راهبردهای جدید داعش برای جلوگیری از شکست در سوریه
تلاش های بین المللی در جهت به سرانجام رساندن مذاکرات صلح و آتش بس فارغ از اختلاف دیدگاه در جزئیات، در ماه های اخیر برای گروه تروریستی داعش دوران سخت و دشواری را رقم زد و این گروه تروریستی جدا از شکست های وارده شاهد ریزش بخش عمده ای از نیروهای خود است. نتیجه تحولات اخیر آن شد که ضمن کاهش مناطق تحت تصرف داعش و امکانات مالی، نظامی و تسلیحاتی این گروه تروریستی، رفتاری نظیر اعدام، جذب اجباری جوانان به گروه و یورش و غارت خانه ها را در پیش گیرد.
به گزارش «تابناک» به نقل از روزنامه «الوطن» سوریه، خبرها حاکی از آن است که گروه تروریستی داعش در روزهای اخیر در استان دیرالزور، واقع در شرق سوریه، شماری از عناصر کلیدی خود را به دلیل آنچه نافرمانی از قوانین اعلام شده، اعدام کرده است.
نکته جالب این خبر آن است که بیشتر افرادی که اعدام شده اند، تابعیت سوری نداشتند و اتهام آنان نیز تمایل به جدا شدن از داعش و سرپیچی از قوانین بوده است. به عنوان مثال، گروه تروریستی داعش پنجشنبه گذشته یکی از عناصر خود که اصالتی تونسی داشت را در شهر المیادین اعدام کرد. این گروه تروریستی همچنین یکی از اعضای کلیدی خود به نام «عبد اللـه أبو الحارث» که از جمله اعضای جداشده از گروه تروریستی جبهه النصره بود را در منطقه دیرالزور اعدام کرد.
بنا بر این گزارش در حال حاضر شرایط در منطقه دیرالزور به گونه ای است که که داعش با اجبار و فشار تلاش می کند از ساکنان دیرالزور نیرو جذب کند. در صورت عدم فرمانبرداری، جوانان این مناطق به صورت اجباری اعزام و در اردوگاه های وابسته به آن آموزش خواهند دید و پس از آن به مناطق جنگی اعزام خواهند شد.
پیش از این نیز خبرگزاری «اسپوتنیک» روسیه نوشته بود عناصر داعش در ریف شرقی دیرالزور به اتهامات مختلف به منازل ساکنان حمله می کنند و ضمن غارت اموال ساکنان تلاش می کنند از بین جوانان این منطقه نیروهای نظامی اجباری جذب کنند. این موضوع سبب شده ساکنان ریف شرقی دیرالزور فرزندان خود را به صورت مخفیانه به سوی ترکیه بفرستند تا گرفتار اعزام اجباری توسط داعش نشوند.
در همین رابطه «موسسه مطالعات جنگ آمریکا» اخیراً در گزارشی به بررسی دقیق تحولات فضایی گروه تروریستی داعش در کشور عراق و سوریه پرداخته است که نشان می دهد گروه ترویستی داعش در ماه های اخیر در برخی مناطق به شدت ضعیف شده است و ضمن از دست دادن برخی فضاهای در اختیار، حجم حملات نظامی خود را نیز کاهش داده است.
البته به این واقعیت نیز باید توجه کرد که بر اساس نقشه تهیه شده توسط مرکز مطالعات جنگ در ماه فوریه (اسفند 94) و مقایسه آن با نقشه های گذشته این واقعیت نیز روشن می شود که در بسیاری مناطق توان و نیروی داعش همچنان ثابت است و این موضوع نگرانی ها را در رابطه با تجدید قوای داعش پررنگ می کند.
نقشه بالا پراکندگی فضایی گروه تروریستی داعش را در تابستان سال جاری نشان می دهد که به جز مناطق مرکزی سوریه و مناطق پیرامونی بغداد در سایر مناطق نوعی پیوستگی زمینی دارد و از طریق مرز زمینی از طریق استان حلب سوریه به خاک ترکیه متصل است.
نقشه بالا نشانگر پراکندگی فضایی گروه تروریستی داعش در کشور عراق و سوریه در حال حاضر است. این نقشه اگرچه به نسبت تصاویر گذشته نشان از کاهش مناطق تحت تصرف کامل داعش به ویژه در مناطق شمالی سوریه دارد، اما از سوی دیگر بیانگر این موضوع است که گروه تروریستی داعش در حال حاضر نیز بر مناطق مهم و استراتژیک فراوانی تسلط دارد که شرایط آتش بس نه تنها نباید اجازه تجدید قوا را به این گروه تروریستی بدهد، بلکه باید از فضای اجماع جهانی به منظور تحمیل شکست های همه جانبه به این گروه تروریستی بهره ببرد.
اگرچه تحولات اخیر، نظیر حملات هوایی روسیه، همکاری نیروهای نظامی مشاور ایرانی با دولت های عراق و سوریه و اجماع جهانی بر تروریست بودن داعش به ویژه در خاک سوریه ناظر بر تضعیف این گروه است، از سوی دیگر این خطر را نیز گوشزد می کند که همچنان داعش به عنوان یک خطر جدی در منطقه مطرح است.
بر اساس نقشه فعلی، به نظر می رسد اگر بخش شمالی استان حلب سوریه به صورت کامل از تسلط گروه تروریستی داعش خارج شود، ارتباط این گروه تروریستی به طور کامل از حمایت های خارجی که از کشور ترکیه به این گروه تزریق می شود، قطع خواهد شد و این مهم، تأثیر بسزایی در استمرار روند تضعیف این گروه تروریستی خواهد داشت.
گفتنی است، در همین رابطه و پس از تصویب طرح آتش بس میان روسیه و آمریکا، بشار اسد، رئیس جمهور سوریه در مصاحبه با خبرگزاری ها اعلام کرد که از هرگونه طرح و ایده که در جهت تأمین امنیت و آرامش سوریه انجام بگیرد اسقبال می کند؛ ولی از آن سو نگران این است که گروه های تروریستی نظیر داعش از این فرصت آتش بس برای تقویت خود و تجدید قوا استفاده کنند.
نظر شما :