طرح «صالحی» برای ماندن ایران در برجام عملی نیست
کارشناس آمریکایی مسائل تحریمی در یادداشتی به بررسی اظهارات رئیس سازمان انرژی اتمی ایران پرداخته است.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری فارس، «ریچارد نفیو» و «ایلان گلدنبرگ»، کارشناسان مسائل تحریمی و مقام های سابق وزارت خارجه آمریکا در بخشی از یادداشت مفصل خود در نشریه فارن پالیسی اظهارات چند روز پیش «علی اکبر صالحی»، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران را از حیث فنی مورد بررسی قرار دادند.
آقای «صالحی» در مصاحبه ای با شبکه خبری «العالم» چند روز پیش گفته بود در صورت اقدام احتمالی «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا برای خروج از «برجام»، ایران حاضر است تا زمان باقی ماندن اتحادیه اروپا در آن به تعهداتش پایبند باشد.
وی گفت: «اگر آمریکا و اتحادیه اروپا از برجام خارج شوند ایران نیز خارج خواهد شد. ولی اگر بقیه اعضای 5+1 از توافق خارج نشدند و تنها آمریکا خارج شد، ایران از برجام خارج نخواهد شد.»
«ریچارد نفیو» که از او به عنوان معمار شبکه تحریم های آمریکا علیه ایران یاد می شود و «ایلان گلدنبرگ»، مشاور ویژه وزیر دفاع اسبق آمریکا در امور ایران در تحلیل خود با ارائه برخی دلایل مدعی شده اند که این پیشنهاد آقای صالحی عملی نیست.
آنها ضمن هشدار شدید به دولت ترامپ درباره تبعات خروج آمریکا از برجام نوشته اند: «برخی ممکن است اینطور پیشنهاد کنند که با آنکه ایالات متحده ممکن است با خروج از برجام خودش را منزوی کند، ایران، اتحادیه اروپا و سایر کشورها می توانند با اقداماتشان آن را حفظ کنند. رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، علی صالحی، اخیراً چنین مسیری را پیشنهاد کرد و گفت حتی در صورت خروج آمریکا ایران تا زمانی که اروپا در این توافق باقی بماند به تعهداتش پایبند خواهد بود.»
نفیو و گلدنبرگ می نویسند: «اگرچه ایالات متحده بایستی انتظار همراه شدن شرکای خارجی با هر ماجراجویی در خصوص تحریم ها علیه ایران را به دید تردید بنگرد، اما ایران به زودی متوجه خواهد شد که همکاری نصفه و نیمه (طرف های خارجی) موضوعی است که برای منافع اقتصادی خودش مضر است.»
«حتی اگر دولت های خارجی از همراهی با آمریکا [برای اعمال تحریم ها علیه ایران] سر باز بزنند، برخی از شرکت ها با این کشور همراه خواهند شد. یک اثر نامطلوب که از لغو توافق یا تصمیم برای اعلام عدم پایبندی ایران ناشی می شود، محدود شدن فرصت های اقتصادی ایران و ایجاد فشار سیاسی در داخل تهران خواهد بود. ایران، خواستار آن خواهد شد که اتحادیه اروپا شرکت هایش را به پایبندی به قراردادها و مقاصد برجام مجبور کند، اما در اتحادیه اروپا هیچ زیربنای قانونی برای اینکه دولت ها بتوانند این اقدام را عملی کنند، وجود ندارد.»
نفیو و گلدنبرگ در ادامه این استدلال خود نوشته اند: «نیمی از اروپا، چین، روسیه و چند کشور دیگر قادر نخواهند بود با کاهش تحریم ها به اندازه ای برای ایران مزیت [اقتصادی] ایجاد کنند که تهدیدهای ناشی از تحریم های ثانویه آمریکا را جبران کرده و ایرانی ها را راضی نگه دارند.»
«علاوه بر این، چنانچه ترامپ علناً از توافق خارج شود، رئیس جمهور ایران حسن روحانی و متحدانش تحت فشار قرار خواهند گرفت تا به اقدام آمریکا پاسخ دهند. نتیجه احتمالی قرار گرفتن در چنین وضعیتی این خواهد بود که ایران به جای آنکه با طمأنینه پذیرای وضعیت باشد، اقدامات تحریک آمیز ایالات متحده را پاسخ خواهد داد و فعالیت های هسته ای تعلیق شده خود را از سر خواهد گرفت.»
نظر شما :