آمریکا از ایران درخواست کمک خواهد کرد؟

۰۲ خرداد ۱۳۹۳ | ۲۱:۴۷ کد : ۱۹۳۳۲۳۶ سرخط اخبار

طی ماه های اخیر، موضوع آغاز و اوج گیری بحران در اوکراین که به شاخصه ای برای تعیین میزان تقابل روسیه و غرب، به ویژه آمریکا تبدیل شده، توجه اغلب محافل سیاسی و تحلیلی را به خود معطوف کرده است. در این میان، یک سوال عمده این است که تقابل واشنگتن و مسکو در موضوع اوکراین، چه تأثیری بر همکاری های آن ها در سوریه خواهد گذاشت و در این میان، نقش ایران چه خواهد بود؟

 
به گزارش «تابناک»، نشریه آمریکایی «کریستین ساینس مانیتور» در مطلبی به بررسی تأثیر احتمالی بحران اوکراین بر موضوع سوریه پرداخته و می نویسد از آنجا که موضوع اوکراین تاکنون سبب ضربه خوردن همکاری های آمریکا و روسیه بر سر سوریه شده، این احتمال وجود دارد که ایالات متحده برای حل این بحران به سمت ایران متمایل شود.
 
تا پیش از این، با وجود اختلاف نظرهای بسیار شدید و بنیادین روسیه و آمریکا بر سر سوریه، این دو کشور بر سر مجموعه ای از موضوعات به همکاری با یکدیگر پرداخته بودند؛ به ویژه در زمینه قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل که خواستار نابودی سلاح های شیمیایی سوریه شد. 
 
همکاری در موضوع سلاح های شیمیایی موثر بود و تنها یک قدم تا کامل شدن فاصله دارد؛ اما تلاش های سازمان ملل برای برقراری گفت و گو میان دولت اسد و مخالفان، در ماه فوریه و در کنفرانس ژنو با شکست مواجه شد. استعفای اخضر ابراهیمی، نماینده سازمان ملل در امور سوریه که هفته گذشته انجام گرفت، مهمترین نمود شکست روند سیاسی بود.
 
از سوی دیگر، ایران این روزها عمیقاً در روند مذاکرات با شش قدرت جهانی – از جمله آمریکا – بر سر آینده برنامه هسته ای خود درگیر شده است. ضرب الاجل مقدماتی تعیین شده برای توافق جامع، آخر ماه ژوئیه است. در صورتی که این توافق حاصل شود، می تواند زمینه ای برای گفت و گوی ایران و آمریکا درباره دیگر موضوعات منطقه ای، از جمله عراق و سوریه باشد. 
 
«پل سَلِم»، معاون پژوهش و سیاستگذاری موسسه مطالعات خاورمیانه در واشنگتن در این زمینه اظهار می دارد: «مردم اکنون می گویند خوب، روس ها را فراموش کنید؛ اما شاید بتوانیم برای احیای گونه ای از روند سیاسی در ژنو، با ایرانی ها گفت و گو کنیم». 
 
وی می افزاید: «من فکر می کنم ایرانی ها وضعیت سوریه را بهتر از پوتین درک می کنند. پوتین این موضوع را همچون مسئله چچن، با اقدام نظامی قابل حل می داند. اما ایرانی ها می دانند که اینجا منطقه شامات است و شما نمی توانید با بمباران کردن، راه پیروزی بر مسائل فرقه ای را باز کنید... این احساس وجود دارد که ایران یم تواند در کوتاه مدت راه حلی را ارائه دهد، اما روسیه نمی تواند». 
 
البته در این میان، گروه دیگری از تحلیلگران نیز هستند که معتقدند شکاف موجود میان آمریکا و روسیه بر سر اوکراین، باید سبب شود ایالات متحده تهدید وتوی روسیه را در شورای امنیت نادیده گرفته و رویکرد یکجانبه تری را نسبت به سوریه اتخاذ کند.
 
اما آنچه مشخص است، دولت اوباما هیچ گونه تمایلی برای مداخله بیشتر در منازعه سوریه ندارد که دلیل آن نیز خستگی افکار عمومی آمریکا از جنگ و همچنین تمایل به تمرکز بیشتر بر قدرت گیری رقبای اقتصادی آمریکا در منطقه شرق آسیا است. بر این اساس، به نظر می رسد گزینه کمک گرفتن از ایران برای حل بحران سوریه، همچنان به عنوان منطقی ترین گزینه مطرح باشد.

کلید واژه ها: اوکراین


نظر شما :