدایی ۱۲ بهمن ۱۳۹۹ | ۲۱:۰۱
جالب است،ابوریحان بیرونی،بطوریکه از پسوند نامش پیداست،اهل ازبکستان است،وتمام دنیا هم این را میدانند،وقبرش هم در غزنین افغانستان است،که ۳۰۰ سال پایتخت ترکان غز. وسلسله الپتکین،وسلطان محمود.. بوده،وتمام آثارش را بزبان عربی نوشته،. ولی حالا ایران ادعای مالکیت قبرش را دارد!
افغانی نژاد ۱۳ بهمن ۱۳۹۹ | ۰۰:۱۲
سوال کرده باز سازی مزار ابوریحان توسط ایران یا ازبکستان؟؟ البته که ایران برای اینکه مرحوم ابوریحان در اصل پدرش اهل کرمان است ومادرش هم از شاهزادگان ساسانی است،ولی از بد روزگاز برای مسافرتی رفته بود به غزنین،که در انجا توسط قوم صحرا نورد غز که توسط محمود غزنوی ساکن افغانستان عزیز شده بودند بقتل رسیده،وبا اینکه تمام نوشته هایش به زبان شیرین دری بوده ولی بعضی از بد خواهان اثارش را بزبان عربی ترجمه کرده ونسخههای اصلی که بزبان شیرین ما بوده از بین برده اند، وخودش هم وصیعت کرده بعد از مرگ حتما جنازه اش را به وطن ابا واجداش منتقل کنند،ولی باز بدخواهان به وصیعتش عمل نکرده اند، به نظرم دولت فخیمه ایران کلا قبر ان عزیز دانشمند را به شهر اجدادیش کرمان انتقال دهند،و با این کار مشت محکمی به دهن یاوه گویان ازبکی بزنند که منبعد صحبت دانشمندان دری زبان را نکنند، البته دولت فخیمه ایران بایستی ،،تمامی دانشمندان ممالک اطراف را به ایران عزیز منتقل کند ،مثل،نظامی گنجوی،شیروانی،مولوی،خوارزمی، رازی،علیشیر نوایی،ناصر خسرو،....... تا دنیا بداند که در اصل همه دانشمندان مشرق زمین فقط وفقط از قوم متمدن دری زبان فارس بوده،وبقیه ملتها همه وحشی،وبیابانگرد بوده اند،،،،
سيد خليل ۱۳ بهمن ۱۳۹۹ | ۰۷:۵۱
با این حساب تمامی دانشمندان متولد و مدفون در آلمان و فرانسه و نروژ و بقیه اروپا در هزاران سال قبل یونانی یا ایتالیایی هستند چرا که قبلا تحت حکومت رم و یونان باستان بودند و یونان و ایتالیا موظف به حفظ نام و یاد انها میباشند. خنده دار نیست؟
شاهرخ ۱۴ بهمن ۱۳۹۹ | ۱۹:۲۶
دیروز دست اندازی ترکیه امروز ازبکستان چرا ؟؟؟؟!