سرنوشت نفت بعد از توافق هسته‌ای

۲۷ اسفند ۱۳۹۳ | ۱۹:۴۰ کد : ۱۹۴۵۴۸۰ سرخط اخبار

توافقی که ایران و آمریکا تلاش دارند تا پایان ماه مارس نهایی کنند تنها به ظرفیت های هسته ای مربوط نمی شود، بلکه نفت را نیز دخیل می کند.

 
به گزارش سرویس بین الملل فرارو به نقل از سی ان ان، اقتصاد ایران به شدت به صادارت نفت وابسته است، با این حال تحریم های اعمال شده از سوی غرب، توانایی این کشور در فروش نفت به بازارهای جهانی را تضعیف کرده است. ایران در حال حاضر تنها یک میلیون و 300 هزار بشکه نفت صادر می کند و این در حالی است که صادرات این کشور در نیمه سال 2012، زمانیکه تحریم ها اعمال شدند، روزانه دو میلیون و 500 هزار بشکه بود.
 
این تحریم ها به اقتصاد ایران ضربه زد. میزان بیکاری جوانان به بالاتر از 20 درصد رسیده و تورم نیز روندی صعودی داشته است.
 
هرگونه توافق هسته ای با ایران احتمالا به این کشور امکان می دهد که صادارت نفت بیشتر را بار دیگر آغاز کند. در این میان تنها یک مسئله مهم وجود دارد: جهان در حال حاضر با عرضه بیش از اندازه نفت مواجه است.
 
قیمت نفت خام که تابستان گذشته بالاتر از 100 دلار در هر بشکه معامله می شد، طی هفته جاری به 43 دلار –پائین ترین حد طی شش سال گذشته- رسیده است. اضافه شدن نفت ایران به این شرایط، احتمالا قیمت ها را بیش از کاهش خواهد داد. این خبر برای ایران که بر اساس گزارش دویچه بانک برای توازن بودجه خود به نفت 130 دلاری نیاز دارد، چندان مطلوب نیست. 
 
برندا شافر، محقق دانشگاه جورج تاون گفت: «ایران بر سر دو راهی قرار دارد. هرچه صادرات این کشور بیشتر شود، قیمت نفت افت بیشتری خواهد داشت.»
 
افت قیمت نفت به دلیل این واقعیت که تولیدات در آمریکای شمالی، به خصوص ایالات متحده به شدت افزایش داشته، تداوم یافته است. تمام نفت مازادی که از سوی آمریکا وارد بازار می شود، با کاهش تولیدات در دیگر مناطق جبران نمی شود. در اقع عربستان به عنوان بزرگترین تولیدکننده نفت اوپک بارها اعلام کرده که تولیدات خود را کاهش نخواهد داد.
 
هیچ تضمینی وجود ندارد که توافق هسته ای ایران نهایی شود، و حتی اگر اینطور باشد، برداشتن تحریم ها و تقویت تولیدات نفتی این کشور زمانبر خواهد بود. مذاکرات میان ایران و آمریکا روز یکشنبه از سر گرفته شد و کاخ سفید اخیرا احتمال دستیابی به توافق را پنجاه پنجاه اعلام کرد.
 
با این حال ناظران این صنعت معتقدند بازارهای نفت احتمالا واکنشی منفی به یک توافق هسته ای خواهند داشت.
 
در حال حاضر 12 تحریم وجود دارند که بخش انرژی و 20 تحریم دیگر نیز بخش مالی ایران را هدف قرار داده اند و همین مسئله انجام معاملات را برای ایران سخت کرده است. براساس گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا، ایران دارای چهارمین ذخایر نفتی بزرگ جهان است. 
 
شافر معتقد است که یک توافق احتمالا نهایی خواهد شد چراکه اقتصاد ایران در شرایط بدی است و از سوی دیگر این توافق میراث مهمی برای باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا خواهد بود.
 
ضمن اینکه آمریکایی ها به طور گسترده از این مذاکرات حمایت می کنند. بر اساس نظرسنجی جدید سی ان ان، 68 درصد از آمریکایی ها موافق آن هستند، در حالیکه 29 درصد آنها با این امر مخالفت می کنند.

نظر شما :