برجام داخلی؛ فرصتی برای هم افزایی ملی
تاکید بر هم افزایی ملی و پرهیز از اختلافات داخلی در کنار طرح «برجام داخلی» از سوی سیاسیون، علاوه بر ایجاد تعامل و تفاهم سیاسی به تقویت اقتدار و امنیت پایدار ایران در منطقه و جهان کمک می کند و بهره مندی از فرصت های جهانی و بین المللی را برای کشور به ارمغان می آورد.
به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، اقتصاد کشور در شرایط پر نوسانی قرار گرفته است. شماری از تحلیلگران، منشا این نوسانات را از عوامل خارجی و احتمالاتی که درباره بازگشت تحریم ها وجود دارد، معرفی می کنند و برخی دیگر نیز دست ها و عوامل پشت پرده داخلی را در بروز این شرایط موثر می دانند.
علت هر چه که باشد، فضای سیاسی کشور را تحت تاثیر قرار داده و پیکان انتقادها را به سمت رییس جمهوری و سیاست های دولت به خصوص در حوزه اقتصاد نشانه رفته است. ایجاد اختلاف و افتراق افکنی هایی که میان جریان ها و جناح های سیاسی به ویژه در روابط با دولت و دستگاه اجرایی کشور مشاهده می شود، نمود این تاثیر پذیری است.
این چند دستگی ها و گسست ها در فضای سیاسی کشور تهدیدی است که وحدت و انسجام ملی را کمرنگ می کند و اقتدار و استقلال کشور را در مواجهه با برخی مسائل و تنش های احتمالی منطقه ای و بین المللی به چالش می کشد؛ موضوعی که رییس جمهوری و تیم دولت نسبت به آن هشدار داده و بر کنارگذاشتن اختلافات و دوری از تنش های سیاسی برای غلبه بر مشکلات و مسائل تاکید دارند.
دکتر روحانی در همین زمینه در نشست هم اندیشی مدیران ارشد دولت گفت: «امروز دولت و من به عنوان رییس جمهوری و نماینده ملت در برابر همه آحاد ملت و جناح ها، حتی آنها که بدترین اهانت ها را به دولت کردند، خم می شوم و دست همه آنها را می بوسم. امروز روز اهتزاز پرچم عزت و عظمت ملت ایران است و باید به دنیا نشان دهیم که می توانیم سختی ها و مشکلات را پشت سر بگذاریم اما عزت، آزادی، استقلال، مردم سالاری، جمهوریت، اسلامیت، دین و فرهنگ مان را معامله نخواهیم کرد.»
براین اساس متشنج ساختن فضای سیاسی کشور نه تنها گره ای از اقتصاد و مشکلات و مسائل کشور نمی گشاید بلکه شکاف های موجود را عمیق تر کرده و مسیر دسیسه چینی و تفرقه اندازی های نرم دشمنان و فرصت طلبان خارجی را هموارتر می کند. چنان که تکیه بر مسند قضاوت های فردی و جناحی و اصرار بر تداوم اختلافات میان جریان ها، جناح ها و برخی شخصیت های سیاسی در زمان های مشابه امروز؛ فقط فرصت های بیشتری را برای تنش افزایی رژیم های منطقه ای و ایران ستیزان بین المللی مهیا کرده است.
واقعیت این انتقادنمایی ها و تفرقه فکنی های داخلی بیشتر یک بازی سیاسی جهت برآوردن مطامع سیاسی است تا از روی حمیت و جهد برای منافع ملی. این تنش ها زمینه ساز بازگشت ایران ستیزی به جامعه بین المللی است در حالی که با توافق هسته ای افکار عمومی جهان نسبت به ایران تعدیل و تلطیف شد و این کشور هنوز آرای موافق را در این فضای رقابتی با خود دارد. از این رو ادامه رویکرد جاری در فضای سیاسی ایران در آینده نزدیک به زیان کشور، منافع ملی و خطری برای موجودیت برجام و دستاوردهای برجامی در جامعه جهانی خواهد بود.
همگام با اظهارات رییس جمهوری بر حفظ اقتدار و یکپارچگی ملی، مراجع عظام تقلید پرهیز از تسویه حساب های شخصی و حل اختلاف های سیاسی برای کمک به دولت تاکید کرده اند و در خطبه های ائمه جمعه نیز سخن از «برجام داخلی» به عنوان راهکاری برای برطرف کردن مسائل و چالش های کنونی کشور به میان آمده است؛ البته این موضوع را حجت الاسلام والمسلمین روحانی اندک زمانی پس از امضای برجام به منظور پیشرفت و توسعه کشور و تعدیل فضا برای تعاملات داخلی مطرح کرد که مخالفت برخی جریان ها را نیز به دنبال داشت. به نظر می رسد هم اکنون طرح دوباره برجام داخلی و همراهی و تاکید برخی سیاسیون بر این موضوع از التهابات سیاسی موجود بکاهد و آب بر آتش نابسامانی های اقتصاد کشور باشد.
وضعیت موجود برآیند رفتارهای هیجانی و به دور از منطق اقتصادی و سیاسی است و در این شرایط برجام داخلی با به کارگیری تعامل و هم اندیشی با الگوی عقلانیت سیاسی و پرهیز از اصطکاک طیف ها و جریان های سیاسی با یکدیگر و با دولت ممکن می شود. از این رو تلاش برای تعادل سیاسی و جلوگیری از فرافکنی مشکلات به دولت، نظام و مقامات و مسوولان کشور به موفقیت و تحقق سیاست های نظام و دولت در سیاست داخلی کمک می کند وضمانتی برای امنیت و ثبات پایدار در سیاست خارجی و رویارویی با کارشکنی های بین المللی در قبال ایران خواهد بود.
برجام داخلی به ویژه در این مقطع و باتوجه به پدیده خشونت طلبی و افراطی گری که در منطقه و جهان جریان دارد؛ تسهیل گر جریان تعادل و ثبات اقتصادی و سیاسی داخلی و همچنین ثبات و اقتدار پایدار ایران در سیاست خارجی خواهد بود.
در واقع همانطور که برجام با منطق و گفت و گو و ابزار دیپلماسی ایران به دست آمد و قدرت چانه زنی اقتصادی و سیاسی ایران و اعتماد جهانی به کشور را در جامعه بین المللی بالا برد، برجام داخلی نیز این امکان را فراهم می کند که در کنار هم افزایی برای غلبه بر مسائل موجود، ضعف ها و تهدیدهای موجود را برطرف کرده و از فرصت های جهانی برای قوت بخشیدن به منافع ملی بهره بگیریم.
نظر شما :