بلینکن: بایدن رئیسجمهور شود، برجام را تمدید و با رفتارهای ایران مقابله میکند
«آنتونی بلینکن» مشاور سیاست خارجی نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا اعلام کرد، جو بایدن رئیسجمهور شود، ضمن بازگشت مشروط به برجام، با دیگر «رفتارهای ثباتزدای» ایران مقابله میکند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، در فاصله ۴۱ روز تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، مشاور سیاست خارجی نامزد دموکرات این انتخابات وعده داد که بایدن، ضمن تقویت و طولانی کردن مفاد برجام، با «رفتارهای ثبات زدای ایران» مقابله خواهد کرد.
«آنتونی بلینکن» در مصاحبه با «سیبیاس نیوز» به سوال این رسانه درباره مواضع نامزد دموکراتها در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا درباره ایران پاسخ داد.
بلینکن که در دولت باراک اوباما قائم مقام وزارت خارجه آمریکا و عضو تیم مذاکرهکننده هستهای با ایران بوده، به شدت به مواضع دولت دونالد ترامپ در قبال ایران تاخت.
مشاور سیاست خارجی جو بایدن گفت: «(مواضع دولت آمریکا در قبال ایران) یک کیفرخواست وحشتناک در خصوص سیاست خارجی دولت کنونی است. وقتی رئیسجمهور ترامپ از توافق (هستهای) ایران کنار کشید، توافقی که کاملا به طریقی قابل راستی آزمایی راه ایران به سمت ساختن سلاحهای اتمی را میبست و موثر بود. او قول یک توافق بهتر (از برجام) را داد اما دقیقا برعکس این مساله اتفاق افتاد».
وی ادامه داد: «ایران دارد دوباره توانمندی هستهای خود را بازسازی میکند. رئیسجمهور ترامپ عملا ایران را از تعهداتش ذیل توافق هستهای آزاد کرد و در نتیجه آن اکنون (ایران) در حال غنی سازی اورانیوم در سطوح بالاتر است و ذخایرش را بیشتر میکند، و دارد سانتریفیوژهای پیشترفته تر استفاده میکند و زمان گریز ایران برای داشتن مواد اتمی مورد نیاز جهت ایجاد سوخت (بمب اتمی) از بیش از یک سال طبق مفاد توافق موسوم به برجام به چند ماه کاهش یافته است. همه اینها تحت نظارت و جلوی چشمان رئیسجمهور ترامپ حادث شده است و او هیچ برنامهای برای پرداختن به این موضوع ندارد».
بلینکن افزود: «خوب در فرایند انجام این کارها (توسط دولت ترامپ) ما تقریبا همه شرکای کلیدیمان را با خود بیگانه کردیم؛ شرکایی که میخواستند به این توافق (برجام) پایبند باقی بمانند و آنها هم اکنون اغلب انرژی خودشان و تلاشهایشان را به منظور زنده نگهداشتن این توافق صرف کردهاند تا اینکه بخواهند با ما برای مقابله با برخی از رفتارهای شوکهکننده ایران در دیگر نقاط جهان و در دیگر حوزهها همکاری کنند».
بایدن، بلینکن و باراک اوباما
نفر دوم وزارت خارجه دولت سابق آمریکا به ناکامی اخیر دولت این کشور در شورای امنیت سازمان ملل برای تمدید محدودیت تسلیحاتی ایران و همچنین کلید زدن مکانیسم ماشه اشاره کرد.
او گفت: «ما همین چند روز قبل شاهد جدیدترین نمایش بودهایم، موضوع محدودیتهای تسلیحات متعارف که در ماه اکتبر منقضی میشوند. ایالات متحده تلاشی را به منظور تمدید نامحدود (محدودیتهای تسلیحاتی ایران) کلید زد اما ما از بین ۱۵ عضو شورای امنیت سازمان ملل فقط توانستیم حمایت یک کشور را کسب کنیم. روسیه و چین توانستند از حقشان برای وتو استفاده نکنند. این یک افتضاح دیپلماتیک (برای آمریکا) بود. حالا ما داریم از مفاد موجود درباره اعمال بازگشت خودکار تحریمها در توافق هستهای ایران (مکانیسم ماشه) که توسط رئیسجمهور اوباما و دولتش مورد مذاکره قرار گرفت، استفاده میکنیم».
به گفته بلینکن، «فقط یک موضوع این وسط وجود دارد و آن اینکه، امکان متوسل شدن به این مفاد برای بازگرداندن تحریمها برای کسی ممکن است که مشارکتکننده در این توافق باشد، دولت (ترامپ) در بیانیه مطبوعاتی خود در زمینه خروج از توافق عملا این تیتر را انتخاب کرده بود: "پایان دادن به مشارکت ایالات متحده در برجام". در نتیجه شرکا و متحدانمان دارند میگویند: "شما نمیتوانید تحریمها را احیا کنید چرا که شما دیگر مشارکتکننده این توافق نیستید"».
مشاور سیاست خارجی نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در این مصاحبه، بر قصد و تلاش بایدن برای «طولانی کردن» مفاد و محدودیتهای موجود در توافق هستهای برجام از یک سو و از سوی دیگر، «مقابله با دیگر رفتارهای ثباتزدای ایران» تاکید کرد.
بلینکن مدعی شد: «اگر جو بایدن رئیسجمهور شود، در صورت بازگشت ایران به پایبندی به توافق هستهای (برجام) ما هم همین کار را خواهیم کرد اما بعد از آن ما از این کار به عنوان یک نقطه عزیمت استفاده خواهیم کرد و در همکاری با متحدان و شرکایمان تلاش میکنیم (مفاد و محدودیتهای موجود در برجام) را تقویت و مدت آن را طولانی کنیم. به نظر من چنین کاری ارزش خاص خود را دارد چرا که ما را دوباره به نقطه مشترک با متحدان و شرکایمان بر میگرداند، در نتیجه ما به گونه موثرتری میتوانیم با همکاری یکدیگر، دیگر فعالیتهای ثباتزدای ایران را پس بزنیم و از این موضوع اطمینان حاصل کنیم که وقتی موضوع این فعالیتها در میان باشد، ایران منزوی میشود و نه آمریکا».
مشاور بایدن پیش از این ضمن تمجید از مفاد برجام ادعا کرده بود، این توافق به گونهای طراحی شده که آمریکا میتوانست با ماندن در آن تحریمهای تسلیحاتی ضد ایران را تمدید کند (جزئیات بیشتر).
نظر شما :