خودداری آمریکا از لغو تحریمها میتواند موجب شکست مذاکرات شود
نویسنده و تحلیلگر برجسته آمریکایی در گفت وگو با خبرگزاری فارس تصریح کرد در صورت شکست احتمالی مذاکرات هسته ای، این آمریکا خواهد بود که مقصر شناخته می شود چراکه از برداشتن تحریم ها خودداری کرده است.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری فارس، در حالی که زمان اندکی تا ضرب الاجل مذاکرات هسته ای ایران و گروه موسوم به 1+5 باقی مانده، گمانه زنی های متعددی در مورد روند مذاکرات و همچنین سرنوشت این گفت وگوها مطرح شده است. به همین بهانه خبرگزاری فارس مجموعه ای از مصاحبه های کوتاه را با کارشناسان و تحلیلگران مطلع از مسئله هسته ای ترتیب داده است، که در سلسله گزارش هایی منتشر می شود:
«گرت پورتر» نویسنده و تحلیلگر برجسته آمریکایی در گفت وگو با خبرنگار فارس، گفت اگر مذاکرات هسته ای جاری میان ایران و 6 کشور با شکست مواجه شود، این آمریکاست که مقصر آن بوده، چراکه در برابر لغو تحریم های ایران، آنطور که در توافق موقت ژنو مقرر شده، مقاومت کرده است.
وی در رابطه با پیش بینی اش از نتیجه نهایی مذاکرات هسته ای، گفت: «نمی توانم پیش بینی کنم که در روزهای پایانی چه اتفاقاتی می افتد، اما اینطور به نظر می رسد که احتمال عدم توافق بیشتر است.»
در حالی حدود یک هفته از آغاز دور تازه مذاکرات هسته ای گذشته، طرفین همچنان از پابرجا بودن اختلافات صحبت می کنند. همین امر تردیدهایی را در رابطه با امکان حصول توافق تا مهلت مقرر به وجود آورده است. بحث نحوه لغو تحریم های ایران، یکی از مواردی است که گفته می شود از اصلی ترین دلایل بروز اختلاف میان طرفین است.
بر اساس برنامه مشترک اقدام که سال گذشته میان ایران و گروه موسوم به 1+5 به دست آمد، واشنگتن و کشورهای غربی متعهد شده اند پس از حصول توافق جامع، تمامی تحریم های «مرتبط با هسته ای» ایران را لغو کنند. با این وجود، در حال حاضر دولت آمریکا به بهانه مخالفت کنگره، تنها به دنبال تعلیق موقت تحریم ها و مشروط کردن لغو آن ها به اجرای توافق از سوی ایران و است.
این در حالی است که هفته گذشته 43 سناتور آمریکایی با امضای نامه ای اعلام کردند در صورتی که توافق مورد رضایت آن ها نباشد، پس از تغییر رئیس جمهور، آن را لغو می کنند.
آقای پورتر که اخیرا کتابی تحت عنوان «بحران ساختگی» منتشر کرده و در آن از اقدامات رژیم صهیونیستی و آمریکا برای ایجاد بحرانی بر سر برنامه هسته ای ایران پرده برداشت، در پاسخ به این سوال که در صورت شکست مذاکرات چه کسی مقصر خواهد بود، گفت: «اگر این اتفاق بیافتد، احتمالا دلیل اصلی آن خودداری ایالات متحده از برداشتن تحریم ها و ادامه اعمال آن ها خواهد بود.»
این نویسنده تحلیلی، امروز به صورت جداگانه در صفحه توئیتر خود نیز به انتقاد از رویکرد غرب در مذاکرات هسته ای پرداخته و نوشته است: «زمان گریز یک ساله که از سوی ایالات متحده مطرح می شود، هیچ ارتباطی با مسائل فنی ندارد و تنها بحث سیاست های داخلی است.»
وی همچنین افزود: «روند سختگیرانه ای که در مذاکرات هسته ای در جریان است، تکرار همان سناریوی سال 2005 است که اتحادیه اروپا پیشنهادات ایران را رد کرد و حالا با 20000 سانتریفیوژ این کشور روبروست.»
تازه ترین دور از مذاکرات هسته ای روز سه شنبه در شهر وین اتریش آغاز شد و بر اساس برنامه باید نهایتا تا روز سوم آذر (24 نوامبر) به نتیجه برسد.
نظر شما :