امضای توافقنامه تشکیل دولت وحدت ملی در افغانستان
عبدالله عبدالله و اشرف غنی احمدزی، نامزد های انتخابات ریاست جمهوری افغانستان بعد از ظهر جمعه در کنفرانس خبری مشترک با وزیر امور خارجه آمریکا از امضای اعلامیه مشترکی خبر دادند که بر اساس آن دو تیم انتخاباتی توافق کرده اند تا برای تشکیل "دولت وحدت ملی" برنامه های مشترکی را در نظر بگیرند.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) جان کری، وزیر خارجه آمریکا برای دومین بار در یک ماه گذشته به کابل رفت تا برای حل اختلافات به وجود آمده میان دو تیم انتخاباتی میانجی گری کند.
وزیر امور خارجه آمریکا در نشست خبری گفت که نقش هر دو نامزد، جدا از اینکه کدام یک رئیس جمهور خواهد شد، در آینده افغانستان حیاتی خواهد بود.
او گفت: " هر دو نامزد موافقت کرده اند تا با تغییر رویکرد، بر روی مشخص کردن مسیر سیاسی آینده افغانستان و مقابله با مشکلات موجود در این کشور کار کنند."
کری افزود که دو نامزد توافق کرده اند تا بر آینده افغانستان تمرکز کنند، نه بر خود.
وی با تاکید بر اینکه آمریکا از قانون اساسی افغانستان حمایت می کند، بار دیگر تاکید کرد که توافق به دست آمده و ایجاد پست جدید ریاست اجرایی، در تضاد با این قانون نیست و تغییر نظام سیاسی این کشور به پارلمانی و تغییر در اختیارات رئیس جمهور نیز در آن مطرح نشده است.
به گزارش بی.بی.سی هرچند هنوز جزئیات توافقنامه امضاء شده بین دو نامزد مشخص نیست اما نفس امضای چنین سند مکتوبی در شرایط بحران کنونی را می توان گام بلندی برای عبور از بحران سیاسی در افغانستان تلقی کرد.
از لحن و فحوای کلام نامزدان مشخص بود که این توافقنامه صلاحیت و اختیارات رئیس اجرایی را مشخص کرده است، چیزی که تاکنون مانع عمده پیشرفت مذاکرات بین دو نامزد بود.
با آنکه توافق بر سر جزئیات این سند، کار سختی را از هر دو نامزد و هر دو تیم می طلبد، اما اشاره های نامزدان به مواردی چون وضعیت سوریه و عراق و گذشته افغانستان، نشان می دهد که آنها واقعا به درک مشترکی از اوضاع رسیده اند.
به عبارت دیگر هر دو نامزد، ناگزیری هایی که با آن روبرو هستند را به صورت ملموسی دریافته و به این نتیجه رسیده اند که عبور کامل از گردونه بحران به تنهایی برای هیجکدام از آنها مقدور نیست و هر دو ناگزیرند به حداقل های اهدافی که قبل از انتخابات مشخص کرده بودند، تن دهند.
ممکن است افغان ها شاهد روی کار آمدن یک دولت موفق، یک دست و با برنامه مشخصی در آینده نباشند، اما حالا با اطمینان بیشتری می توان گفت که افغانستان ثبات سیاسی و همکاری جامعه بین المللی را خواهد داشت.
شعار اشرف غنی "تحول و تداوم" بود و شعار عبدالله "اصلاحات و همگرایی".
حالا مشخص شده است که دشوار به نظر می رسد افغان ها شاهد "تحول" جدی و "اصلاحات" در دولت آینده باشند، اما شکی نیست که وضعیت کنونی با "همگرایی" دو تیم، "تداوم" خواهد یافت و حداکثر دست آوردهای دهه گذشته حفظ خواهد شد.
کری گفت که پست جدید می تواند به فعال تر و موثر تر شدن عملکرد دولت آینده کمک کند.
توافق در مورد ایجاد پست جدید "ریاست اجرایی" که در سفر گذشته کری به کابل حاصل شد، گمانه زنی هایی را در مورد تغییر نظام سیاسی افغانستان و محدود شدن صلاحیت های رئیس جمهور آینده به میان آورده بود.
'مرحله سیاسی جدیدی در افغانستان آغاز خواهد شد'
عبدالله عبدالله، نامزد معترض دور دوم انتخابات افغانستان که آغاز کننده کنفرانس خبری روز جمعه بود، گفت در اعلامیه ای که به امضای دو نامزد رسیده، مبنای کار مشترک دو تیم مشخص شده است.
عبدالله گفت که به دنبال مذاکراتی که قبلا داشتیم، "باز هم با هم تعهد کردیم که در پیشبرد روند فنی و همچنان در مورد موافقت سیاسی بیشتر تلاش کنیم."
از زمان اعلام نتایج ابتدایی دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان که اعتراض شدید ستاد عبدالله را به دنبال داشت، دو نامزد چندین بار با یکدیگر ملاقات کرده اند.
عبدالله عبدالله گفت: "ما تعهد کردیم که با هم کار کنیم."
او افزود که اعلامیه مشترک امروز برای مردم افغانستان نوید بخش است و "ما شاهد آغاز یک مرحله جدید سیاسی در کشور خواهیم بود."
'بحث های انتخاباتی تمام شده است'
اشرف غنی احمدزی، دیگر نامزد دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان نیز گفت که "اعلامیه مشترک، نتیجه درک مشترک ما از شرایط کشور است."
احمدزی گفت" :ما به این نتیجه رسیدیم که حفظ منافع علیای کشور ایجاب می کند که دو تیم انتخاباتی با هم همکاری همه جانبه داشته باشند."
او از مردم خواست که اختلافات انتخاباتی را پشت سر بگذارند و گفت که از فردا (شنبه) تیم های وابسته به هر دو ستاد، کار مشترک بر روی "برنامه هایی برای آینده افغانستان" را آغاز خواهند کرد.
احمدزی با اشاره به شرایط سیاسی در منطقه گفت که ما نمی خواهیم افغانستان به سرنوشت عراق و سوریه دچار شود.
احمدزی همچنین گفت که روند بررسی آراء باید تا هفته دوم شهریور به پایان برسد.
هر دو نامزد دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان تاکید کردند که آنچه در اعلامیه به امضای دو طرف رسیده، منافاتی با "قانون اساسی و ارزش های اسلامی و فرهنگی" افغانستان ندارد.
هرچند از زمان توافق قبلی دو نامزد انتخابات بر روی ایجاد پست جدید "ریاست اجرایی"، پرسش های فراوانی در مورد حدود اختیارات و صلاحیت های آن در چارچوب دولت آینده، مطرح شده است، اما نه وزیر امور خارجه آمریکا و نه هم نامزدان انتخابات در نشست خبری امروز به این پرسش ها پاسخ مشخصی ارائه نکردند.
نظر شما :