جزئیاتی از سفر هیئت طالبان به ایران
دیروز خبری در خصوص ورود یک هیأت طالبانی به ایران روی خروجی برخی سایت ها قرار گرفت. هنوز هیچ مرجع رسمی صحت این خبر را تأیید نکرده و حتی سخنگوی وزارت خارجه از انجام چنین سفری به ایران اظهار بی اطلاعی کرده است.
مرضیه افخم، سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سفر هیأتی از طالبان به ایران و هدف آن گفت: در جریان این سفر نیستم و باید پیگیری شود منابعی که خبر را منتشر کرده اند، با چه اطلاعات و مسئولیتی این کار را انجام داده اند. با این حال نوذر شفیعی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، مباحث دیگری درباره این سفر اظهار داشته است. اما از سوی دیگر در حالی که بسیاری از مقامات افغان، از این سفر اظهار بی اطلاعی می کردند، «محمد اسماعیل قاسم یار»، عضو کمیته روابط بین الملل شورای عالی صلح افغانستان، این خبر را تأیید کرد و گفت: «از دفتر سیاسی طالبان یک گروه هفت تا هشت نفره که مقیم دوحه قطر هستند، به تهران سفر کرده اند و ملاقات هایی داشته اند».
نوذر شفیعی در خصوص این موضوع به تابناک گفت: این ها برای حل برخی مسائل سیاسی و اجتماعی از جمله مشکلات مهاجرین افغان باید با ایران صحبت کنند. نکته ای که در اینجا مطرح است این است که طالبان به عنوان یک گروه صلاحیت بحث درباره آنچه در داخل افغانستان می گذرد را ندارد.
این نماینده مجلس گفت: دولت جمهوری اسلامی ایران هم بدون ملاحظه دولت افغانستان چنین کاری را انجام نمی دهد. نکته دوم اینکه ظاهرا این سومین سفری است که این گروه به ایران داشته و نکته بعدی آنکه اگر چنین هیأتی به ایران سفر کرده باشد، عمدتاً از ناحیه دفتر سیاسی طالبان در قطر است و معنی آن این است که طالبان اولا رفتار گذشته خود را اصلاح کرده و مطالبات ایران از این گروه مد نظر است و مسئولیت این گروه در قتل دیپلمات های ایران، مسئولیتشان در قبال رفتارهای ناخوشایندی که در افغانستان صورت داده اند و دیگر زمینه هایی که ممکن است این گروه انجام داده باشد و به نوعی به امنیت جمهوری اسلامی خدشه وارد کرده باشد.
این نماینده در ادامه افزود: در حال حاضر در سطح منطقه تحولاتی در جریان است که گروه طالبان می تواند در مدیریت آن ها نقش داشته باشد و به دلیل نفوذ و اعتباری که در بین نیروهایی که در بی ثباتی و بحران منطقه موثر هستند دارد، می توان از این طریق به حل مسائل منطقه کمک کرد. از این نظر می توان مد نظر ایران قرار گرفته باشد.
این نماینده گفت: ما نباید طالبان را یک گروه بسیط در نظر بگیریم، طالبان یک گروه مرکب است و این گروه از برخی نیروهای مقتدر تشکیل شده و حتی بعضی از این نیرو ها جهادی صادق هستند؛ مثل این طیب آقا که رهبری این هیأت را بر عهده دارد، برادرش یکی از فعالین دوره جهاد بوده و در ارغنداب کشته شده است.
وی گفت: اگر گروهی تروریست شناخته شد، همه کشور ها باید با آن به عنوان گروه تروریستی برخورد کنند، نه اینکه بعضی از کشور ها با این گروه ها رابطه برقرار کرده و از آن ها به عنوان ابزار علیه دیگران استفاده کنند و دیگران هم دست روی دست بگذارند و سکوت کنند؛ بنابراین، دیگران هم مطابق با رفتار سایر کشور ها عمل خواهند کرد.
این نماینده مجلس در ادمه افزود: باید بسیاری از حصارهای سیاست خارجی ما شکسته شود و منفعت ملی جدا مورد توجه قرار گیرد؛ بنابراین، اگر طالبان رفتارش را اصلاح کرد و به مطالبات گذشته ایران پاسخ داد (مثلا یکی از مطالبات ما این است که دولت ایران از افغانستان حمایت می کند و هر نیرویی که بخواهد نظم آنجا را به هم بریزد با آن مخالف است؛ بنابراین اگر طالبان از یک نیرویی که برهم زننده ثبات است به سمت ثبات بخشی حرکت کند، آن هم به شرط اینکه مورد پذیرش دولت افغانستان باشد) در این صورت شاید جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک گروه آن هم در حد محدود، مطالبی را با آنها مطرح کند.
وی گفت: آنچه اتفاق افتاده، مذاکره نیست و تنها یکسری گفت و گو ست، البته من نمی دانم از چه طریق آمده اند و با فرض اینکه این ها آمده اند مطرح کردم و هنوز کامل نمی دانم اوضاع چگونه است.
نظر شما :