کشور من یا کشور ما؟
دیپلماسی ایرانی:«یا تحمل آزادی بیان را داشته باشید یا بمیرید! مرگ بر دشمنان آمریکا! ... شما به [عمل من] می گویید تروریسم، من به آن می گویم میهن پرستی.» این جملات را جرمی کریسشین بعد از دستگیری به اتهام قتل دو مرد و چاقو زدن به نفر سوم، در اولین جلسه ی دادگاه خود در پرتلند آمریکا فریاد زد. ماجرا ازآنجا شروع شد که جرمی کریسشین در قطاری در پرتلند به دو دختر نوجوانی سیاه پوست آمریکایی که یکی از آن ها حجاب بر سر داشته، توهین کرد. در پی آن سه مسافر قطار برای دفاع از دختران مداخله می کنند. کریسشین با چاقو به هر سه مرد حمله می کند. دو نفر کشته می شوند و نفر سوم به طرز معجزه آسایی زنده می ماند.
کریسشین در حالی آرزوی مرگ مخالفان آمریکا را در دادگاه می کرد که متهم به قتل دو شهروند آمریکای بود. یکی از مقتولان جوان ۲۳ ساله ای بود که به تازگی از دانشگاه فارغ التحصیل شده بود و دیگری مرد ۵۳ ساله ای که بازنشسته ی ارتش آمریکا بود. نفر سوم که زنده ماند دانشجوی دانشگاه دولتی پرتلند است.
این حادثه ی دردناک نشانگر پیچیدگی جامعه ی آمریکایی است. درحالی که یک سفیدپوست نژادپرست به دلیل ظاهر دو دختر جوان به خود اجازه می دهد به آنان توهین کند، دو آمریکایی دیگر در دفاع از دختران جوان جان خود را از دست می دهند. از زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ جرائم نژاد پرستانه و جرائم علیه اقلیت های دینی به خصوص مسلمانان افزایش یافته است. برخی معتقدند که ترامپ با سخنان نژادپرستانه ی خود در دوره ی تبلیغات انتخاباتی باعث شده تا چنین اعمالی عادی جلوه گردد و نژادپرستان به راحتی به خود اجازه ی تحقیر و توهین به دیگران را بدهند.
اما مسئله ی حائز اهمیت در این رابطه حضور مردمی که باجان خود از ارزش ها و باورهایشان دفاع کنند. در قانون اساسی آمریکا تبعیض بر اساس نژاد و یا مذهب ممنوع است. آن سه مرد آمریکایی نیز بر اساس باورهای خود با رفتار نژادپرستانه ی متهم مخالفت کردند.
طبق اصل نوزدهم قانون اساسی ایران نیز «مردم ایران از هر قوم و قبیله که باشند از حقوق مساوی برخوردارند و رنگ، نژاد، زبان و مانند این ها سبب امتیاز نخواهد بود.» منشور حقوق شهروندی دولت یازدهم اقدام مثبتی در راستای عملی کردن اصول ازیادرفته ی قانون اساسی ایران است. اما وظیفه ی یک شهروند آگاه چیست؟ کدام یک از ما حاضر هستیم در برابر اهانت شخصی به یک قوم و یا قبیله سکوتمان را بشکنیم؟ کدام یک تاکنون برای استخدام کارمند جدید بدون قضاوت نسبت به نژاد او تصمیم گرفته ایم؟
مسئولان بدون شک باید نسبت به اجرایی شدن حقوق اقلیت های در کشور توجه ویژه داشته باشند. اما در قطار پرتلند آن سه مرد آمریکایی برای بهبود شرایط اقلیت ها سکوت نکرده و در انتظار سخنی و یا عملی از جانب رئیس جمهورشان دونالد ترامپ نمانند، شخصی که خود همواره متهم به سخنان نژادپرستانه است. میهن پرستی تنها ابراز عشق و علاقه به خاک وطن نیست. زمانی عاشق واقعی وطن هستیم که نه تنها ارزش هایی که کشورمان بر اساس آن بنیان شده است را باور داشته باشیم، بلکه برای هرچه بهتر اجراشدن آن ارزش ها اقدام کنیم. مسئولیت یک شهروند آگاه نیز عمل در راستای پیش برد شهر خود به سمت اجرایی کردن آن ارزش ها و اجرای حقوق شهروندی نسبت به همه ی شهروندان فارغ از «رنگ، نژاد، زبان و مانند اینها» است، و نه تنها انتظار برای بهبود شرایط به دست دیگری.
إِنَّ اللَّهَ لا یُغَیِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّی یُغَیِّرُوا مَا بِأَنفُسِهِمْ.
نویسنده: زهرا تخشید، دانشجوی دکترای حقوق دانشگاه فوردهام آمریکا
نظر شما :