جزییات و واکنشها به توافق آتش بس در سوریه
آمریکا و روسیه اعلام کرده اند که پایان توافق شده خصومت ها در سوریه نیمه شب ۲۷ فوریه به اجرا گذاشته خواهد شد.
به گزارش بی بی سی، بیانیه آنها حاکیست که آتش بس شامل نبرد با گروه داعش و جبهه نصرت که به القاعده وابسته است نمی شود.
قدرت های جهان روز ۱۲ فوریه در نشست مونیخ با برقراری آتش بسی ظرف یک هفته موافقت کردند، اما آن ضرب الاجل محقق نشد و تردیدهای زیادی در مورد تحقق طرح تازه وجود دارد.
روز یکشنبه ۱۴۰ نفر در بمبگذاری هایی در دو شهر حمص و دمشق کشته شدند.
بیش از ۲۵۰ هزار نفر از مردم سوریه در مناقشه این کشور کشته شده اند.
حدود ۱۱ میلیون نفر دیگر مجبور به ترک خانه های خود شده اند که ۴ میلیون نفر آنها به خارج گریخته اند؛ از جمله شمار فزاینده ای که به سوی اروپا می روند.
در تحولی دیگر دولت سوریه روز ۱۳ آوریل را زمان برگزاری انتخابات پارلمانی اعلام کرده است. آخرین انتخابات که هر چهار سال یک بار برگزار می شود در سال ۲۰۱۲ بود.
اسد 'آماده است'
کاخ سفید گفت که باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا تلفنی با همتای روس خود ولادیمیر پوتین صحبت کرده تا درباره تلاش ها در جهت پایان خصومت ها بحث شود. این تماس به درخواست پوتین انجام شد.
پس از این گفتگو اعلامیه مشترکی از سوی دو کشور منتشر شد.
براساس این اعلامیه آتش بس مورد نظر در مورد همه طرف های مناقشه سوریه که "به شرایط آتش بس تعهد داده اند یا آن را پذیرفته اند اعمال خواهد شد."
این شامل داعش، جبهه نصرت و "سایر سازمان هایی که سازمان ملل تروریستی خوانده نمی شود."
در این بیانیه آمده است که حملات هوایی توسط سوریه، روسیه و ائتلاف تحت رهبری آمریکا علیه این گروه ها ادامه خواهد یافت.
براساس این بیانیه گروه های مخالف مسلح که در این طرح شرکت می کنند باید مشارکت خود را تا نیمروز ۲۶ فوریه اعلام کنند.
قرار است مسکو و واشنگتن به طور مشترک قلمروی فعالیت گروه های متخاصم را مشخص کنند.
هواپیماهای جنگی روسیه و سوریه هم حملات به گروه های مخالف مسلح را متوقف خواهند کرد.
این طرح همچنین یک راه تماس اضطراری ایجاد خواهد کرد و خواستار نظارت یک گروه کاری بر نقض آتش بس می شود.
واکنش ها
کمیته عالی مذاکرات که ائتلافی از گروه های عمده مخالف است گفت که آتش بس را می پذیرد اما تعهدش منوط به رفع محاصره ها، پایان حملات به غیرنظامیان، آزادسازی زندانیان و تحویل کمک هاست.
جان کری وزیر خارجه آمریکا با استقبال از این طرح گفت: "اگر این طرح اجرا و به آن پایبندی نشان داده شود، پایان خصومت ها نه فقط به افت خشونت ها منجر خواهد شد، بلکه همچنین باعث گسترش تحویل کمک های فوری به نواحی تحت محاصره خواهد شد."
ترکیه هم از طرح آتش بس استقبال کرده. مولود چاوش اوغلو وزیر خارجه این کشور پیشتر اعلام کرده بود که ترکیه و عربستان سعودی فعلا قصد ندارند نیروی زمینی به سوریه اعزام کنند.
فیلپ هاموند، وزیر خارجه بریتانیا گفته آتش بس در صورتی موفق خواهد شد که تغییری عمده در رفتار حکومت سوریه و حامیانش ایجاد شود- به ویژه توقف حملاتشان به مخالفان میانه رو. فرانسه هم خواهان اجرای هرچه سریع طرح آتش بس شده.
روسیه و آمریکا از دو طرف درگیری در سوریه حمایت می کنند؛ مسکو متحد قوی دولت بشار اسد رئیس جمهور سوریه است.
اسد روز شنبه گفت او آماده آتش بس خواهد بود، اگر به گفته او "تروریست ها" از وقفه در نبرد سوءاستفاده نکنند. اما او قبلا نسبت به موفقیت آتش بس ابراز تردید کرده است. به علاوه دولت او همه مخالفان را تروریست می خواند.
نیروهای دولتی با حمایت جنگنده های روسی پیشرفت های قابل ملاحظه ای علیه شورشیان در اطراف شهر شمالی حلب داشته اند.
تحلیلگران می گویند که با توجه به وضعیت جاری نبردها و ناکامی ضرب الاجل اول، سوءظن بسیار زیادی نسبت به امکان عملی بودن طرح آتش بس تازه وجود دارد.
اما جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید گفت: "من متعجب نخواهم شد که در راه اجرای این توافق با دست اندازهایی مواجه شویم. موانعی به وجود خواهد آمد که باید آن را بر طرف کنیم. احتمال دارد ناکامی هایی هم داشته باشیم. اما این یک فرصت است. و ما امیدواریم که تمام طرفین درگیر به خوبی از آن استفاده کنند."
گروه دیدبان حقوق بشر سوریه که در بریتانیا قرار دارد گفت که نبردها و حملات هوایی روز دوشنبه هیچ فروکش نکرد و از جمله اعضای داعش به مسیر اصلی تدارکات ارتش میان دمشق و حلب حمله کردند.
تروریست های داعش مسئولیت بمبگذاری های روز یکشنبه در دمشق و حمص را به عهده گرفته اند.
روسیه گفت که هدف این حملات "به شکست کشاندن تلاش ها" برای رسیدن به راه حل سیاسی بود.
سرهنگ استیو وارن سخنگوی ائتلاف تحت رهبری آمریکا که داعش را از هوا می کوبد روز دوشنبه گفت که به اعتقاد او داعش "به تدریج درحال باختن است."
او گفت که شمار جنگجویان این گروه در عراق و سوریه که قبلا ۱۹ هزار تا ۳۱ هزار رقم زده می شد، اکنون بین ۲۰ هزار تا ۲۵ هزار است.
سرهنگ وارن گفت: "آنها با همان سرعتی که ما توانسته ایم نیروهایشان را بکشیم، نیروهای تازه استخدام کرده اند. اما ادامه این وضع برای آنها دشوار خواهد بود."
نظر شما :