گفت‌وگو با ایران تنها حلقه نجات عربستان از یمن است

۰۸ اسفند ۱۳۹۵ | ۱۸:۱۰ کد : ۱۹۶۷۴۴۳ سرخط اخبار

سردبیر روزنامه فرامنطقه ای «رأی الیوم» در چرایی سفر ناگهانی وزیر خارجه عربستان به عراق نوشت که عربستان قصد دارد با وساطت عراق، به سیاست انزوای منطقه ای خود پایان دهد.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری فارس، سردبیر روزنامه فرامنطقه ای «رأی الیوم» طی یادداشتی به دلایل سفر غیر مترقبه «عادل الجبیر»، وزیر خارجه عربستان سعودی به عراق و دیدار با مقامات این کشور پرداخت.

عبدالباری عطوان با اشاره به اینکه عراق کوتاه ترین و در عین حال وسیع ترین مسیر برای رسیدن به تهران است، می نویسد این مسئله می تواند تفسیری برای سفر امروز الجبیر به عراق و دیدار وی با مقامات عراقی از جمله حیدر العبادی، نخست وزیر، ابراهیم الجعفری، وزیر خارجه و فؤاد معصوم، رئیس جمهور عراق باشد.

عطوان معتقد است، سفر وزیر خارجه عربستان به عراق با توجه به روابط متشنج و حتی تا حدودی قطع شده بین دو کشور ناگهانی بود؛ چرا که با اظهارات تحریک آمیز «ثامر السبهان»، نخستین سفیر عربستان در بغداد بعد از گذشت چندین سال، این تنش به بالاتریم حد خود رسید و عربستان سعودی مجبور شد برای حفظ جان او و بعد از آنکه وزارت خارجه عراق او را شخص غیر قابل قبولی خواند، سفیر خود را تغییر دهد.

نویسنده مطرح جهان عرب بر این باور است که چندین دلیل وجود دارد که وزیر خارجه عربستان را به عراق کشانده است:

* اول اینکه مقامات عراق در جنگ با تروریسم توانسته اند به همبستگی رسیده و چندین شهر عراق را از دست داعش آزاد کنند.

* دوم اینکه نیروی هوایی عراق با حمایت ایران و آمریکا و سوریه منطقه عملیاتی خود را گسترش داده و به مواضع داعش در شهر مرزی سوریه «البوکمال» و اراضی داخلی سوریه حمله کنند.

عطوان می گوید، این مسئله نشان می دهد که دولت عراق بر اساس موافقت قدرت های منطقه ای و بین المللی در سوریه نقشی ایفا می کند و چه بسا ارتش عراق پس از آزادسازی موصل به سوریه رفته و رقه را آزاد کند.

* سوم اینکه عناصر تروریستی داعش به منطقه مرزی «طریبیل» بین عراق و اردن حمله کردند که طی آن چندین نظامی اردنی کشته شدند. این منطقه به مرز عربستان نزدیک بوده و گزارش ها حاکی از آن است  که داعش در مناطق مرزی نزدیک عربستان فعال تر شده است.

* چهارم اینکه سردمداران عربستان فهمیده اند که سیاست «انزوا» و ایجاد درگیری با کشورهای همسایه بر اساس فرقه گرایی بسیار خطرناک بوده و باید "انعطاف پذیر" بود. چرا که روابط عربستان با سوریه خوب نبوده و با یمن وارد جنگ شده و روابط با ایران متشنج بوده و روابطش با عراق تقریبا قطع شده حساب می شود.

* پنجم اینکه عربستان به این فهم رسیده است که عراق و ایران در آینده منطقه به ویژه در ایجاد راه حل برای بحران سوریه نقش مهمی خواهند داشت. به همین دلیل، عربستان به خوبی می داند که گفت وگو با ایران تنها حلقه نجاتی است برای خروج از باتلاق یمن است و عراق می تواند در این زمینه میانجی خوبی باشد.

سردبیر روزنامه رأی الیوم در پایان می نویسد، خلاصه می توان این گونه گفت که سفر از پیش تعیین نشده عادل الجبیر به بغداد ممکن است نتیجه بازنگری های عربستان در سیاست های منطقه ای خود بوده و تلاش می کند که انزوای منطقه ای خود را بشکند و چه بسا اعترافی است به شکست سیاست های تهاجمی ریاض که طی سال های گذشته بر اساس فرقه گرایی بوده است.

این سفر نشان می دهد که «صدای عاقل و حکیمی در قصر پادشاهی ریاض گوش شنوایی پیدا کرده که به دیگاه او گوش می دهد؛ دیدگاهی که به نرمش و دوری از تنش و لزوم بازگشت به قوانین و اصول سیاسی و "اخلاقی" تمایل دارد».

کلید واژه ها: وزیر خارجه عربستان


نظر شما :