فاصله نظر دو طرف بر سر تعداد سانتریفیوژها چند ده هزار ماشین است

۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۳ | ۰۳:۳۹ کد : ۱۹۳۲۸۶۵ سرخط اخبار

فاصله نظر دو طرف بر سر تعداد سانتریفیوژها چند ده هزار ماشین است

در حالی که به نظر می رسد اختلاف ایران و ۵+۱ بر سر موضوع رآکتور آب سنگین اراک حل شده است، موضوع شمار سانتریفیوژهای فعال در ایران به اختلاف مهم بین دو طرف تبدیل شده است. ایران از نیاز خود به یکصد هزار سانتریفیوژ نسل اول برای هر یک از نیروگاه های خود خبر داده که شمار آن ها احتمالا تا بیست نیروگاه خواهد بود.
به گزارش «تابناک» به نقل از رویترز، اکنون تفاهم بر سر آینده غنی سازی هسته ای در ایران به مهم ترین چالش مذاکرات بین ایران و غرب تبدیل شده است.

یک مقام ایرانی به رویترز گفته است، پر کردن شکاف بین مواضع دو طرف سخت است، ولی ناممکن نیست. دو طرف اکنون باید افزون بر تعداد ماشین های سانتریفیوژ فعال در ایران، بر سر سطح غنی سازی و نیز حجم ذخایر اورانیوم غنی شده در ایران توافق کنند.

به نوشته این خبرگزاری، در حالی که برخی مسائل بین دو طرف تقریبا حل شده است، مقامات آمریکایی در حالی که می گویند تا همه مسائل بین دو طرف حل نشود، توافقی نخواهد شد، موضوع رآکتور اراک را از جمله مسائلی دانسته اند که راهکارهایی برای آن وجود دارد. یک دیپلمات غربی گفته که «اراک یک مشکل نیست».

این در حالی است که به نوشته رویترز، به رغم لبخند ها و دست دادن ها جلو تصویربرداران، پشت درهای مذاکره بر سر مسأله سانتریفیوژ ها اختلاف نظرهای شدیدی وجود دارد. رویترز فاصله نظریات دو طرف را ده ها هزار ماشین دانسته است.

یک مقام ارشد ایرانی که نخواسته نامش فاش شود به رویترز گفته است: «ما برای تولید سوخت هر یک از نیروگاه های خود به دست کم صدهزار ماشین نسل اول (IR-۱) نیاز داریم. ما به آژانس اطلاع داده ایم که می خواهیم بیست نیروگاه بسازیم».

این در حالی است که مقامات آمریکایی در همه ماه های گذشته اصرار داشته اند، تعداد ماشین هایی که می توانند تحمل کنند به چندهزار عدد محدود است تا بتوانند مطمئن باشند توان ایران برای به دست آوردن مواد شکافت پذیر مورد نیاز برای ساخت بمب هسته ای محدود می ماند.

در این باره باید گفت، با اینکه ایران که محدودیت بر سر سطح غنی سازی را پذیرفته است، چنین محدودیت های سنگینی بر سر تعداد سانتریفیوژ ها را تعرض به حق غنی سازی خود می داند که از سوی آیت الله خامنه ای رهبر ایران نیز یک خط قرمز محسوب می شود.

رویترز سپس به بررسی ابعاد گوناگون قبولاندن توافق هسته ای به بازیگران مختلف در سطح داخلی و جهانی پرداخته است.

در حالی که یک مقام غربی توافق بر سر ابعاد برنامه غنی سازی ایران را کاری مشکل و بسیار فنی دانسته است، رویترز به نقل از یک مقام ایرانی نوشته، تهران احساس می کند کشورهای عضو ۵+۱ نهایتا بر سر موضوع غنی سازی کوتاه خواهند آمد، ولی یک مقام غربی به رویترز گفته که ایران باید از خواسته های غیرمعقول خود دست بردارد.

این مقام ایرانی به رویترز گفته است، ما راهی محترمانه برای دو طرف پیدا خواهیم کرد تا بتوانند ادعا کنند که راه خود را ادامه خواهند داد.

در حالی که توافق بین ایران و آمریکا محور توافق نهایی بین کشورهای درگیر در مذاکرات است، پایبند بودن دیگر طرف ها به چنین توافقی حیاتی دانسته شده است. یک مقام غربی با اشاره به کارشکنی فرانسه در رسیدن به توافق موقت هسته ای در ژنو در اوایل نوامبر سال گذشته گفته است، همه ما دیدیم که در ژنو چگونه یک کشور مذاکرات را به هم ریخت.


نظر شما :