ششمین بخش از سلسله یادداشتهای جدید سرکیس نعوم
نه اسرائیل دنبال جنگ است نه حزب الله
دیپلماسی ایرانی: امسال برای هشتمین سال متوالی است که دیپلماسی ایرانی یادداشت های سرکیس نعوم را منتشر می کند. این یادداشت ها بعد از سفر وی به امریکا و دیدارش با مقامات فعلی و سابق امریکایی به طور مرتب در روزنامه النهار منتشر شده است. به دلیل تغییراتی که در روزنامه النهار ایجاد شده نتوانستیم به همه این یادداشت ها دسترسی داشته باشیم اما آن دسته از یادداشت هایی که امکان دسترسی به آنها وجود داشته و از اهمیت و جذابیت بالایی برخوردار بوده است را تهیه و منتشر می کنیم. در این جا ششمین بخش از این یادداشت ها را می خوانید:
به سراغ مسئول سابق در امور قضایای لبنان – اسرائیل – فلسطین که چند سال اخیر به دلایل مختلف به جمع پژوهشگران پیوسته است، رفتم. دیدار با پرداختن به این سوال او درباره احتمال حمله اسرائیل به لبنان در صورت ادامه تهدیدهایش به این کار و در گرفتن جنگی سراسری آغاز شد. گفت: «به نظر من سید حسن نصرالله دنبال جنگ با اسرائیل نیست برای این که درگیر جنگ سوریه است، و هیچ کس هم نمی داند چه خواهد شد. او الآن نمی خواهد در لبنان درگیر جنگ با اسرائیل شود، و نمی خواهد یکی از دلایل ویران شدن لبنان از جمله مناطق شیعه نشین در جنوب و ضاحیه جنوبی پایتخت و بقاع شود. همه آن چه او به دنبالش است، حفظ نیروی بازدارنده حزب الله است تا اسرائیل بفهمد و قانع شود که حزب الله قدرت نظامی بزرگی از جمله سامانه های موشکی واقعا نگران کننده در اختیار دارد. همچنین حزب الله بعد از جنگ در سوریه به یک جریان صاحب تجربه مبارزاتی گسترده تبدیل شده است. با سرمایه گذاری ای که روی حزب الله انجام شده در حال حاضر به یک قدرت نظامی صاحب پول تبدیل شده است که باید به حسابش آورد. حزب الله هم تجربه «جنگ چریکی» را دارد و هم تجربه «جنگ نظامی». برای همین می تواند اسرائیل را بسیار مورد آزار قرار دهد (هم در مورد نیروگاه دیمونا، هم در تصفیه خانه های آب، هم از لحاظ مردمی و هم بر سر تل آویو.»
وی در ادامه افزود: «فکر می کنم سید حسن نصرالله بر این باور است که بهتر است الآن اسرائیل را «تحریک» نکند. و به نظر من بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل نیز جنگ ویرانگری که کل لبنان را تهدید کند به راه نخواهد انداخت. رهبران بسیاری در اسرائیل هستند که از انجام چنین جنگی او را برحذر داشته اند، همان طور که از وقوع چنین جنگی خود لبنانی ها نیز هراس دارند. او ثابت کرد که بر حفظ منافعش اصرار دارد، او آدم اهل «حساب و کتاب» است و دوست ندارد اقدامی انجام دهد که مخاطراتی به دنبال داشته باشد، دنبال مانورهایی که محاسبات دقیقی بر سر آن نشده است نمی رود، مثل کاری که سلف او اولمرت در سال 2006 کرد.»
این مسئول سابق و کارشناس فعلی امور خاورمیانه سپس به وضعیت بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل پرداخت و گفت: «در حال حاضر نتانیاهو بر سر پرونده های شبهه ناک فساد مورد بازجویی قرار گرفته است. اگر به این دلیل از ریاست دولت عزل شود بیلید یا لیبرمن به جای او نخست وزیر خواهند شد. و هر دوی آنها ممکن است علیه لبنان جنگی راه بیندازند. به هر حال منتظر می مانیم ببینیم که در قدرت می ماند یا از آن کنار می رود. اما اگر انتخابات سراسری برگزار شد ممکن است در آن پیروز شود. البته ممکن نیست جنگی دربگیرد اگر تحولی ناگهانی و حساب نشده از سوی حزب الله همانند سال 2006 روی دهد، مثلا نیروهای حزب الله سربازان اسرائیلی را در عبور از مرزها و ورود به خاک لبنان دستگیر کنند، یا نیروهای هر کدام از دو طرف در پی درگیری های مرزی کشته یا زخمی شوند.»
وی سپس افزود: «اداره های رسمی لبنانی بر اساس اطلاعاتشان تاکید می کنند که در جریان دستگیری سربازهای اسرائیلی در سال 2006 نبودند. به هر حال حزب الله می گویدکه در آن جنگ با اسرائیل پیروز شد و اجازه نداد که اسرائیل به اهدافش برسد که بارزترین آنها قضایایی بود که اسرائیل می خواست از طریق جنگ آنها را نهایی کند اما نتوانست.»
ادامه دارد...
نظر شما :