چه چیز امارات را از موضع خصمانه علیه ایران عقب نشاند؟
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، وبگاه خبری الخلیج اونلاین در گزارشی با عنوان «چرا امارات در برابر ایران، پشت میایستد و عربستان را جلو میفرستد؟»، نوشت: در اقدامی غیرمعمول و خلاف سیاست خصمانه دائمی امارات در قبال ایران، مقامات ابوظبی از موضع خود در مسئول خواندن ایران در حادثه حمله به نفتکشها در دوازدهم ماه مه گذشته در بندر الفجیره عقبنشینی کردند که این امر نشانه تغییر در گفتمان تحریکآمیز امارات در قبال ایرانیهاست.
به نوشته این وبگاه خبری، زبان جدید امارات در قبال ایران با عقبنشینی دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا از حمله نظامی علیه تهران در واکنش به سقوط پهپاد نیروی دریایی آمریکا در بیستم ژوئن همزمان شده است.
الخلیج أونلاین آورده است: عقبنشینی از اتهامزنی به ایران توسط رأس هرم دیپلماسی امارات و به زبان عبدالله بن زاید، وزیر خارجه این کشور صورت گرفت که روز چهارشنبه (بیست و ششم ژوئن) در اظهاراتی تاکید کرد، کشورش نمیتواند هیچ کشوری را در حملات اخیر به نفتکشها مسئول بداند، چون اطلاعات مربوط به این حادثه کافی نیست.
اظهارات بن زاید در تضاد با اظهارات سابق وی است که ایران را به دست داشتن در این حمله متهم کرد و گفت: رد پای ایران در حملات به نفتکشها در الفجیره آشکار است.
الخلیج اونلاین افزود: قبل از عقبنشینی غیرمنتظره امارات، ایرانیها با اقدامات جدی دیپلماتیک و همچنین در اظهارات خبری، به اتهامزنیهای بیاساس امارات علیه ایران شدیدا اعتراض کردند. از جمله اینکه کاردار ابوظبی در تهران را احضار و به اینکه امارات کشوری است که این پهپاد متجاوز از خاک آنها بلند شده بود اعتراض کردند.
این وبگاه خبری در ادامه به نقل از «حسین شیخ الاسلام»، مشاور بینالملل سابق رئیس مجلس شورای اسلامی و معاون سابق وزیر خارجه ایران از تصمیم جدی ایران برای شکایت از امارات در محاکم بین المللی خبر داد.
شیخ الاسلام در گفتوگو با این وبگاه خبری قطری تاکید کرد: ایران از امارات به دادگاههای بینالمللی شکایت میکند، چون آمریکا از خاک امارات برای برخاستن پهپادهایش به سمت حریم هوایی ایران استفاده میکند.
الخلیج اونلاین در ادامه به اظهارات توئیتری چند روز پیش حسین امیر عبداللهیان، دستیار ویژه رئیس مجلس شورای اسلامی ایران در امور بینالملل اشاره کرد که گفت: «عربستان سعودی، امارات و بحرین با واگذاری خاک کشورشان به بیگانه و اقدامات جاسوسی (پهپاد) و تحریک آمیز آمریکا، امنیت منطقه را به بازی گرفتهاند. اینان درک درستی از امنیت و ثبات پایدار ندارند و با آتشی بازی میکنند که در آن خواهند سوخت.»
الخلیج اونلاین نوشت: به نظر میرسد زبان جدید ایران و قدرت نظامی که این کشور از خود با سرنگونی هواپیمای راهبردی آمریکا توسط یک سلاح بومی به نمایش گذاشت و همچنین موضع سیاسی جدید آمریکا موجب شده که امارات موضع جدیدی در قبال ایران اتخاذ کند.
احتمال دارد که ابوظبی از صدمه بزرگی اقتصادی که با ادامه خصومت ورزی و اتهام زنیهای بی اساس و بدون مدرک به ایران خواهد خورد، آگاه شده است؛ چرا که حجم مبادلات تجاری بین دو کشور بسیار بزرگ است و در سال 2017 به 13 میلیارد دلار رسید.
در همین خصوص «محجوب الزویری»، رئیس مرکز مطالعات خلیج (فارس) در دانشگاه قطر تاکید کرد: موضع امارات از آغاز حملات به نفتکشها در بندر الفجیره در اتهام زنی به ایران منسجم نبود. تنها اتفاق نظر بر این بود که این کار توسط کشوری انجام شده اما آن زمان نامی از ایران نبرد.
الزویری در گفتوگو با الخلیج اونلاین گفت: عقبنشینی جدید امارات عربی متحده در متهم کردن ایران به دلیل عدم تمایل ابوظبی برای ورود به مقابله با تهران و حفظ یک خط پایه و اساس با آن است.
زوییری گفت: حتی در یمن، امارات عربی متحده سعی دارد از درگیری مستقیمی با حوثیهای مورد حمایت ایران جلوگیری کند و سعی میکند با فاصله از حوثیها کارهای خود را در آنجا انجام دهد و محاسبات خود را بر عدم برخورد با ایران گذاشته است.
وی افزود: امارات عربی متحده عمدتا نگران پیامدهای سیاسی رویارویی با ایران است، به ویژه آن که جمعیت ایرانیان مقیم امارات به چهارصد هزار نفر میرسد که در بخشهای مختلف این کشور تاثیرگذار هستند.
به عقیده این شخصیت آکادمیک در قطر، امارات همواره تلاش میکند در موضعگیریهای خصمانه علیه ایران، متحد سعودی خود را جلو اندازد و این قضیه در جنگ علیه یمن هم روشن است. امارات اصولا ترجیح میدهد خودش در صفپشتی بایستد و شیوه متفاوتی در تعامل با ایران دارد.
دبی حدود نود درصد از کل حجم تجارت امارات با ایران را تشکیل میدهد، در حالی که صادرات ایران حدود پنج میلیارد دلار بوده و صادرات امارات به ایران در حدود هفت میلیارد دلار بوده است.
«نجاح محمد علی» کارشناس مسائل سیاسی منطقه هم در مقالهای که اخیرا منتشر کرد گفت، دبی میتواند هدف نخست هر گونه اقدام نظامی ایران باشد. وی توضیح داد: امارات و بخصوص دبی در وهله نخست بر تجارت و سرمایه گذاری اتکا دارد و حتی یک موشک یا مین در منطقه سرمایهگذاری امارات همه سرمایهگذاران را با پولهایشان فراری میدهد و این کشور اقتصادی متاسفانه سقوط میکند.
الخلیج اونلاین به نقل از «کریستین کوخ»، رئیس موسسه مرکز مطالعات خلیج فارس در ژنو هم نوشت: هر گونه درگیری دیگر در منطقه به معنای رسیدن آسیب اقتصادی به همه است اما امارات به شکلی خاص آسیب خواهد دید چون به تنگه هرمز فقط برای انتقال نفت نیاز ندارد برای انتقال و صادرات کالاهای خود هم نیاز دارد.
انتهای پیام/ص
نظر شما :