رفاقت ترامپ و پوتین رو به سردی است
"در حالی که دولت جدید آمریکا موضعی مدافعانه در مقابل ادعاها مبنی بر مداخله روسیه در انتخابات اخیر این کشور اتخاذ کرده است، اما ترامپ به نظر نمی رسد که دیگر برای تحسین همتای خود در کرملین توئیت بنویسد."
به گزارش ایسنا، خبرگزاری رویترز در گزارشی درباره آینده روسیه و دولت جدید آمریکا نوشته است: در حالی که کمتر از 5 هفته از روی کارآمدن دونالد ترامپ، رئیس جمهور جدید آمریکا می گذرد شانس ها برای ظهور یک بهار در روابط میان واشنگتن و مسکو به گفته مقامات آمریکایی دورتر و دورتر می نماید؛ روابطی که با توجه به "رفاقت" میان ترامپ و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در جریان کمپین سیاسی آمریکا به نظر فرصت بهبودی داشت اما مشاوران سیاسی خارجی ترامپ این روزها مواضعی سخت تر علیه روسیه اتخاذ می کنند و به نظر می رسد در پی کناره گیری مایکل فلن، اولین مشاور امنیت ملی او در ماه گذشته رویکرد ترامپ درقبال مسکو رو به تغییر و تحول است.
مایکل فلن که از حامیان روابط گرم تر با مسکو بود با ژنرال مک مستر که مواضعی جنگ طلبانه تر در مقابل روسیه دارد و با جیمز ماتیس، وزیر دفاع آمریکا متحد است جایگزین شد.
در نشانه دیگر از سخت تر شدن رویکرد دولت آمریکا در قبال روسیه دو تن از مقامات دولتی می گویند، دولت فعلی آمریکا سمت مشاوره مسائل روسیه در شورای امنیت ملی را به فیونا هیل، یکی از منتقدان سرسخت پوتین پیشنهاد داده است.
کتاب هیل تحت عنوان "آقای پوتین عامل نفوذی کاخ کرملین" کنایه ای است از گذشته این رهبر روسی به عنوان افسر آژانس جاسوسی کا گ ب که سرشار از انتقادات علیه پوتین است. با این حال هنوز مشخص نیست که هیل سمت پیشنهادی را پذیرفته یا خیر.
علاوه بر این فشارها از سوی هم قطاران جمهوری خواه ترامپ در کنگره افزایش پیدا کرده است؛ هم قطارانی که فاصله بسیار زیادی با وعده های انتخاباتی ترامپ در قبال پوتین دارند. این فشارها را نگرانی متحدان اروپایی نسبت به هر نشانه ای که براساس آن ممکن است رئیس جمهور آمریکا تحریم ها علیه روسیه را پس از الحاق کریمه در حمایت از شورشیان اوکراین تسهیل بخشد، مضاعف می کند.
تحلیلگران در تحلیل موانع جدید در مسیر ایجاد روابط حسنه با روسیه به وقایعی اشاره می کنند که طی چند ماه اخیر جارد کوشنر، داماد رئیس جمهور، جف سشنز، دادستان کل و سایر اعضای تیم ترامپ را در برگرفته و ادعا می کند تیم رئیس جمهور فعلی آمریکا در جریان و پس از کمپین انتخاباتی ریاست جمهوری با مقامات روسی در ارتباط بوده اند.
این تحقیقات رو به گسترش که اکنون بر سشنز و تماس های او با سفیر مسکو در واشنگتن تمرکز یافته است از آن طرف درخواست ها برای گسترش تحقیقات درباره احتمال مداخله مسکو در انتخابات و تاثیر بر نتایج آن را افزایش داده است.
متیو رویانسکی، یکی از کارشناس مسائل روسیه در اندیشکده ویلسون در این باره می گوید، در حال حاضر درباره روسیه تنش بسیاری در ساختار سیاسی آمریکا شکل گرفته است و به همین دلیل ترامپ در این مساله نه راه پیش و نه راه پس دارد.
در این میان مقامات کاخ سفید نیز می گویند، هیچ ارتباط مهم و نامناسبی میان مقامات آمریکایی و روسی وجود نداشته و روس ها نیز هرگونه مداخله در انتخابات را تکذیب می کنند.
در این میان در حالی که ترامپ هنوز سیاست خود در قبال روسیه را اعلام نکرده است اکثر نشانه ها بیان می کند که تغییر چندانی در روابط میان این دو کشور که اکنون به پایین ترین سطح خود رسیده است ایجاد نخواهد شد. عمده اختلافات این دو کشور بر سر تحولات سوریه و مسائل رخ داده در اوکراین است.
علاوه بر این ماتیس به عنوان وزیر دفاع ترامپ تلاش کرد تا در دیدار ماه گذشته خود با سران اروپایی آنها را مطمئن سازد و خاطرنشان کند که هیچ همکاری نظامی میان آمریکا و روسیه در آینده ای نزدیک ممکن نخواهد بود.
در همین حال نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل طی هفته گذشته اقدام روسیه در استفاده از حق وتوی خود برای حفاظت از دولت سوریه در مقابل قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل را محکوم کرد و همچنین اخیرا تاکید کرده است که سازمان ملل الحاق کریمه به روسیه را به رسمیت نمی شناسد.
استقبال ترامپ از روابط نزدیک تر با روسیه و تاکید بر این مساله طی کمپین انتخاباتی اش به ویژه در بخش مبارزه با تروریسم در میان مقامات فعلی و سابق آمریکایی این نگرانی را ایجاد کرد که ترامپ شاید منافع آمریکا را درمقابل همکاری های اطلاعاتی و نظامی علیه گروه هایی چون داعش مبادله کند.
اما اکنون لحن ترامپ در مقابل روسیه نسبت به آنچه که در روزهای کمپین مطرح می شد بسیار تغییر کرده است؛ زمانی که او پوتین را به عنوان رهبری قدرتمند تحسین می کرد و رئیس جمهور روسیه نیز به تعریف کردن از او می پرداخت.
ترامپ در کنفرانس خبری اواسط فوریه خود در این باره توضیح داد که "من برای همکاری با روس ها بسیار مشتاقم اما ممکن است که نتوانم با پوتین کنار بیایم".
در همین حال طی هفته گذشته دو تن از مقامات ارشد اروپایی در حالی که خواستند نامشان فاش نشود به خبرنگاران اطلاع دادند که آنها نیز متوجه تغییر مواضع دولت ترامپ نسبت به روسیه شده اند و اکنون به نظر می رسد که هیچ تمایلی برای مشارکت در مبادله ای بزرگ میان واشنگتن و مسکو وجود ندارد.
یکی از این مقامات گفته است مساله ای که ما در حال بررسی آن هستیم و برای آن تلاش می کنیم این است که هیچ مبادله بزرگی میان آمریکا و روسیه با ایده انجام یک معامله بزرگ در حوزه سیاسی و نظامی مطرح نباشد.
یکی دیگر از مقامات ارشد اروپایی نیز در این باره تشریح کرده است: در مقابل روسیه باید صادقانه بگویم که اکنون به نظر می رسد تحلیل ها و مواضع دولت فعلی آمریکا نسبت به دو یا سه ماه گذشته بسیار به مواضع ما نزدیک تر شده است.
از آن طرف کرملین روز چهارشنبه اعلام کرد که صبورانه در انتظار اقدامی از سوی دولت ترامپ است تا متوجه آینده روابط میان دو کشور شود.
سخنگوی پوتین در این اظهارات به خبرنگاران گفت: تاکنون ما بیانیه های متفاوتی را از ترامپ شنیده ایم بنابراین منتظر موضع رسمی این کشور هستیم.
در همین حال مارکو روبیو، سناتور جمهوری خواه آمریکایی و عضو کمیته روابط خارجه سنای این کشور طی اظهاراتی نسبت به آینده روابط و توافقات با پوتین به ترامپ هشدار داد.
او روز چهارشنبه در این باره گفت: ما پیش از رئیس جمهور فعلی که گمان می کند می تواند در ارتباط با پوتین دست به اقدامات بیشتری بزند دو رئیس جمهور جمهوری خواه و دموکرات دیگر داشتیم. هر دوی آنها با سر به زمین خوردند چراکه متوجه نبودند که با چه چیزی مواجهند. این امید قلبی من است که رئیس جمهور فعلی ما اشتباه مشابهی را مرتکب نشود.
نظر شما :