ترامپ می گوید اگر با روحانی در یک اتاق باشد، هنر معامله خود را رو خواهد کرد/مشاوران ترامپ قدرت مقاومت ایران در برابر تحریمها را دست کم گرفته اند
آندرآ میچل در انبیسی نیوز نوشت: روز پنجشنبه کشتیهای جنگی آمریکا عازم منطقه شدند و مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا هم با اظهارات خود به نوعی بر شیپور جنگ دمید. این نشانهها باعث شد تا خبرنگاران از ترامپ بپرسند که واقعا در این شرایط خطر جنگ بین ایران و آمریکا چقدر جدی است؟
به گزارش انتخاب؛ در ادامه این مطلب آمده است: ترامپ در پاسخ به این سوال گفت: خطر جنگ همیشه وجود دارد، اما امیدوارم هیچ وقت این اتفاق رخ ندهد. بعد از این اظهار نظر، ترامپ سخنانی را بر زبان آورد که بوی صلح و مذاکره میداد، او درباره احتمال مذاکره با تهران گفت: آنها خودشان باید با ما تماس بگیرند، اگر این کار را انجام دهند ما استقبال میکنیم. در ضمن ما هیچ چیز پنهانی نداریم.
به نظر میرسد این گفتهها بیشتر یک وعده یا به بیانی بهتر لفاظیهایی باشد که آقای رئیسجمهور به پیشنهاد وزیر امور خارجه و مشاور امنیت ملی خود مطرح کرده است. پومپئو و بولتون هر دو پیش از این هشدار داده بودند که اگر ایران دست به حمله به منافع آمریکا در منطقه بزند با پاسخ سختی روبهرو خواهد شد.
ترامپ طی ماههای اخیر توئیتهای بسیاری را با ماهیت جنگافروزانه منتشر کرده است، در همین ماه جولای بود که رئیسجمهور آمریکا با حروف بزرگ (برای تأکید بیشتر) خطاب به رهبران ایران توئیت کرد: دیگر هرگز آمریکا را تهدید نکنید، در غیر این صورت پیامدهایی را خواهید دید که کمتر کسی در تاریخ دیده است. او همچنین افزود: اگر آمریکا را تهدید کنید، ترامپ همیشه آماده است تا از نیروی نظامی برای تغییر نظام (در ایران) استفاده کند. در مورد ماجرای ایران، ترامپ باور دارد که این سختگیریها میتواند منجر به دستیابی به توافقی بهتر از آنچه اوباما به آن دست پیدا کرد، شود.
در حقیقت، با تحریم جهانی صادرات نفت ایران که در حال حاضر هم در حال اجراست، آمریکا علنا اقتصاد این کشور را به واسطه متحدان نزدیک خود تهدید میکند. بریتانیا، فرانسه و آلمان تاکنون موفق به ایجاد یک راه حل برای دور زدن نظام بانکی آمریکا جهت خرید نفت ایران نشدهاند. مسلما اگر آنها بخواهند به بازار آمریکا و سیستم مالی این کشور دسترسی داشته باشند، چارهای جز این ندارند که تجارت خود را با ایران متوقف کنند.
ایران اخیرا متحدان اروپایی خود را تهدید کرد که با ادامه روند فعلی مجبور است بخشهایی از قرارداد هستهای را به حالت تعلیق درآورد. جمهوری اسلامی ایران حتی پا را فراتر گذاشت و اعلام کرد که در صورت عدم تحقق وعدههای طرف اروپایی چارهای جز از سر گیری غنیسازی اورانیوم با غلظت بیش از آنچه در برجام ذکر شده، ندارد. بدون شک این تهدیدات قرارداد هستهای را تضعیف خواهد کرد.
اما به نظر میرسد که مشاوران رئیسجمهوری آمریکا اقدامات و به طور کلی مقاومت ایران را دست کم گرفتهاند. در حال حاضر با توجه به رویکرد انتخاباتی آمریکا، ممکن است تهران تصمیم بگیرد که به نوعی تا پایان کار دولت ترامپ صبر کند. رئیسجمهور آمریکا در حال حاضر با اعتماد به نفس اعلام می کند که اگر با حسن روحانی در یک اتاق باشد هنر معامله کردن را رو خواهد کرد. گفتنی است، ترامپ این روش را در مقابل کیم جونگ اون در پیش گرفت.
البته نباید فراموش کرد که ایران با کره شمالی تفاوت هایی دارد.
پومپئو هفته گذشته گفت: حکومت ایران آنقدر تغییر نکرده است که ما را متقاعد به مذاکره کند. در مجموع با این شرایط و با توجه به اظهارات پومپئو به نظر میرسد که توافق ایران و آمریکا غیر ممکن باشد.
ترامپ روز پنج شنبه در پاسخ به سوال خبرنگاری در مورد اینکه وی تحت تاثیر عقاید تند جان بولتون، مشاور امنیت ملی خود قرار دارد یا خیر، گفت: او کمی با مسائل محکم برخورد میکند، اما مشکلی نیست. من درباره خیلی از مسائل جان را فرد ملایمی میبینم. ... من در کنار خودم هم جان بولتون با خلق و خوی سختگیرانه را دارم و هم مشاورانی دیگر با روحیه ملایمتر، اما در نهایت این من هستم که تصمیم میگیرم.
در کل معمولا در تیم مشاوران امنیت ملی رئیسجمهور عقاید تند و تیز دیده میشود و مشخص نیست که چه کسانی ممکن است تحلیلهای دیگری به او منتقل کنند.
در حال حاضر نگرانی عمده برای ناظران، احتمال اشتباه محاسباتی میان هر دو طرف است. رئیس جمهور آمریکا هر روز حلقه محاصره را تنگتر میکند. در سوی مقابل ایران که هم تواناییهای هستهای خود را واگذار کرده و هم امتیازی نگرفته احساس میکند که به آن خیانت شده است.
کمیته روابط خارجی و کمیته نظامی دموکراتهای سنا هشدار دادهاند که سیاست رئیسجمهور ممکن است او را درگیر جنگی غیرضروری کند، جنگی که احتمالا خود او هم نمیخواهد.
نظر شما :