مخالفت قاطع اوباما با تحریم جدید ایران
باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا در نطق سالانه اش در کنگره این کشور که بیشتر مسائل اقتصادی را در بر می گرفت، صریحا گفته است که در صورت وضع طرح تحریم های تازه در کنگره علیه ایران در مقطع فعلی که مذاکرات با این کشور جریان دارد، آن را وتو خواهد کرد.
به گزارش بی بی سی، اوباما سه شنبه شب در نطقی که به طور زنده از تلویزیون ها پخش می شد در کنگره ای که هر دو مجلس آن در اختیار جمهوری خواهان است سخنرانی کرد.
او در مورد پرونده هسته ای ایران گفت: "دیپلماسی ما در ارتباط با ایران در جریان است، و برای اولین بار ظرف یک دهه، پیشرفت برنامه اتمی این کشور را متوقف کرده ایم و ذخایر مواد اتمی این کشور را کاهش داده ایم. از حالا تا بهار، شانسی برای مذاکره بر سر یک موافقتنامه جامع که مانع مسلح شدن این کشور به سلاح اتمی خواهد شد داریم؛ توافقی که آمریکا و متحدان ما را ایمن می کند - از جمله اسرائیل را؛ درحالی که همچنین مانع پرهیز از مناقشه دیگری در خاورمیانه می شود."
او ادامه داد: "هیچ تضمینی برای موفقیت مذاکرات وجود ندارد و من همه گزینه ها را برای جلوگیری از بدل شدن ایران به یک قدرت اتمی حفظ می کنم. اما تحریم های تازه ای که در این کنگره، و در این مقطرع زمانی، تصویب شود شکست دیپلماسی را تقریبا تضمین خواهد کرد - آمریکا را از متحدانش منزوی خواهد کرد؛ و حتما باعث می شود که ایران برنامه اتمی اش را (به شدت سابق) از سر بگیرد. این معنی ندارد. برای همین است که هر طرح تحریمی که این پیشرفت را تهدید کند وتو خواهم کرد. مردم آمریکا انتظار دارند تنها به عنوان آخرین راه چاره به جنگ برویم، و من قصد دارم این رویکرد عاقلانه را حفظ کنم."
سه روز پیشتر گزارش شده بود حامیان تحریم ایران در سنای آمریکا طرح ملایم تری را نسبت به طرح سال گذشته - که با مخالفت دموکرات ها به جایی نرسید - ارائه کرده اند.
طرح تازه هنوز به طور رسمی به سنای آمریکا ارائه نشده است ولی کمیته بانکی سنا، قرار است به زودی آن را برای بحث و رای گیری به صحن سنا ارائه کند.
این لایحه را مارک کرک جمهوری خواه و رابرت منندز دموکرات، دو سناتوری که از طرح های پیشین تحریم هم حمایت کرده اند پیشنهاد داده اند.
بر اساس این طرح اگر ایران تا روز اول ژوئیه (دهم تیرماه) بر سر برنامه هسته ای اش با گروه ۱+۵ به توافق نهایی نرسد، تحریم های تازه به تدریج اعمال خواهد شد.
پایان بحران اقتصادی
باراک اوباما در نطق سه شنبه شب در درجه اول به مسائل اقتصادی کشورش پرداخت.
او گفت که بحران مالی این کشور پایان یافته است و قول سیاست هایی را داد که همه آمریکایی ها از آن سود ببرند.
اوباما گفت که آمریکا بدترین رکود اقتصادی از زمان بحران اقتصادی دهه ۱۹۳۰ را پشت سر گذاشته است.
او در این نطق بعضی برنامه هایش برای پیشبرد آنچه را که "اقتصاد طبقه متوسط" می خواند و برای جلب نظر خانواده هایی که زندگی کارمندی یا کارگری دارند تنظیم شده تشریح کرد.
سخنرانی سالانه او موسوم به به "وضعیت ایالات متحده"، در ساعت ۲۱:۰۰ به وقت شرق آمریکا شروع شد و برای یک ساعت ادامه داشت.
او گفت: "آیا ما اقتصادی را خواهیم پذیرفت که در آن فقط شمار اندکی از ما وضع شان فوق العاده خوب است، یا اقتصادی می خواهیم که باعث افزایش درآمد و شانس موفقیت برای همه کسانی خواهد شد که برایش تلاش می کنند."
طرح های او حاوی پیشنهادهایی در زمینه مالیات، کاهش هزینه کالج، حق مرخصی استعلاجی و امنیت فضای سایبری است.
اما بعید است بسیاری از این طرح ها در کنگره که هر دو مجلس آن در اختیار جمهوری خواهان است رای بیاورد.
اقتصاد آمریکا در سه ماهه پایانی سال گذشته پنج درصد رشد کرد و میزان بیکاری به ۵.۶ درصد افت کرده است.
برنامه افزایش ۳۲۰ میلیارد دلاری مالیات طی یک دهه شامل این موارد است:
- رفع منفذی در قوانین برای طفره از پرداخت مالیات بر ارث های هنگفت
- افزایش مالیات بر سود سرمایه ثروتمندترین افراد از ۲۳.۸ درصد به ۲۸ درصد
- اعمال مالیات تازه بر شرکت هایی که میزان دارایی آنها از ۵۰ میلیارد دلار بیشتر است
- سه برابر شدن تخفیف مالیاتی برای فرزندان
با این حال بعید است که برنامه مالیات و هزینه های او در کنگره تحت تسلط جمهوری خواهان رای بیاورد و بعضی از اعضای ارشد این حزب طرح های اوباما را به عنوان "جنگ طبقاتی" رد کرده اند.
سایر طرح های اوباما که در این سخنرانی اعلام شد:
- بهبود قوانین در زمینه اعطای مرخصی استعلاجی به کارمندان
- کمک به ۹ میلیون دانشجو برای تامین هزینه کالج های محلی
- بهبود امنیت سایبری و حفاظت بیشتر از مصرف کنندگان
- دسترسی بیشتر و بهتر به اینترنت سریع
- کمک به کسانی که برای اولین بار قصد خرید مسکن دارند
میچ مکانل رهبر جمهوری خواهان سنا گفت: "مردم آمریکا پیشنهادهای دهن پرکنی که هدف آن به هیجان آوردن هواداران اصلی حزب است اما شانس تصویب در کنگره را ندارد نمی خواهند."
"آنها گفته اند که خواهان دیدن همکاری سازنده تر به خصوص در زمینه طرح های تازه ایجاد اشتغال که مورد حمایت دو حزب است هستند."
جان سوپل دبیر اخبار آمریکایی شمالی بی بی سی می گوید که فشار رئیس جمهور برای سیاست هایی که بعید است به تصویب کنگره برسد می تواند تله ای بالقوه برای جمهوری خواهان باشد.
به گفته او دموکرات ها مایلند جمهوری خواهان با رد طرح هایی که به گفته آنها "به ۹۹ درصد آمریکایی ها کمک می کند"، به عنوان حزب "من مخالفم" شناخته شوند.
این ششمین سخنرانی سالانه اوباما به عنوان رئیس جمهور است.
بعد از این نطق جونی ارنست سناتور اهل آیووا و از ستارگان نوظهور حزب جمهوری خواه پاسخ حزبش را قرائت کرد.
نظر شما :