ایران را درگیر بحران داخلی کنید!
فرارو- همزمان با شکل گیری یک راهبرد جدید آمریکایی در قبال ایران، ناظران پیشنهاداتی برای مقابله با این کشور ارائه می کنند.
به گزارش فرارو، سرانجام پس از ماه ها انتقاد شدید از توافق هسته ای، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، به طور یکجانبه از این توافق خارج شد. پس از خروج آمریکا از برجام، ناظران درباره نحوه مقابله با ایران تحلیل ها و پیشنهاداتی ارائه می کنند. در این میان، کسانی که قبلا برای لغو این توافق تلاش کرده اند، اکنون وارد مرحله جدیدی شده اند.
در مرحله جدید، تمرکز مخالفان برجام بر امور داخلی ایران و نیز بحران سازی در این کشور است. در همین رابطه، جان هانا، پژوهشگر ارشد اندیشکده دست راستی بنیاد دفاع از دموکراسی ها، طی یادداشتی در مجله فارین پالیسی، زمان را برای اتحاذ یک رویکرد آمریکایی برای ایجاد بحران در داخل ایران مناسب دانست و نوشت: " زمان برای (اتخاذ) یک رویکرد آمریکایی مبتنی بر هُل دادن سیاست ورزی داخلی ایران به سوی بحران، مناسب است".
هانا، در ابتدای یادداشت ضمن تمجید از خروج ترامپ از برجام و نیز یادآوری اثرات تحریم های آمریکا علیه ایران، مدعی شد که هر چقدر رهبران اروپا از شرکت های اروپایی بخواهند با ایران تجارت کنند، باز هم شرکت های اروپایی با ایران تجارت نخواهند کرد و آمریکا را ترجیح خواهند داد. این امر بدان معناست که احتمالا فروپاشی کامل برجام آغاز شده است.
فروپاشی برجام به پاسخ ایران بستگی خواهد داشت. حسن روحانی در پاسخ به دونالد ترامپ، تهدید کرده که اگر اروپایی ها نتوانند منافع ایران در باقی ماندن در برجام را تضمین کنند، ممکن است ایران از آن خارج خواهد شد و غنی سازی صنعتی بدون هیچ محدودیتی را آغاز خواهد کرد. هانا این تهدید روحانی را یک "امکان واقعی" توصیف کرد.
ترامپ پس از خروج از برجام، ایران را تهدید کرد که اگر آمال هستهای را دنبال کند، با مشکلات بزرگ تر و تبعات بسیار سختی مواجه خواهد شد. به گفته هانا، چنین تهدیدی شامل استفاده از زور هم می شود. اما اگر ایران به این تهدید ها اهمیت ندهد و برنامه هسته ای را ادامه دهد، آن زمان آمریکا چه اقدامی خواهد کرد؟
ترامپ در سخنرانی خروج از برجام، از ایران خواسته که برنامه هسته ای را دنبال نکند، موشک های بین قاره ای بالستیک توسعه ندهد، در منطقه از گروه های متحدش حمایت نکند. هانا این پرسش استفهامی را مطرح می کند، که آمریکا چگونه این خواسته ها را محقق خواهد کرد؟
پاسخ تلویحی هانا به این پرسش ها این است که با توجه به ضعف داخلی ایران، آمریکا باید فشار بر ایران را تا مرز ایجاد بحران داخلی افزایش دهد.
به ادعای هانا، دولت آمریکا جزئیات کمی درباره استراتژی مقابله با ایران اعلام کرده است. اما تا جایی که معلوم است، تحریم های اقتصادی در کانون این استراتژی قرار دارد.
این کارشناس در ادامه نوشت: " در حقیقت، یکی از توجیه های بزرگ دولت (آمریکا) برای خروج از توافق (هسته ای) ایران این عقیده بود که مفاد توافق مانع از این می شود که ایالات متحده از قدرتمندترین ابزار های غیرنظامی اش برای دفاع از منافعش در برابر کل طیف های فعالیت های شرور ایران استفاده کند".
از دیدگاه این کارشناس، اکنون پرسش عاجل این است که آیا تحریم ها به تنهایی می توانند نتیجه ای که ترامپ می خواهد را برای او به ارمغان بیاورند یا خیر. هانا ضمن اظهار تردید درباره کارآمدی تحریم ها افزود: "من معتقدم که مقابله موثر با کل خطر ایران برای منافع آمریکا بواسطه بهره گیری از کل ابزار های قدرت آمریکایی - مانند ابزار های دیبپلماتیک، نظامی، سایبری، اقدامات پنهانی و عملیات اطلاعاتی- و نه فقط (ابزارهای) اقتصادی، بهتر صورت می گیرد".
هانا مدعی شد که ایران امروز در قبال تحریم ها آسیب پذیر است و با استناد به گزارش های اخیر رسانه های غربی، که اوضاع ایران را بحرانی جلوه می دهند، مدعی شد که ایران دچار بحران داخلی است. بنا به ادعای او، یک چیز "مهم، عمیق و احتمالا تاریخی" در درون ایران در جریان است.
هانا همه این مقدمات را آورده تا به دولت آمریکا پیشنهاد دهد که ایران به لحاظ داخلی دچار بحران شدید هست و بنابراین آمریکا باید از این فرصت استفاده کرده و فشار بر ایران را بیشتر کند. طبق پیشنهاد این کارشناس، اکنون زمان آن رسیده است که آمریکا یک استراتژی برای مقابله با ایران طراحی کند که به موجب آن فشار بر ایران به حدی بیشتر شود که ایران را با یک "بحران داخلی شدید" مواجه کند.
هانا آشکارا دولت آمریکا را دعوت می کند که راهبردی در قبال ایران اتخاذ کند که به بر اساس آن، ایران یا با آمریکا صلح کند یا به فروپاشی مبتلا شود.
هانا نوشت: "ممکن است زمان برای (به کارگیری) یک استراتژی آمریکایی، مبتنی بر فشار آوردن به رژیم ایران تا سر حد مواجهه با بحران داخلی شدید و مواجه کردن آن با یک گزینه دشوار بین فروپاشی اقتصادی و تجزیه حکومت دینی از یک طرف و پیگیری صلح با آمریکا از طرف دیگر، بهتر از این نباشد".
نظر شما :