فیلم: یادگار گمنام مصدق در سازمان ملل

۰۴ شهریور ۱۳۹۴ | ۰۳:۲۱ کد : ۱۹۵۱۳۴۸ سرخط اخبار

تاریخ ایرانی: در سالروز کودتای ۲۸ مرداد علیه دکتر مصدق، فیلم کوتاهی درباره فرش اهدایی این نخست وزیر فقید ایران به سازمان ملل به نمایش عمومی درآمد. این فیلم یکصد ثانیه ای با یادکرد از زنده یاد مصدق بر بهره گیری او از دست بافته نفیس ایرانی در عرصه دیپلماسی تاکید دارد و پیشکش شدن فرش ایرانی به سازمان ملل را که پس از او سه بار دیگر در دولت های دیگر نیز تکرار شد، نمایش می دهد.

مرحوم دکتر مصدق به هنگام نخست وزیری یک تخته فرش دستباف ایرانی را به سان هدیه ای فرهنگی و هنری از کشورمان به سازمان ملل متحد تقدیم کرد و این فرش همچنان در یکی از راهروهای مقر آن سازمان در آمریکا زینت بخش دیوار است. در شرایطی که فرش دستباف با تاریخی بیش از سه هزار سال در سرزمین ما حضور و نمود داشته است و می توان از آن به پرچم دوم کشور و سفیر هنر و فرهنگ ایرانی یاد کرد، انتخاب هوشمندانه دکتر مصدق در پیشکش کردن این اثر هنری نوعی دیپلماسی هنری از جنس ایرانی را به رخ کشیده است.

فرش دستباف در دیپلماسی هنری کشور بار ها توانسته است ایفای نقش کند چرا که افزون بر وجوه اقتصادی جنبه های بارز فرهنگی و هنری را نیز داراست و می تواند بستر مناسبی برای یک کنش دیپلماتیک در دیگر کشور ها باشد و نیز دستمایه مناسبی برای ترسیم چهره ای متفاوت از ایران در مجامع جهانی است.

اکنون برای نخستین بار تصاویر این فرش در قالب فیلمی ۱۰۰ ثانیه ای نمایش عمومی یافته است. فیلم کوتاه «یادگار گمنام مصدق» با همکاری نمایندگی دایم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل و به سفارش مرکز ملی فرش ایران تهیه شده و همزمان با سالروز کودتای آمریکایی علیه دولت دکتر مصدق به نمایش در آمده است.

آخرین فرش اهدایی کشورمان به سازمان ملل فرشی از اصفهان منقوش به شعر «بنی آدم» سعدی بوده است که در واپسین سال دولت اصلاحات مهمان ایالات متحده آمریکا شد و سال گذشته نیز دکتر محمدجواد ظریف با ایستادن در برابر آن تصاویرش را رسانه ای ساخت.

در طول بیش از ۶۰ سالی که از اهدای فرش ایرانی توسط زنده یاد مصدق به سازمان ملل می گذرد، تنها اشاره ای به این رخداد در برخی از مطبوعات موجود بوده است و اکنون برای نخستین بار است که این فیلم کوتاه به بازخوانی این رخداد هنری و دیپلماتیک و در عین حال نمایش فرش یاد شده می پردازد.

کلید واژه ها: فرش مصدق دکتر مصدق


( ۱ )

نظر شما :