واکنش سلطانیه به ادعای تخریب در پارچین

۱۱ خرداد ۱۳۹۱ | ۲۰:۱۵ کد : ۱۹۰۲۱۷۱ سرخط اخبار

در آستانه برگزاری دور دیگری از نشست شورای حکام بار دیگر اتهامات علیه برنامه هسته‌‌یی ایران و ادعای فعالیت پاک‌سازی در پارچین شدت گرفته است، اما علی‌اصغر سلطانیه این‌گونه جنجال‌سازی‌ها را بی‌اساس خواند.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، خبرگزاری رویترز در گزارشی از وین به نقل از دیپلمات‌های حاضر در جلسه توجیهی مقامات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ادعا کرد که بازرسان هسته‌‌یی سازمان ملل تصاویر ماهواره‌ای جدیدی را نمایش داده‌اند که نشان می‌دهد تعدادی از ساختمان‌های کوچک از سایت نظامی پارچین برچیده شده‌اند و برخی فعالیت‌های پاک‌سازی دیگری در این سایت انجام شده است.

این در حالی است که ایران بارها انجام هرگونه فعالیت هسته‌‌یی در سایت نظامی پارچین را تکذیب کرده است. آژانس بین‌المللی پیش‌تر هم از پارچین بازرسی کرده اما نتایج بازرسی‌ها هیچ‌گونه فعالیت انحرافی در این سایت نظامی را نشان نداده است. اصرار برای بازدید از پارچین مبتنی بر ادعاهایی است که ایران هرگز آنها را وارد ندانسته و تاکید کرده است که این ادعاها مبتنی بر اسناد جعلی و ساختگی است. اما خبرگزاری رویترز به نقل از یک دیپلمات غربی ادعای اخیر را تقویت کننده ظن غرب به انجام «پاکسازی» در پارچین پیش از دادن اجازه بازرسی به بازرسان آژانس خواند.

علی‌اصغر سلطانیه، نماینده دایم ایران در آژانس این اتهامات را تکذیب کرد و بعد از برگزاری جلسه توجیهی به خبرنگاران گفت: «این نوع جار و جنجال و اتهامات بی‌پایه و اساس است.»

آژانس در گزارش اخیرش درباره ایران مدعی انجام «فعالیت‌های گسترده» در این تاسیسات با استناد به تصاویر ماهواره‌ای شده بود و دیپلمات‌های حاضر در جلسه روز چهارشنبه این عبارت را اشاره‌ای به پاکسازی در پارچین خواندند.

حاضران در این جلسه که برای دیپلمات‌های حاضر در آژانس برگزار شد، گفتند که هرمان ناکارتس، معاون مدیر کل آژانس در جلسه تصاویر ماهواره‌ای مختلفی را از جمله تصاویر مربوط به ماه‌های نوامبر و اوایل ماه مه نشان داد و تصاویر مربوط به ماه مه نشان می‌دهد که دو و یا احتمالا سه ساختمان در این سایت برچیده شده است.

یک دیپلمات غربی مدعی است: این شبیه به یک ناحیه تخریب شده است. دیپلمات‌ها گفتند که ناکارتس درباره اینکه معتقد است در این تاسیسات چه اتفاقی در حال رخ دادن است اظهار نظری نکرد اما بار دیگر بر لزوم رفتن به این محل برای روشن ساختن مساله تاکید کرد.

ایران اتهامات غرب را رد کرده و آنها را «بچه‌گانه» و «مضحک» خوانده است.

به گزارش ایسنا درخواست بازدید از پارچین در حالی مطرح می‌شود که فریدون عباسی، رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان اخیرا با بیان این که بازدید از پارچین بنابر فشار کشورهایی که از آژانس می‌خواهند در این زمینه تحقیق کند مورد علاقه‌ی آژانس است، گفت: ما هنوز در این زمینه قانع نشده‌ایم و دلایل و مدارکی به ما ارائه نشده است که راجع به پارچین که یک مجموعه‌ نظامی است بازدیدی ترتیب دهیم.

بنابر گزارش رویترز سلطانیه گفت که آژانس فقط وقتی می‌تواند از پارچین بازدید کند که توافقی درخصوص چگونگی پاسخگویی به سوالات آژانس درباره وجوه نظامی احتمالی در برنامه هسته‌‌یی ایران حاصل شده باشد.

روزنامه آمریکایی کریستین ساینس مانیتور پیش‌تر به نقل از بازرسان پیشین آژانس گزارش داده بود که تمرکز نامتعارف برای بازدید از پارچین، کار تازه‌ای است که می‌تواند اعتبار آژانس را با توجه به این که مسایلی دیگر میان آژانس و ایران باقی مانده است به مخاطره اندازد. همچنین اینکه آژانس در خصوص چیزی که دقیقا می‌خواهد ببیند باز برخورد می‌کند غیر متعارف است. این کار می تواند اعتبار هرگونه بازرسی احتمالی را زیر سوال ببرد.

اولی‌ هاینونن ، رییس سابق امور پادمان‌های آژانس تا نیمه سال 2010 در این باره گفته است: متعجبم که آژانس در این مورد می‌خواهد پیش‌تر ساختمانی را که قصد بازدید دارد، مشخص کند زیرا چنین کاری باعث می‌شود در نهایت وضعیت نامناسبی پیش آید.

وی با زیر سوال بردن این اصرار آژانس افزود: فرض کنید که بازرسان در نهایت به آنجا بروند و چیزی پیدا نکنند. در این صورت هم مردم خواهند گفت: اوه، به این دلیل است که ایران آنجا را پاکسازی کرده".

وی که اکنون در دانشگاه هاروارد تدریس می‌کند، ادامه داد: اما در واقع ممکن است هیچ‌گونه پاکسازی انجام نشده باشد. در این صورت ایر ان بازنده خواهد بود. نمی‌دانم چرا آژانس اینگونه برخورد می‌کند، این عملکردی استاندارد نیست.

براساس گزارش رویترز در عین حال رابرت کلی، یک مقام عالی رتبه پیشین آژانس گفته است که اگر هرگونه آثار اورانیوم در این سایت به جا مانده باشد، بازرسان همچنان قادر به کشف آن خواهند بود.

وی گفت: اگر ایران ساختمان را شست‌وشو داده و تجهیزات را خارج کرده باشد، در واقع همچنان اورانیوم برجا خواهد ماند و اینکه اجازه داده شود آب آلوده به اورانیوم بر روی زمین جاری شود به معنای آن است که آژانس شانس صددرصدی برای یافتن آن خواهد داشت.

کلی پیش از این هم در گفت‌وگو با بی‌بی‌سی گفته بود: گزارش‌های آژانس درباره برنامه هسته‌یی ایران جانبدارانه و حاوی نکاتی جعلی است و آژانس به دنبال هر شایعه‌ای که درباره برنامه ایران بشنود، می‌رود.


نظر شما :