توصیه سیمور به ایران درباره جداکردن سانتریفیوژها

۱۰ آبان ۱۳۹۴ | ۱۸:۰۵ کد : ۱۹۵۳۳۸۴ سرخط اخبار

مشاور سابق رئیس جمهور آمریکا با بیان اینکه جدا کردن با دقت سانتریفیوژها زمان بر است، گفت در صورتی که این اقدام با دقت صورت نگیرد، سانتریفیوژها صدمه دیده و بعدا قابل استفاده نخواهند بود.

به گزارش فارس، «گری سیمور» مشاور سابق باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا می گوید فرآیند برداشتن سانتریفیوژهای ایران، که بر اساس برنامه جامع اقدام مشترک صورت می گیرد، بسته به نوع عملکرد تهران می تواند مدت زمان متفاوتی داشته باشد.

وی در این مورد به رادیو بی بی سی گفته است: «آن ها باید حدود 15000 سانتریفیوژ را برداشته و انبار کنند. این بدان معنی است که آن ها باید سانتریفیوژها و همچنین بخش اعظم زیرساخت هایی که آن ها را تغذیه می کنند، از محلی که اکنون هستند، خارج کنند.»

سیمور افزود: «این احتمالا دشوارترین و طولانی ترین گام های فیزیکی ای است که ایران باید بردارد. اگر ایران بخواهد برای روز مبادا که شاید توافق به هم خورد، دوباره از این سانتریفیوژها استفاده کند، باید در جدا کردن و برداشتن آن ها بسیار محتاط عمل کند، تا بتواند در آینده به سادگی آن ها را دوباره سرجایشان نصب کند.»

مدیر اجرایی مرکز بلفر دانشگاه هاروارد، ادامه داد: «در سوی دیگر، اگر آن ها بخواهند به سرعت به سمت رفع تحریم ها حرکت کنند و به نصب دوباره سانتریفیوژها اهمیت ندهند، می توانند سریع و بی دقت عمل کنند، که خوب اینطور به میزان زیادی از لحاظ زمانی پیش می افتند.»

وی که تا چند ماه قبل رئیس گروه ضدایرانی موسوم به «متحد علیه ایران هسته ای» بود، در پاسخ به این سوال که چرا توافق ایران را مجبور به امحا سانتریفیوژها نمی کند، گفت: «این توافق به ایران اجازه می دهد که تمام سانتریفیوژهایش را حفظ کند، اما باید بخش اعظم آن ها را برداشته و تحت نظر آژانس انبار کند تا امکان را برای خود حفظ کند که بتواند بعدا در صورت لزوم آن ها را دوباره سر جایشان بازگرداند، درست همانطور که ما هم این امکان را حفظ کرده ایم که تحریم ها را بازگردانیم.»

او همچنین در مورد روند کاهش ذخایر اورانیوم غنی شده ایران، که باید از حدود 10 تن کنونی به 300 کیلوگرم کاهش یابد هم گفت: «آن ها باید 98% از اورانیوم غنی شده خود را از میان بردارند، بنابراین بخش اعظم ذخایر اورانیوم آن ها باید به نحوی از بین برود. آن ها دو گزینه دارند، یک گزینه این است که آن را رقیق کند، که در آن صورت این اورانیوم به اورانیوم طبیعی بدل می شود. راه دیگر هم این است که آن را به یک کشور خارجی، که احتمالا روسیه است، منتقل کنند. هنوز دقیقا مشخص نیست که کدام روش انتخاب می شود، اما هرکدام که باشد بسیار ساده و روشن است و در زمان کوتاهی قابل انجام خواهد بود.»

وی در پایان در رابطه با اینکه چه چیز در توافق او را تحت تأثیر قرار داده، گفت: «ما در به عقب راندن برنامه هسته ای ایران به موفقیت رسیدیم، اما سوال بزرگ این است که آیا این توافق در بلندمدت هم دوام می آورد یا نه. حتی اگر ایران در کوتاه مدت گام های لازم را برای رسیدن به کاهش تحریم ها بردارد، بسیار مهم است که ما با دقت اقدامات ایران را مورد نظارت قرار دهیم تا آن ها حقه نزده یا زیر توافق نزنند.»

روز 23 تیر ماه امسال ایران و گروه 1+5 بر سر سندی موسوم به برنامه جامع اقدام مشترک توافق کردند. بر اساس این سند، تحریم های بین المللی علیه ایران تنها پس از انجام تعهدات ایران از جمله کاهش شمار سانتریفیوژها، پائین آوردن حجم ذخایر اورانیوم غنی شده، تغییر کاربری سایت غنی سازی فردو و همچنین اصلاح رآکتور آب سنگین اراک، برداشته خواهند شد.


نظر شما :