واشنگتن پست: روابط آمریکا- عربستان همچنان سرد است
فرارو- مجموعه ای از اقدامات با هدف بازسازی اعتماد از دست رفته میان عربستان و آمریکا، باعث شده بدترین شکاف موجود بین دو کشور طی 40 سال اخیر اندکی کاهش بیابد اما این شکاف هنوز به طور کامل ترمیم نشده است.
به گزارش سرویس بین الملل فرارو به نقل از واشنگتن پست، به دلیل اهمیت روابط آمریکا و عربستان، هر دو دولت تلاش های بسیاری برای ترمیم شکافی که تابستان گذشته پس از عقب نشینی باراک اوباما از خط قرمزش در مورد استفاده از هرگونه تسلیحات شیمیایی توسط سوریه و عدم حمله به این کشور ایجاد شد، صورت گرفته است.
اما اختلافات بر سر ایران، مصر و از همه مهمتر سوریه- که تقریبا به ماموریت شخصی ملک عبدالله، پادشاه عربستان تبدیل شده- همچنان ادامه دارد و اتحادی که برای دهه ها توازن قوا در خاورمیانه را پی ریزی کرده را تحت تاثیر قرار داده است.
تغییر سیاست آمریکا در مورد سوریه برای ریاض قابل قبول نبود، نه تنها به دلیل اینکه امکان سرنگونی بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه از بین رفت بلکه به دلیل اینکه چنین اقدامی پیامی مهمتر در مورد قابلیت اطمینان به آمریکا که این پادشاهی نفتی بر اساس تضمین های امنیتی اش شش دهه را با آرامش سپری کرده، برای ریاض بود.
عبدالله العسکر، رییس کمیته امور خارجی در شورای مشورتی عربستان با ذکر اینکه نکته که «اوباما هیچ اراده سیاسی ندارد، نه تنها در مورد سوریه بلکه در تمامی مناطق» این برداشت عمده که آمریکا علاقه خود به خاورمیانه را از دست داده را بازتاب داده و گفت: «ناامیدی وی در سراسر جهان عرب احساس می شود.»
دیدار اوباما با عبدالله در ماه مارس با هدف اطمینان بخشیدن دوباره به سعودی ها در مورد پایبندی آمریکا به روابط با این کشور صورت گرفت، با جریانی از هیات های آمریکایی از شاخه های مختلف دولت پی گرفته شد. در میان بازدیدکنندگان چاک هگل، وزیر دفاع آمریکا بود که طی ماه جاری در دفاع از اراده آمریکا برای ادامه مشارکت در منطقه ای که بخش عمده نفت جهان را تولید می کند، به این کشور سفر کرد.
در این میان عربستان اقدامات مستقلی برای تجهیز رویکرد خود در درگیری های سوریه داشته تا بر نگرانی هایی که با بی میلی آمریکا برای مشارکت بیشتر همراه بوده، غلبه کند. عربستان همچنین بندر بن سلطان، مردی که انتقادات گسترده اش در مورد ناکامی آمریکا در بمباران سوریه، عمق خشم سعودی ها از نزدیکترین متحدشان را نشان داد را از ریاست دستگاه اطلاعاتی عزل کرد.
مقامات عربستان تاکید دارند که بندر تنها به دلیل مشکل سلامتی کنار گذاشته شده است. اما دیپلمات های غربی گفتند که بندر که سال های بسیاری به عنوان سفیر عربستان در واشنگتن فعالیت کرده و به دلیل توانایی اش در اعمال نفوذ بر تصمیم گیری های آمریکا شهرت داشته، به این دلیل عزل شد که در ارائه واکنش آمریکایی به مسئله سوریه ناکام ماند.
به گفته مقامات سعودی تاکید امروز عربستان بر مقابله با تروریسم بازتاب نگرانی سعودی ها در مورد رشد روزافزون نفوذ تروریست ها بر اپوزیسیون سوریه است که به نظر می رسد تمایل غربی ها برای کمک به مخالفان را از بین برده، بدون اینکه تلاش ها برای عزل اسد تشدید شده باشد.
ژنرال منصور الترکی، سخنگوی وزارت کشور عربستان گفت: «منافع عربستان از سوی القاعده تامین نخواهد شد. ما نمی خواهیم که القاعده در سوریه فعال باشند یا مردم ما درگیر شوند.»
ترکی الفیصل، رییس پیشین دستگاه امنیتی عربستان گفت: «اما این پادشاهی هدف اصلی اش که سرنگونی اسد است را کنار نگذاشته و امید خود در مورد اینکه آمریکا نهایتا به خروج اسد کمک خواهد کرد را از دست نداده است.»
دولت اوباما طی هفته های اخیر تمایل بیشتری برای فراهم کردن امکان رسیدن تسلیحات به دست مخالفان سوری نشان داده است. انتظار می رود رئیس جمهوری آمریکا در سخنرانی امروز (چهارشنبه) خود در مورد تشدید اقدامات برای کمک به اپوزیسیون سوریه را مطرح کند.
اما احتمالا این کمک ها آنقدر نخواهد بود که امید عربستان برای تغییر بازی به منظور افزایش فشار بر اسد که مذاکره برای کنار گذاشتنش را به دنبال داشته باشد را تامین کند. فیصل در اینباره گفت: «مطمئنا اگر حمایت بیشتری از اپوزیسیون صورت نگیرد، نارضایتی از آمریکا افزایش خواهد یافت. به هر حال تاکنون هر سیاستی که جهان برای مقابله با کشته شدن سوری ها توسط دولت اتخاذ شده، کارآمد نبوده است.»
نظر شما :