چگونه داعش در پی «پایان دادن به جهان» است؟

۲۲ خرداد ۱۳۹۴ | ۱۶:۳۹ کد : ۱۹۴۸۶۶۹ سرخط اخبار
طی حدود یک سالی که منطقه خاورمیانه به طور جدی درگیر آفت گروه تروریستی داعش شده، مطالب بی شماری درباره این گروه و اقدامات و فعالیت های آن به رشته تحریر درآمده است؛ اما پرسشی که همچنان درباره این گروه جای طرح دارد، اینکه هدف نهایی این گروه از اقدامات تروریستی خود چیست و چه برنامه ای دارد و آیا دستور کار مشخصی در حوزه ایدئولوژیک از سوی داعش دنبال می شود؟
 
به گزارش «تابناک»، روزنامه انگلیسی «تلگراف» با انتشار مطلبی به بررسی و تحلیل اقدامات گروه تروریستی داعش طی یک سال اخیر پرداخته و می نویسد، هرچند تمرکز اقدامات این گروه بر توسعه طلبی ارضی قرار دارد، فلسفه آن را می توان در حقیقت معطوف به پایان دادن به جهان ارزیابی کرد.
 
این روزنامه می نویسد در نظر نخست، داعش همچون گروهی از عناصر وحشی و جامعه ستیز خودنمایی می کند که به سوی کشورهای جنگ زده خاورمیانه سرازیر شده اند. ویدئوهایی که این گروه در اینترنت منتشر می کند و اکثراً مخاطب غربی را مدنظر دارد، تروریست هایی را نشان می دهد که ده ها غیرنظامی را می کشند، زنان را به بردگی می گیرند و با سر بریدن، افراد را اعدام می کنند.
 
بی تردید این ویدئوها وحشیانه هستند و یقیناً عنصری از جامعه ستیزی در شوق این گروه برای کشتن افراد وجود دارد. اما ارزیابی این گروه صرفاً بر اساس چنین معیارهایی، ساده انگاری خطرناک است. در پس خشونت ها و خونریزی ها، یک استراتژی نظامی به دقت طراحی شده وجود دارد که توسط ایدئولوگ های تندرو طرفدار قرائت های متعصبانه از متون اسلامی تدوین شده است.
 
به طور خاص، داعش (دولت اسلامی عراق و شام) خواستار همان چیزی است که در نام این گروه وجود دارد: تشکیل دولت. سودای این گروه این است که قلمرو چنین دولتی همواره در حال توسعه باشد، به گونه ای که از منطقه خاورمیانه آغاز شده و سپس به سرتاسر دنیا گسترش پیدا کند.
 
اقدامات تروریست های داعش طی یک سال اخیر، شنانگر یک استراتژی نظامی است که به دقت فراوان از پیش طراحی شده تا در راستای دستیابی به هدف مذکور به کار گرفته شود. رهبران این گروه طرحی کلی از «خلافت» مدنظر خود داشته و تلاش دارند آن را به حقیقت تبدیل کنند.
 
داعش حملات خود را متوجه تحت کنترل گرفتن منابع طبیعی و زیرساخت های غیرنظامی کرده که می تواند زمینه های تشکیل دولت مدنظرش را فراهم نماید. در نخستین ماه های پیشروی در عراق، این گروهک کنترل شش میدان نفتی و چند میدان گازی را به دست گرفت. داعش همچنین توانست بخش اعظمی از «بیجی»، یک مرکز صنعتی بزرگ شامل یک پالایشگاه و نیروگاه در شمال بغداد را به کنترل خود درآورد.
 
در سوریه، این گروه دامنه سرزمین های تحت کنترل خود را به استان بیابانی دیرالزور توسعه داده و توانسته بیشتر میادین نفتی و برخی از منابع گازی این کشور را به تصرف خود درآورد. درسرتاسر سوریه، داعش تلاش دارد بر نیروگاه ها و معادن تسلط پیدا کند.
 
افزون بر این، تروریست های داعش تلاش دارند سیستم های آبرسانی در عراق و سوریه را نیز به تصرف خود درآورند و به همین دلیل، تمرکز خود را بر تصرف سدهایی قرار داده اند که به آن ها امکان خواهد داد، جریان رودهای مهم این دو کشور را تحت کنترل بگیرند. 
 
این منابع به سرعت سبب تقویت ابزارهای سیاسی و مالی این گروه می شود؛ علاوه بر این، فروش نفت توسط داعش که بالغ بر چند میلیون دلار در روز گزارش شده، قدرت آن را در مقابل دمشق و بغداد افزایش می دهد. گفته می شود در سوریه، این گروه در برخی مناطق با دولت وارد معامله شده و در ازای قطع نکردن آب و برق این مناطق، از دولت پول دریافت می کند.
 
همچنین داشتن این منابع مالی سبب شده این گروه بتواند برخی از شهروندان مناطق تحت کنترل خود در عراق و سوریه را نیز به خدمت بگیرد. این افراد در شرایط بحران و هرج و مرج، تنها چاره را در این می بینند که برای داعش کار کرده و پولی برای سیر کردن زن و فرزندان خود به دست آورند. 
 
اما هرچند انگیزه بسیاری از افرادی که به داعش پیوسته اند سیاسی یا مالی بوده، اهداف اصلی خود این گروه، اهدافی ایدئولوژیک است. در حقیقت، در حالی که اقدامات این گروه تروریستی در راستای توسعه سرزمینی است، فلسفه آن ها، پایان دادن به دنیاست. این گروه به نبردی نهایی میان نیروهای خوبی و بدی اعتقاد دارد که سبب نجات بشریت خواهد شد و میدان این نبرد نیز در روستایی در سوریه با نام «دابق» خواهد بود.
 
طرفداران این گروه می گویند، «روم» با حمله به دابق که تحت کنترل داعش قرار دارد، پایان حیات خود را رقم خواهد زد. از نظر آن ها، روم در شرایط امروزی همان غرب است؛ به عبارت دیگر، آن ها تلاش دارند حمله نیروهای ائتلاف آمریکایی به مواضع خود را توجیه کنند. همچنین از دید داعش، این حملات نه تنها سبب تضعیف این گروه نمی شود، بلکه آن را یک گام به هدف نهایی اش نزدیک تر می کند!

نظر شما :