پاره کردن برجام، مسخره است
ستون نویس نشریه «ویک» که در دیگر رسانه های آمریکایی هم فعالیت دارد، خروج واشنگتن از برجام را «حماقت» خواند و به دونالد ترامپ توصیه کرده که مثل یک کودک رفتار نکند.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری فارس، در ادامه گمانه زنی ها درباره مواضع دولت آمریکا در قبال توافق هسته ای ایران و گروه 1+5، یک تحلیلگر آمریکایی از بین بردن برجام توسط دونالد ترامپ را «حماقت» توصیف کرده است.
«پُل والدمن» ستون نویس نشریه «ویک» که در دیگر رسانه های آمریکایی از قبیل واشنگتن پست هم یادداشت می نویسد، مطلبی در این باره منتشر کرده است.
بخش هایی از یادداشت این تحلیلگر امریکایی را بخوانید:
«دو سال قبل زمانی که نامزدهای جمهوریخواه انتخابات ریاست جمهوری در حال اظهارنظرهای تند و وراجی کردن علیه خیانت باراک اوباما به کشور به دلیل امضای توافق با ایران درباره مهار و محدود کردن برنامه هسته ای آن بودند، دونالد ترامپ کسی نبود که دیوانه وارترین موضع را درباره این موضع اتخاذ کند. البته این به خاطر آن نبود که او خوددار بود بلکه به دلیل آن بود که تقریبا همه دیگر نامزدهای هر حزبی او این قول مضحک را داده بودند که به محض حضور در منصب(ریاست جمهوری) این توافق وحشتناک را پاره می کنند و از نظر آنها، در نتیجه این اقدام، ایرانی ها بار دیگر به سوی ما برگشته و از ما خواهش می کنند که هر آنچه ما می خواهیم به آنها بدهیم.
البته که ایده پاره کردن توافق هسته ای که با مشقت بسیار بین ایران، آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا، آلمان و اتحادیه اروپا مورد مذاکره قرار گرفت، از همان ابتدا ایده ای مسخره و مضحک بود به ویژه الان که کاملا مشخص است این توافق کارساز بوده است، این ایده به طرز خاصی مضحک و مسخره است.
این توافق، موفق بوده و ایران تا به الان، در حال ساخت سلاح های اتمی نبوده است البته شاید این موضوع در صدر اخبار قرار نگیرد و تیتر خبری ایجاد نکند اما این توافق یک پیروزی بزرگ است.
مشکلی که رئیس جمهور ترامپ با ان مواجه است آن است که ایران در همه اشکال و انحا، در حال پایبندی به توافق هسته ای است و این همان چیزی است که احتمالا آژانس بین المللی انرژی اتمی در تازه ترین گزارش خود به آن اشاره خواهد کرد. که این موضوع ترامپ را از این استدلال و منطق که ایران متعهد به توافق نبوده، محروم خواهد کرد؛ استدلال و منطقی که به آن برای خروج از توافق نیاز دارد.
ببینید رئیس جمهور باید هر 90 روز پایبندی ایران به توافق را تایید کند و ترامپ تا همین حالا هم این کار را کرده البته از روی اکراه این چنین کرده است.
این موضوع قطعا بار دیگر انجام خواهد شد. همه تیم امنیت ملی ترامپ از او درخواست خواهند کرد که مثل یک فرد بالغ عاقل رفتار کند و نه مثل یک کودک زود رنج و کج خلق. البته او (در برابر تیم امنیت ملی خودش) مقاومت خواهد کرد.
من تقریبا مطمئنم که همین امروز هم، ترامپ نمی تواند به شما بگوید که اصلا نحوه اجرایی شدن و پیش رفتن توافق چطور است. او در گذشته هر وقت درباره توافق حرف زده است، سخنان دروغ مطرح کرده یا چیزهای مبهمی شبیه به اینکه "این توافق احمقانه ترین توافق تاریخ است"، گفته است. جالبترین اظهارنظر او درباره این موضوع، در مارس 2016 و زمانی بود که ترامپ در نشست آیپک گفت "من این موضوع(برجام) را با جزئیات بسیار و دقیق مطالعه و برسی کرده ام و می توانم بگویم که بیشتر از هر کس دیگری آنرا مطالعه و بررسی کردم"؛ حرف هایی که حضار را به خنده انداخت.
خوب حالا چه اتفاقی می افتد؟ یا اینطور می شود که مشاوران امنیت ملی تقریبا عاقل او با ایجاد یک جبهه واحد بار دیگر ترامپ را قانع خواهند کرد که پایبندی ایران به توافق را تایید کند؛ جبهه ای که او احساسا کند نتواند بر آن فائق اید یا اینکه او علیه آنها شورش خواهد کرد و از انجام این کار(تایید پایبندی ایران به برجام) امتناع کند.
البته با فرض اینکه حتی با وجود خروج آمریکا، دیگر کشورهای 5 گانه و اتحادیه اروپا همچنان خواهان حفظ توافق باشند، این موضوع که چه اتفاقی خواهد افتاد، قدری نامشخص است. البته قطعا با چنین اقدامی از سوی امریکا، توافق در مسیر فروپاشی پیش می رود.
این موضوع بیشتر محتمل است که ترامپ در برابر تیم خود نرم شود و پس از آن مثل یک بچه عصبانی رفتار کند و با رجوع به توئیتر به همگان بگوید که ایران اهریمن است و پرستاران او، یک مشت آدم احمقی هستند(نویسنده ترامپ را بچه عصبانی و تیم امنیت ملی او را پرستاران بچه، توصیف کرده است).
در هر صورت، این موضوع قطعی است که ترامپ در هیچ صورتی هرگز توافق هسته ای ایران را به طور کامل نخواهد پذیرفت و به امیدواری برای روزی که بتواند از آن خارج شود، ادامه خواهد داد.
مشخص است که ایده رئیس جمهور ترامپ درباره "توافق خوب"، ایده ای نیست که به صورت دوجانبه و متقابل برای طرفین سود داشته باشد بلکه از نظر او توافق خوب توافقی است که در آن، او پول طرف مقابل را بگیرد و تقلب کند. توافق هسته ای ایران اینطوری نیست. ایران چیزی را که می خواست گرفت(رفع تحریمها) و ما چیزی را که می خواستیم گرفتیم( توقف برنامه سلاحهای اتمی ایران). شاید توافق بی نقصی نباشد اما تا حالا موثر و کارآمد بوده است و دلیلی ندارد که فکر کنیم امکان کارساز بودن آن نباشد البته مگر اینکه ترامپ به آن گند بزند. او قطعا برای این کار، تلاش خواهد کرد».
نظر شما :