شروع نگارش مقدمه مهم توافق جامع و تمایل آمریکا به ادامه مذاکرات
در حالی سومین روز از چهارمین دور مذاکرات هسته ای در وین در جریان است که مقامات دو کشور از کوتاه بودن فرصت سخن گفته اند و ظاهرا مذاکره کنندگان آمریکایی طرفدار ادامه مذاکرات در روزهای آینده هستند. سایر کشورها بیشتر طرفدار توقف مذاکرات و مشورت با پایتخت های خود هستند.
به گزارش «تابناک»، خبرنگاران حاضر در مذاکرات هسته ای در وین احتمال پایان مذاکرات در غروب امروز را زیاد می دانند، هر چند به نظر می رسد که طرف آمریکایی به ادامه مذاکرات تمایل بیشتری دارد.
از صبح امروز از مذاکره کنندگان روس و آمریکایی اظهاراتی در مورد کوتاه بودن فرصت باقی مانده نقل شده است و لورا روزن خبرنگار المانیتور در محل مذاکرات مدعی شده است که اکنون تنها ایالات متحده مایل است مذاکرات ادامه بیابد.
در روزهای گذشته اخبار مذاکرات حاکی از این بود که طرفین پیشنهاداتی را مطرح کرده اند که مشورت مذاکره کنندگان با پایتخت های خود را ضروری ساخته است. این در حالی است که سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه از جمله افرادی بود که امروز بر پیچیده و سخت بودن مذاکرات تاکید کرد.
در حالی که ساعتی پیش العربیه از شکست مذاکرات ایران و آمریکا خبر داده بودند، ماری هارف سخنگوی وزارت خارجه آمریکا این ادعا را کاملا نادرست دانسته است و برخی خبرنگاران غربی از شروع متنی شبیه به مقدمه توافق نهایی سخن می گویند. هارف گفت و گوی تقریبا سه ساعته طرف های ایرانی و آمریکایی در صبح امروز را جدی و رو به جلو خوانده است.
اهمیت مقدمه توافق از این جهت است که اصول کلی و رهیافت حاکم بر توافق را بیان می کند. در بخش هایی از مقدمه توافق موقت ژنو در آذرماه امسال آمده بود: «هدف این مذاکرات رسیدن به یک راه حل جامع مورد توافق و بلند مدت است به نحوی که تضمین کند برنامه هسته ای ایران کاملاً صلح آمیز باقی خواهد ماند. ایران اعلام می نماید تحت هیچ شرایطی به دنبال دستیابی یا گسترش سلاح هسته ای نیست. راه حل جامع مذکور مبتنی بر این اقدامات اولیه بوده و به یک گام نهایی منجر خواهد شد که دوره زمانی آن مورد توافق قرار گرفته و به رفع نگرانی ها می انجامد.
این راه حل جامع، ایران را قادر می سازد تا به طور کامل از حقوق خود در بهره گیری از انرژی هسته ای برای اهداف صلح آمیز بر اساس مواد مرتبط در معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای و با رعایت تعهدات خود بر طبق معاهده از آن برخوردار شود. این راه حل جامع متضمن یک برنامه غنی سازی با تعریف مشترک و محدودیت های عملی و اقدامات شفاف ساز به منظور تضمین ماهیت صلح آمیز برنامه هسته ای می باشد.
این راه حل جامع به مثابه یک مجموعه منسجم خواهد بود که هیچ بخشی از آن مورد توافق قرار نمی گیرد مگر آنکه در مورد تمامی بخش های آن توافق حاصل شود. این راه حل جامع شامل یک فرایند متقابل و قدم به قدم می باشد و به رفع همه جانبه تمامی تحریم های شورای امنیت، تحریم های چندجانبه و تحریم های ملی مربوط به برنامه هسته ای ایران می انجامد»
صرف نظر از مسائل اجرایی توافق ژنو، بخش فوق که در مقدمه توافق امده بود راهنمای کلی مذاکرات فعلی و نیز تعیین کننده احتمالی چارچوب توافق نهایی ایران با غرب است.
مقدمه توافق نهایی که اکنون در دست نگارش قرار گرفته است، علاوه بر اهمیت اصولی آن با توجه به تبعات حقوقی آن که احتمالا بر برنامه هسته ای دیگر کشورها نیز تاثیر خواهد گذاشت مهم ارزیابی می شود.
نظر شما :