وزیر سوئدی: ایرانی‌ها می‌ترسند غرب تقلب کند

۲۰ بهمن ۱۳۹۲ | ۱۸:۵۰ کد : ۱۹۲۸۵۰۶ سرخط اخبار

وزیر امور خارجه سوئد در مصاحبه با یک رسانه غربی در خصوص سفر خود به ایران، ضمن خوشبینی برای رسیدن به توافق میان جمهوری اسلامی و کشورهای 1+5، رسیدن به این نقطه را ظرف شش ماه نوعی بلند پروازی دانستت.

متن کامل مصاحبه "کارل بیلت" که هفته گذشته به تهران سفر کرده بود با بی بی سی فارسی به شرح زیر است:


- در ملاقات هایتان احساس کردید فضا برای رسیدن به یک توافق جامع مناسب است؟

فکر می کنم فضایی پر از انتظارات به وجود آمده، هم در زمینه ارتباط با کشورهای دیگر و هم در زمینه تحولات داخل خود ایران. شکی در این نیست. انتخاب آقای روحانی جوی پر از امید به وجود آورده ولی در عین حال نیروهایی هم هستند که در مقابل این تحولات مقاومت می کنند. فکر می کنم الان رسیدن به یک توافق هسته ای جامع در شش ماه خیلی هدف بلندپروازانه ای باشد، ولی شدنی است. این کار به حسن نیت دو طرف احتیاج دارد، ولی این موضوع خیلی حیاتی است و باید از همه توانمان برای حل شدنش استفاده کنیم.

- از حسن نیت گفتید، اما طرفین بی اعتمادی زیادی هم نسبت به یکدیگر دارند، نگرانی های ایرانی ها در این زمینه چیست؟

بی اعتمادی گسترده ای وجود دارد. همان قدر که تهران به غرب بی اعتماد است، واشنگتن هم به ایران اعتماد ندارد. ایرانی ها از این می ترسند که غرب صادق نباشد، تقلب بکند و زیر حرفش بزند. ایرانی ها برای این نگرانی به لیست بلندبالایی از مثال های تاریخی اشاره می کنند که غرب چنین رفتاری داشته است. شاید حق داشته باشند. همان طوری که سیاستمداران واشنگتن در مورد برخی نگرانی هایشان از رفتار حکومت ایران حق دارند. ولی تنها راه غلبه بر این مشکل این است که بنشینیم و با هم حرف بزنیم.

- پیش از سفر گفتید می خواهید ببینید ایران چه قدر به تغییر و تحول متعهد است، نتیجه چه بود؟

فکر می کنم آقای روحانی و تیمش واقعا متعهد هستند که به یک توافق جامع هسته ای با غرب برسند. این خودش راه را برای مواردی دیگر باز می کند. بعد از این می رسیم به لغو تحریم ها و گسترش روابط اقتصادی. و فکر می کنم این به تدریج به باز شدن تدریجی فضای جامعه ایران هم منجر خواهد شد.

- آیا تمایلی برای باز کردن فضای جامعه دیدید؟

ایران کشوری است که به مدرنیزه شدن احتیاج دارد، هم مدرنیزه شدن سیاسی و هم مدرنیزه شدن اقتصادی. فکر می کنم تمایل به مدرنیزه شدن در ایران وجود دارد و همین طور تمایل به روابط راحت تری با غرب. با وجود این، ایرانی ها به بخش علمی و پژوهشی برنامه هسته ای عمیقا افتخار می کنند و به همین خاطر فکر می کنم سازش آنها حد و مرزی دارد.

- آیا در دیدارها راجع به حقوق بشر هم صحبت شد؟

قطعا. ما در مورد جنبه های مختلف حقوق بشر صحبت کردیم، مشخصا در دو مورد. یکی محدودیت ها روی شبکه های اجتماعی.

این نوعی ریاکاری است؛ ابزارهای مختلف برای دور زدن فیلترینگ در اختیار همه هست و این خودش فیلترینگ را مضحک تر می کند. البته اعمال این محدودیت ها در دست نهاد مجزایی است، ولی احساس من این بود که خیلی ها می خواهند این محدودیت ها برطرف شود. و فکر می کنم این خیلی اتفاق خوشایندی باشد.

مساله دیگر تعداد بالای اعدام ها است. ما خیلی به این مساله اعتراض داریم. البته خیلی از این اعدام ها به معضل مواد مخدر مربوط می شود. ایران مسیر اصلی قاچاق هروئین و تریاک از افغانستان به اروپا است و فکر می کنم باید فکر کنیم به راه های مختلف کمک به دولت ایران تا بتواند به طرز متمدنانه تری با معضل مواد مخدر برخورد بکند.

- درباره حقوق بشر با چه کسانی صحبت کردید؟ آقای روحانی؟ آقای ظریف؟ کدام یک بیشتر شما را تحت تاثیر قرار دادند؟

البته بین این دو نفر مسابقه( رقابت) برقرار نیست؛ رییس جمهور، رییس جمهور است و وزیر خارجه، وزیر خارجه. ولی من این مسایل را با هر دوی آنها مطرح کردم و به هر دو گفتم خیلی عجیب است که شما در توییتر خیلی فعال هستید و از این طریق با مردم ایران در ارتباطید... رهبر ایران هم اکانت توییتر دارد، در حالیکه به طور رسمی این وبسایت ها ممنوعند و کسانی که از فیلترشکن استفاده نمی کنند به این وبسایت ها دسترسی ندارند.

- بر اساس مشاهداتتان آیا ایران در مسیر مناسبی برای باز شدن فضای داخلی حرکت می کند.

فکر می کنم... گرایش هایی بین دو طرف و جود دارد، باید صبر کنیم و ببینیم.

وقتی با بعضی ها که از نقض حقوق بشر لطمه خورده بودند، صحبت می کنم، آنها انتظارات زیادی دارند. ولی اینکه آیا این انتظارات برآورده می شود یا نه، باید صبر کنیم و در عین حال فکر می کنم این خیلی به روابط با غرب بستگی داشته باشد. البته که مذاکرات مشخصا درباره برنامه هسته ای است ولی اگر این مذاکرات جلو برود و به جایی برسد، فکر می کنم ما شاهد باز شدن فضای داخل جامعه ایران هم باشیم.

کلید واژه ها: حقوق بشر مدرنیزه شدن


نظر شما :