درسهایی از تحریم روسیه برای ایران
ا وخیم تر شدن بحران اوکراین و درگیر شدن هرچه بیشتر مناطق شرقی این کشور در روند جدایی طلبی و الحاق گری به روسیه، دولت آمریکا گام های بیشتری را برای تحریم روسیه به سبب اقداماتش در قبال اوکراین برمی دارد. با این حال، تلاش های آمریکا در زمینه تحریم مسکو، تاکنون با موانع مهمی مواجه شده که خود می تواند دربردارنده درس هایی مهم برای دیگر کشورها، از جمله ایران باشد.
به گزارش «تابناک»، هرچند با اوج گیری بحران اوکراین و به ویژه پس از برگزاری همه پرسی در شبه جزیره کریمه و الحاق این منطقه به روسیه، غرب تلاش داشته تا خود را نسبت به این موضوع جدی نشان داده و از طریق وضع تحریم علیه روسیه، این کشور را به بازنگری در سیاست های خود وادارد، اما این رویکرد تاکنون با موفقیت همراه نبوده است.
خبرگزاری «رویترز» در مطلبی در همین زمینه، به بررسی عواملی پرداخته که سبب شده غرب و به ویژه آمریکا، نتواند بر خلاف برخی از دیگر کشورها – از جمله لیبی و ایران – در وضع تحریم ها علیه روسیه از حد مشخصی فراتر رفته و نسبت به تشدید روزافزون تحریم ها علیه این کشور اقدام کند.
این خبرگزاری اشاره می کند که نه تنها حجم پول در گردش روسیه در اقتصاد جهانی بسیار گسترده تر از حجم پول لیبی و ایران بوده، بلکه پیچیدگی های موجود در زمینه نقل و انتقال، ذخیره و در برخی موارد، پنهان سازی این پول ها نیز به کلی با موارد مربوط به دو کشور مذکور تفاوت دارد.
بر همین اساس، به نوشته رویترز، برخی از بانکداران، مدیران مالی و تاجران نفتی غربی که به گردش یافتن پول های روسیه کمک می کنند، اعتقاد دارند که تحریم های آمریکا تأثیر چندانی بر مسکو نخواهد گذاشت. وابستگی کشورهای اروپایی به نفت و گاز روسیه، عامل دیگری است که تحریم این کشور – به ویژه در بخش انرژی – را بسیار دشوار می سازد. کشورهای اروپایی حدود یک سوم نیازهای انرژی خود را از روسیه تأمین می کنند.
در همین راستا، چند روز پیش هیئتی از کارشناسان آمریکایی به بروکسل سفر کردند تا درباره تحریم روسیه با مقامات اروپایی گفت و گو کنند. اما یک مقام آمریکایی که نخواسته نامش فاش شود گفته کشورهای اروپایی تمایل ندارند تحریم های بیشتری را در حوزه تجارت، انرژی و بخش مالی علیه روسیه اعمال کنند.
از سوی دیگر، تحریم هایی که طی چند هفته اخیر از سوی غرب و به ویژه آمریکا علیه روسیه وضع شده، تنها در برخی حوزه ها موثر بوده است. در این راستا، در حالی که تحریم های مذکور سبب شده فعالیت های مالی روس ها در نیویورک متوقف شد، اما بازار املاک لندن که یکی از محل های اصلی سرمایه گذاری ثروتمندان روس به شمار می رود، شاهد تغییر و تحول چندانی نبوده است.
سرمایه گذاری های کلان شرکت های غربی در برخی بخش های اقتصاد روسیه، عامل دیگری است که سبب شده تحریم های آمریکا نتواند از حد مشخصی فراتر رود. به عنوان مثال، هرچند آمریکا روز دوشنبه اعلام کرد که تحریم هایی را علیه «ایگور سچین»، رئیس شرکت نفت دولت روسیه (روس نفت) اعمال کرده، اما خود این شرکت از تحریم ها در امان ماند؛ زیرا 20 درصد سهامش در اختیار شرکت نفت انگلیس (بی پی) قرار دارد.
به هر حال، مجموعه این عوامل سبب شده آمریکا و همچنین اتحادیه اروپا، تحریم های خود را تاکنون تنها به افراد و شخصیت های حقیقی روس محدود کرده و از هدف قرار دادن شرکت های مهم روسی خودداری کنند. بر این اساس، می توان چنین استدلال کرد که میزان تعامل با اقتصاد جهانی – از لحاظ تجارت و همچنین سرمایه گذاری متقابل – از جمله مهمترین عواملی است که می تواند قدرت مانور آمریکا در زمینه اعمال تحریم علیه کشوری خاص را به شدت محدود نماید.
نظر شما :