داعش جنگ را وارد عربستان میکند
با بمبگذاری انتحاری مرگباری که در مسجدی در عربستان صورت گرفت، داعش احتمالا در حال آغاز یک استراتژی جدید است: حملات «گرگ تنها» در داخل این پادشاهی.
به گزارش سرویس بین الملل فرارو به نقل از فارن پالسی، چندی پیش یک جوان عربستانی به نام یزید محمد عبدالرحمان ابونیان تصمیم گرفت برای جنگ به سوریه برود. این جوان ۲۳ ساله که در سال ۲۰۱۲ برای تحصیل به آمریکا رفته بود، به دلیل امتناع از خاموش کردن سیگار الکترونیکی خود در فرودگاه دیپورت شد. زمانیکه به خانه بازگشت ناامید بود و چندی بعد با به صورت آنلاین با افرادی ارتباط برقرار کرد که امیدوار بودند بتوانند برای پیوستنش به داعش او را کمک کنند.
ابونیان با توجه به سابقه کیفری اش در آمریکا، با ممنوعیت سفر در عربستان روبرو بود و سفر قاچاقی به سوریه نیز مستلزم انجام برنامه ای پیچیده بود. اما رابط های او در داعش فکر دیگری در سر داشتند. ژنرال منصور سلطان الترکی، سخنگوی وزارت کشور یک روز پس از دستگیری ابونیان در ۲۴ آوریل به جرم شلیک به دو افسر پلیس در ریاض گفت: «به او گفته شده بود که در کشورش بماند و از داخل عربستان کارهایی انجام دهد.» به گفته پلیس ابونیان این حمله را به دستور عناصر داعش صورت داده بود.
مورد ابونیان احتمالا بیانگر یک روند رو به رشد است. طی سال های اخیر حدود دو هزار و ۵۰۰ شهروند سعودی برای جنگ به عراق یا سوریه سفر کرده اند- اما اواخر سال گذشته وزیر کشور عربستان به یک روند جدید اشاره کرد. الترکی در اینباره می گوید: «داعش حال پیامی منتقل می کند با این مضمون که «ما نیازی نداریم که به عراق یا سوریه بیایید. همان جا که هستید بمانید و در کشور خودتان جهاد کنید.»
حمله انتحاری ۲۲ می در شرق عربستان شاید نشانه ای از تاثیر چنین تغییری باشد. روز جمعه یک بمبگذار انتحاری وارد مسجدی شیعی در قطیف شده و طی عملیات انتحاری باعث کشته شدن دست کم ۱۹ نمازگزار شده و تعداد دیگر از نمازگزاران نیز زخمی شدند.
بر اساس گزارش بی بی سی، داعش مسئولیت این حمله را بر عهده گرفته است.
بر اساس گزارش بی بی سی، داعش مسئولیت این حمله را بر عهده گرفته است.
داعش نیز مانند القاعده مدت ها است که عربستان را مورد سرزنش قرار می دهد و رهبران این پادشاهی را متهم به همکاری با غرب و ناتوانی در مقابله با رژیم های شیعه در دمشق و بغداد می کند. شاید تشدید تنش های فرقه ای در عربستان که دارای اقلیت شیعی در مناطق شرقی است، از دید افراط گرایان داعش راهی است برای بی ثبات کردن شرایط این کشور. حمله به قطیف تازه ترین نشانه از این مسئله است که باوجود همکاری عربستان با ائتلاف آمریکا برای مقابله با داعش در عراق و سوریه، این پادشاهی به طور روزافزونی به هدف داعش تبدیل شده است. طی ماه های اخیر عربستان حدود ۱۰۰ نفر را به دلیل ارتباط با داعش دستگیر کرده است.
چنین تهدیدهایی اغلب با تاکتیک حملات «گرگ تنها» با همکاری آنلاین جوانان سعودی که هرگز جنگ را ندیده و تجربه نکرده اند، صورت می گیرد و پیش بینی این تهدید ها سخت و متوقف کردنشان تقریبا غیرممکن است.
داستان ابونیان نشان می دهد که داعش چطور در عربستان عمل می کند. بر اساس گزارش وزارت کشور عربستان، این مرد جوان پس از ناکامی در آمریکا و بی هدفی که پس از دیپورت شدن دچارش شده بود، توسط داعش افراطی شده و این گروه وعده آینده ای را به او داده بودند که در داخل انتظارش را نداشت. به عقیده برخی تحلیل گران برخی از جوانانی که به افراطی گری روی می آورند، می خواهند خودشان را اثبات کنند و احترام کسب کنند.
به گفته مقامات سعودی اشتراک دیگری که میان این جوانان وجود دارد، مشکلات اجتماعی است. حمید الشیقی، استاد دانشگاه ملک سعود و مشاور اجتماعی در برنامه عربستان برای افراط گرایان می گوید: «ما دریافتیم که برخی از آن ها از خانه های ویران یا مشکلات خانوادگی فرار می کنند، برخی دیگر دارای سوابق کیفری یا معتاد هستند. آن ها می خواهند از مشکلات اجتماعی فرار کنند و بهترین راه برای انجام این کار، رفتن به میدان جنگ و کشته شدن به عنوان یک شهید است. این روش القاعده و دیگر گروه ها برای جذب آن ها است.»
نظر شما :