خشم اسرائیل از انعطاف جهانی در قبال ایران هستهای
جهان باور دارد که تهدید نظامی اسرائیل علیه ایران دیگر واقع بینانه نیست.
به گزارش سرویس بین الملل فرارو به نقل از جورازلم پست، در شرایطی که بینامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل برای سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل در روز یکشنبه و دیدار با باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا راهی نیویورک می شود، ترس از گرم شدن روابط میان ایران و ایالات متحده رو به افزایش بوده است.
در میانه کشمکش ها علیه داعش، نشانه های بیشتر و بیشتری از تمایل آمریکا و قدرت های غربی برای نرمش نسبت به برنامه هسته ای ایران به چشم می خورد. این برداشت زمانی قورت بیشتری گرفت که گزارش هایی در مورد احتمال همکاری آمریکا با ایران در حملات هوایی علیه داعش در عراق و سوریه منتشر شد.
اسرائیل نگران است که پیشنهادهای ارائه شده به ایران در مذاکرات هسته ای که البته از دید ایران غیرقابل پذیرش بوده، بیانگر تمایل قدرت های جهان به پذیرش جمهوری اسلامی به عنوان یک قدرت درآستانه هسته ای باشد که می تواند به سمت تولید بمب هسته ای حرکت کند. خشم اسرائیل روز چهارشنبه مشهود بود، زمانیکه "یووال استینیتز"، وزیر اطلاعات و امور راهبردی اسرائیل با انتشار اطلاعاتی محرمانه، مدعی شد که ایران از سایت نظامی پارچین برای انجام آزمایش های محرمانه تکنولوژیکی که تنها برای انفجار یک سلاح هسته ای استفاده می شود، بهره می برد.
"استینیتز" قصد داشت با انتشار چنین اطلاعاتی، بر قدرت های هسته ای در مذاکرات هسته ای که امضای توافقنامه با ایران را در دستور کار دارند، تاثیر بگذارد. مذاکرات با قدرت های جهان- آمریکا، فرانسه، روسیه، انگیس، چین و آلمان- احتمالا تا دو ماه دیگر با یک توافق دایمی به پایان می رسد. طی یک هفته گذشته مقامات ارشد در دولت اوباما افشاگری هایی در مورد برخی نظرات داشتند که می تواند پایه های یک توافقنامه با ایران را شکل دهد.
یک نظر این است که سانتریفیوژهای ایرانی برچیده نمی شوند اما از سیستمی که آنها را به هم متصل می کند، جدا می شوند. نظر دیگری که در حال بررسی است به ایران اجازه می دهد حدود پنج هزار سانتریفیوژ خود را حفظ کند که البته ایران را در موقعیت خوبی برای غنی سازی اورانیوم با غنای بالا در آینده قرار می دهد. این تلاش ها و راهکارها که از نظر ایران غیرقابل پذیرش است، تل آویو را به خشم آورده است.
موضع اسرائیل این بود که در هرگونه توافقی با ایران، جمهوری اسلامی باید تمام سانتریفیوژهای خود را برچیند یا تنها قادر به حفظ حدود یک هزار سانتریفیوژ باشد تا امکان غنی سازی اورانیوم در سطوح بالا وجود نداشته باشد. اتفاقات اخیر در خاورمیانه قدرت چانه زنی ایران در مذاکرات هسته ای را افزایش داده است. حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران و مقامات میانه روی این کشور به دنبال توافق دایمی هستند که تحریم های سخت علیه اقتصاد ایران را لغو می کند.
از سوی دیگر تهران که استاد مذاکره «به سبک بازاری» است، می داند که اگر بر مواضع خود پافشاری کند می تواند به توافقی بهتر دست یابد. ایران می داند که غرب می خواهد این کشور را شریکی بالفعل در ائتلاف علیه داعش ببیند. حتی دستاوردهای شیعیان در یمن که حال کنترل بخش های قابل توجهی از صنعا را به دست گرفته، ایران را امیدوار می کند که اتفاقات منطقه و زمانبندی آن به نفع آنها است.
و از آنجاییکه روابط ایران و اسرائیل از نظر بینامین نتانیاهو بازی با حاصل جمع صفر است، هرگونه دستاورد ایران و هرگونه امتیازدهی غرب به ایران، به ضرر اسرائیل خواهد بود. نتانیاهو در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل و در دیدار با باراک اوباما سعی خواهد کرد که پیامدهای منفی این توافق را برای اسرائیل به حداقل برساند. در مورد موفقیت وی تردید بسیاری وجود دارد. جهان می داند که تهدیدات نظامی که اسرائیل توانست طی سال های 2011 تا 2013 به شکل موفقیت آمیزی بکار گیرد، دیگر واقع بینانه نیستند.
نظر شما :