آمانو: اگر لازم باشد به دنبال دسترسی به سایتهای نظامی ایران میرویم
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی با بیان اینکه آژانس به نظارت و راستی آزمایی تعهدات هسته ای ایران طبق برجام ادامه می دهد، گفت: هر زمان که لازم باشد برای دسترسی به سایت های نظامی ایران اقدام می کنیم.
به گزارش ایسنا، یوکیو آمانو، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در گفت وگو با روزنامه لس آنجلس تایمز، در پاسخ به این سوال که وقتی منتقدان توافق هسته ای ایران و گروه 1+5 قابلیت آژانس در نظارت بر برنامه هسته ای ایران را زیر سوال می برند آیا وی ناامید می شود، گفت: ما یک سازمان فنی هستیم و من مسئولیت های خود را بر اساس قوانین و بر اساس استانداردهای پادمانی آژانس می گیرم. ما به کار روی نظارت و راستی آزمایی تعهدات مرتبط هسته ای ایران، طبق این توافق به گونه ای عادلانه، هدفمند و حرفه ای ادامه می دهیم. بنابراین هرچه اتفاق بیفتد ما به کار خود ادامه می دهیم.
آمانو در پاسخ به این سوال که آیا آژانس از سایت های نظامی ایران نیز بازرسی می کند، اظهار کرد: زمانی که ما ضرورت آن را احساس کنیم به دنبال دسترسی به این مکانها خواهیم رفت. ما تفاوتی میان مکان های نظامی و غیرنظامی قائل نیستیم اما درباره جزئیات جایی که می رویم صحبت نمی کنیم.
وی همچنین در پاسخ به سوالی درباره تاکید مقامات ایرانی مبنی بر اینکه دسترسی به سایت های نظامی امکان پذیر نیست، بیان کرد: ما اظهارات زیادی می شنویم نه فقط از سوی ایران بلکه از سوی دیگر کشورها. اما وظیفه ما این است که حقایق را بررسی کنیم. حقایق به معنی مواد و تاسیسات هسته ای مرتبط با مواد هسته ای است. وظیفه و هدف آژانس بین المللی انرژی اتمی ارزیابی اظهارات نیست.
مدیرکل آژانس در پاسخ به این سوال که تمامی گزارشات دیده بان هسته ای سازمان ملل از برجام نشان می دهد که ایران بر این توافق پایبند است اما منتقدان می گویند که آژانس به ایران ساده می گیرد و جزئیات کافی را منتشر نمی کند، گفت: اطلاعاتی که توسط بازرسان به دست می آید باید محرمانه حفظ شود. این افراد شکایت می کنند که آنها اطلاعات مرتبط با ایران در اختیار ندارند اما آنها اطلاعات درباره آلمان، ژاپن یا کنیا هم ندارند. این کار شبیه یک پزشک است. مردم با این درک که پزشک اطلاعات حساس آنها را فاش نخواهد کرد، نزد وی می روند.
آمانو در ادامه این گفت وگو در پاسخ به این سوال که آژانس اختیار اینکه چه چیزهایی را منتشر کند، دارد و چرا بازرسان ایران اطلاعات بیشتری برای پاسخ به این منتقدان منتشر نمی کنند، خاطر نشان کرد: اختیار به این معنی است که من (برای این کار) یک دلیل خوب داشته باشم. این بدان معنی نیست که مدیرکل می تواند هرکاری دوست دارد انجام دهد. وقتی یک نگرانی درباره نقضی وجود داشته باشد و زمانی که یک قطعنامه سازمان ملل وجود دارد، بله. اما این درست نیست که برخی کشورها خواهان اطلاعات بیشتر شوند و من بگویم باشد، بیایید اطلاعات بیشتری بگیرید یا اطلاعات کمتری دریافت کنید.
وی همچنین درباره اینکه اگر رئیس جمهور ترامپ فشار بر ایران را افزایش دهد آیا بازرسان آژانس دسترسی کنونی شان را از دست خواهند داد یا نه، گفت: پیش بینی آنچه اتفاق خواهد افتاد بسیار سخت است. از آنجایی که ما یک سازمان فنی هستیم پیش بینی کردن برای ما معنایی ندارد. ما دوربین در اختیار داریم، ما ابزارهای الکترونیکی داریم. ما بازرسان مان را داریم، بنابراین ما وابسته به امور واقعی و عادل هستیم و این مزیت ما است.
نظر شما :