کارتر: ترکیه کردهای سوریه را هدف نگیرد

۱۰ شهریور ۱۳۹۵ | ۱۷:۱۹ کد : ۱۹۶۲۷۱۹ سرخط اخبار

در پی اولین تجاوز ارتش ترکیه به خاک سوریه و درگیری های اخیرش با نیروهای کردی که مورد حمایت آمریکا هستند، نشانه های بحرانی تازه در روابط ترکیه و آمریکا پدیدار شده است، چرا که اشتون کارتر در کنفرانس خبری از ترکیه خواست با کردهای سوریه درگیر نشود و دو طرف تمرکزشان را روی جنگ با داعش بگذارند.

به گزارش ایسنا، به نقل از سایت شبکه الجزیره، اشتون کارتر، وزیر دفاع آمریکا در کنفرانس خبری در مقر وزارت دفاع این کشور از ترکیه خواست بر جنگ با داعش تمرکز کند و نیروهای کرد مخالف نظام سوریه را هدف نگیرد. این درخواست در چارچوب اختلافات میان واشنگتن و آنکارا درباره عملیات "سپر فرات" است که هر روز خود را بیشتر نشان می دهد.

کارتر در جمع خبرنگاران گفت: ما از ترکیه می خواهیم بر جنگ با داعش تمرکز کند و با نیروهای دموکراتیک سوریه درگیر نشود.

او با بیان اینکه آمریکا از چند روز پیش تماس هایی را با ترکیه در این زمینه برقرار کرده است، تاکید کرد: جوزف دانفورد، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا با همتای ترکیه ای اش در این باره رایزنی کرده است.

کارتر اظهار داشت: ما می دانیم که ترکیه و شبه نظامیان کرد اختلافات تاریخی دارند اما منافع آمریکا کاملا روشن است. ما نیز مانند آنها خواهان جنگ با داعش هستیم و باید اولویت های مان را در اینجا روشن کنیم.

وزیر دفاع آمریکا افزود: رود فرات مانعی طبیعی است که ترکیه و یگان های مدافع خلق کرد را از هم  جدا می کند.

وی اظهار داشت: آنچه ما انجام دادیم و می توانیم انجا دهیم این است که تعیین کنیم یگان های مدافع خلق کرد در چه مناطقی هستند و در چه جاهایی نیستند. مدافعان خلق کرد عملا در حال عقب نشینی هستند.

کارتر در عین حال از پیشروی ارتش ترکیه علیه داعش به ویژه در شهرک جرابلس تقدیر کرد.

کارتر در ادامه تاکید کرد، ظرف چند روز آینده با فیکری ایشیک، وزیر دفاع ترکیه درباره عملیات آنکارا در شمال سوریه دیدار می کند.

او گفت: به زودی با ایشیک در خاک اروپا رو در رو دیدار کرده و تاکید می کنم که آمریکا از اقدامات ترکیه علیه داعش و تلاش هایش برای آزادسازی مناطق واقع در مرزهای مشترک سوریه و ترکیه و شهر جرابلس و غرب آن حمایت می کند نه جنوب جرابلس.

وی افزود: در این دیدار بر لزوم اینکه ترکیه نباید با یگان هایی که با داعش می جنگند، درگیر شود، تاکید می کنم.

در این راستا خبرگزاری فرانسه به نقل از یک مقام آمریکایی که خواست نامش فاش نشود، گزارش داد، یگان های مدافع خلق کرد به شرق فرات عقب نشینی کرده اند و تنها برخی کردها همچنان در غرب فرات هستند اما آنها جزو یگان های مدافع خلق کرد نیستند.

بن رودس، معاون مشاور امنیت ملی آمریکا در کاخ سفید نیز تصریح کرد، ادامه هدف گرفتن نیروهای دموکراتیک سوریه از سوی ترکیه موجب نابودی تلاش ها برای ایجاد "یک جبهه منسجم" علیه داعش می شود.

اما کارشناسان معتقدند که حمله ترکیه بار دیگر از اهداف مختلف دیگری پرده برداشت که نشان داد ترکیه چندان هم در جنگ با داعش هم پیمان آمریکا نیست.

کارتر تاکید کرد: هیچ تغییری در  استراتژی آمریکا رخ نداده و شبه نظامیان "سوریه دموکراتیک" و ترکیه دو هم پیمان مهم ما در سوریه هستند.

پنتاگون امیدوار است که نیروهای مورد حمایتش در نهایت بتوانند شهر رقه را از چنگ داعش خارج کنند.

کارشناسان می گویند، بهترین تصور برای خواباندن آتش تنش این است که ترکیه تضمین های آمریکا مبنی بر عقب نشینی یگان های مدافع خلق کرد به شرق رود فرات را بپذیرد. ترکیه می خواهد مانع از پیشروی و گسترش دایره حضور نیروهای کرد در نزدیکی مرزهایش شود لذا خواهان عقب نشینی آنها به شرق رود فرات است.

کارشناسان هشدار دادند که روشن نیست ترکیه از موضعش عقب نشینی خواهد کرد یا نه چرا که بعید است واشنگتن جانب کردها را در مقابل ترکیه که شریک آن در ائتلاف ناتو است، بگیرد.

برت مک گورک، نماینده باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا در ائتلاف ضد داعش نیز در بیانیه ای در توئیتر ضمن ابراز نگرانی درباره تجاوز ترکیه به خاک سوریه گفت: ما تصریح می کنیم که این درگیری ها در جایی صورت می گیرد که اصلا داعش در آنجا نیست و این امری غیرقابل قبول و بسیار نگران کننده است.

در مقابل ترکیه نیز اعلام کرد، هیچ جنگی در شمال سوریه راه نینداخته و حضورش در شمال سوریه با اطلاع دولت سوریه بوده است.

نومان کورتولموش، معاون نخست وزیر ترکیه به خبرنگاران در استانبول گفت: ترکیه کشوری اشغالگر نیست که دست به جنگ زده باشد.

او افزود: تمامی طرف های مربوطه از جمله دولت دمشق از عملیات سپر فرات خبر داشتند و روسیه به دمشق اطلاع داده بود و ما از این مساله اطمینان داریم.

کورتولموش تصریح کرد، یکی از مهمترین اهداف عملیات "سپر فرات" پاکسازی منطقه از لوث وجود داعش و بازداشتن یگان های مدافع خلق کرد از ایجاد یک گذرگاهی از سمت سوریه به ترکیه است که می تواند سوریه را تقسیم کند.

در عین حال رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در پیامی به مناسبت روز پیروزی که مصادف است با امروز (سه شنبه) گفت: ترکیه مصمم است که گام هایی را برای تضمین امنیت شهروندانش در داخل و در کشورهای مجاور بردارد.

او افزود: عملیات تا زمان خاتمه دادن به تمامی تهدیدات ازجمله تهدید یگان های مدافع خلق کرد ادامه خواهد یافت.

عمر چلیک، وزیر امور اتحادیه اروپا در دولت ترکیه نیز گفت: هیچ کس حق ندارد برای ترکیه تعیین تکلیف کند و بگوید که چه گروهی تروریستی است که با آن بجنگد.

کلید واژه ها: خلق کرد مدافع خلق کرد های مدافع خلق کرد فرات جنگ با داعش


نظر شما :