پایان مذاکرات جزء گزینهها نیست
«کلسی دونپورت» مدیر بخش عدم اشاعه انجمن کنترل تسلیحات آمریکا در گفت وگو با خبرگزاری فارس با بیان اینکه شکست و توقف مذاکرات جزء گزینه ها نیست، گفت حتی در صورت عدم توافق، امکان تمدید مهلت مذاکرات وجود دارد.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری فارس، در حالی که زمان اندکی تا ضرب الاجل مذاکرات هسته ای ایران و گروه موسوم به 1+5 باقی مانده، گمانه زنی های متعددی در مورد روند مذاکرات و همچنین سرنوشت این گفت وگوها مطرح شده است. به همین بهانه خبرگزاری فارس مجموعه ای از مصاحبه ها را با کارشناسان و تحلیلگران مطلع از مسئله هسته ای ترتیب داده است، که در سلسله گزارش هایی منتشر می شود:
«کلسی دونپورت» مدیر بخش سیاست عدم اشاعه انجمن کنترل تسلیحات آمریکا که مذاکرات را از نزدیک دنبال کرده و موسسه ای که در آن فعالیت می کند بر سیاستگذاری هسته ای واشنگتن اثرگذار است، در گفت وگو با خبرنگار فارس با بیان اینکه هنوز زمان کافی برای رسیدن به توافق جامع هسته ای وجود دارد، گفت شکست مذاکرات جزو گزینه های طرفین نیست.
وی در این رابطه گفت: «مذاکره کننده ها هنوز زمان کافی برای حل موضوعات باقی مانده و رسیدن به یک توافق جامع دارند. هنوز هم می توان تا 24 نوامبر (سوم آذر) به توافقی خوب رسید. البته لازمه این امر، انعطاف پذیری هر دو طرف است.»
وی افزود: «اگر مذاکره کننده ها بتوانند بر سر برخی از موضوعات مهم باقی مانده، از جمله ظرفیت غنی سازی و ترتیب کاهش تحریم ها، به پیشرفت برسند، می توان تمدید مذاکرات را توجیه کرد. ترک میز و پایان گفت وگوها، جزو گزینه ها نیست. تنها راه برای پایان دادن به این بن بست و رفع دغدغه های ایران و 1+5، رسیدن به یک توافق خوب است.»
این کارشناس ارشد آمریکایی در امور منع اشاعه، در توضیح توافق خوب هم گفت: «یک توافق خوب، توافقی است که برنامه هسته ای صلح آمیز محدودی را برای ایران حفظ کرده و در عین حال تمهیدات نظارتی و راستی آزمایی را برای رفع نگرانی های جامع جهانی نسبت به اینکه برنامه هسته ای ایران کاملا صلح آمیز بماند، اجرایی کند. این توافق همچنین متضمن لغو مرحله به مرحله تحریم های ایران و ارتقا وضعیت اقتصادی این کشور خواهد بود و در عین حال فرصتی را برای گفت وگوی میان ایران و ایالات متحده بر اساس منافع مشترک مهیا می کند.»
وی در ادامه با اشاره به تبعات شکست مذاکرات و احتمال افزایش تنش های متقابل، گفت: «پایان دادن به مذاکره بدون حصول توافق، برای دو طرف فاجعه بار خواهد بود و ممکن است به بروز تنش میان طرفین منجر شود. در صورت شکست مذاکرات، هیچ کس برنده نخواهد بود.»
دور تازه مذاکرات هسته ای ایران و گروه موسوم به 1+5 در حالی روز سه شنبه در شهر وین اتریش آغاز شد که طرفین برای رسیدن به توافق جامع تنها تا روز سوم آذر زمان دارند. گفته می شود خودداری آمریکا از پذیرش لغو تحریم ها، آنطور که در توافق موقت ژنو مطرح شده بود، از جمله اصلی ترین موارد مورد اختلاف طرفین است.
پابرجا بودن اختلافات موجب شده تا بسیاری از تحلیلگران مسئله احتمال تمدید گفت وگوها را مطرح کنند. از آنجا که در توافق موقتی که در تیر ماه امسال تمدید شد، تنها یک بار امکان تمدید گفت وگوها پیش بینی شده، هنوز ساز و کار ادامه احتمالی مذاکرات پس از سوم آذر مشخص نیست.
نظر شما :