مذاکرات هسته ای و وضعیت دشوار تل آویو

۲۷ فروردین ۱۳۹۱ | ۱۵:۴۹ کد : ۱۹۰۰۰۴۱ سرخط اخبار
مهر نوشت: در حالیکه تمامی طرف های گفتگو کننده در مذاکرات دیروز از موفقیت این مذاکرات سخن به میان می آورند منابع اسرائیلی در صدد هستند تا آن را شکست خورده توصیف کرده و نتایج آن را مبهم جلوه دهند.
روز گذشته و پس از گفتگوهای ایران با 1+5 تمامی طرف ها از جمله آمریکا از نتایج آن ابراز رضایت کرده و آن را گامی مثبت و سازنده به جلو توصیف کردند. "بن رودس" معاون مشاور امنیت ملی اوباما گفت که کشورش فرصت هایی را برای مذاکرات در خصوص برنامه هسته ای ایران می بیند. وی اضافه کرد که این فرصت ها در باره آن است که بررسی کنیم چگونه ایران با تداوم برنامه هسته ای خود به تعهدات بین المللی‌اش هم عمل کند.

برخی آگاهان بر این باورند که چنین اظهار نظرهایی می تواند از سوی مقام آمریکایی بعنوان رویکردی جدید از سوی واشنگتن در قبال برنامه هسته ای ایران برای مقاصد صلح آمیز باشد. ضمن اینکه اظهارنظرهای مذاکره کنندگان ایرانی پس از گفتگوها هم مؤید چنین برداشتی بوده است. در همین رابطه نماینده روسیه در گفتگوها هم مانند دیگر همقطاران اروپایی خود جو گفتگوها را مثبت توصیف کرد.

سرگئی ریابکف معاون وزیر خارجه روسیه که ریاست هیئت کشورش را در این گفتگوها بر عهده داشت در این‌باره می گوید: جو گفتگوها سازنده بود و گفتگوها با رعایت اصول کار و با صورت عملی بود.

این اظهار نظرهای مثبت در کنار اظهارات مثبت کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و دیگر مقامهای شرکت کننده گروه 1+5 در حالی است که رسانه های اسرائیلی بر آن هستند تا مذاکرت را شکست خورده توصیف کرده و راه را برای تحریم های بیشتر ایران که از گذشته دنبال می کردند هموار کنند.

روزنامه هاآرتض در مقاله ای در این باره عنوان می کند که ایران از آمریکا و اروپا خواسته است تا زمانی که گفتگوها ادامه دارد حمله به تاسیسات اتمی ایران به تاخیر بیندازد.

این روزنامه به نقل از منابع ترکیه می نویسد: دیپلمات های ترکیه گفتند که نشست بین دو طرف در جو مثبتی انجام شد اما طرف ها نتوانستند به پیشرفتی در این باره دست یابند. اما توافق کردند که گفتگوهای بیشتر را در ماه آینده ادامه دهند.

هاآرتض همچنین با چاپ عکسی از سعید جلیلی دبیر شورای منیت ملی ایران و کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که در حال ترک صحنه کنفرانس مطبوعاتی بودند و بر آن شد تا به خواننده چنین القا کند که اختلافات همچنان بین ایران و غرب پابرجاست.



روزنامه جروزالم پست نیز با انتشار تحلیلی تحت عنوان " ابهام غیر سازنده در باره ایران" بر آن شد تا جو مذاکرات را مخدوش و مبهم نشان دهد.

"یاکوف کاتز" تحلیلگر و نویسنده این روزنامه اعتقاد دارد که نتایج گفتگوهای غرب با ایران همانگونه که پیش بینی می شد از آب در آمد.

وی می نویسد: همانطور که انتظار می رفت گفتگوها بین دو طرف با یک تصمیم پایان یافت و آن اینکه گفتگوهای دیگر پس از پنج هفته برگزار شود. اما تصمیمی در این باره که غنی سازی اورانیوم پایان داده شود و یا تحریمها علیه ایران افزایش یابد گرفته نشد.

جروزالم پست بدون اینکه بین یک مذاکره هسته ای با نشست شورای امنیت تفاوتی قائل شود از اینکه در این نشست در باره تحریمهای بیشتر علیه ایران تصمیمی اتخاذ نشده، آن را بی حاصل جلوه می دهد.

این روزنامه در پایان بار دیگر به چشم انداز بی نتیجه مذاکرات و برنامه اسرائیل اشاره می‌کند و می نویسد: ممکن است تا گفتگوهای آتی اسرائیل ساکت بنشیند و اجازه دهد تا کشورهای غربی کار خود را انجام دهند اما اگر نتیجه ای از این سری مذاکرات حاصل نشود آن وقت اسرائیل در تابستان گزینه نظامی را در پیش خواهد گرفت و با استفاده از پدیده آسمان های شفاف حمله خود به ایران را آغاز خواهد کرد.

نویسنده در ادامه همچنین به احتمال توقف اورانیوم 20 درصد از سوی ایران و نتیجه بخش بودن مذاکرات هم اشاره می کند و می نویسد: در صورتی که گفتگوها به نتیجه ای نرسد، شرایطی که نه یک پیروزی روشن و نه یا یک شکست آشکار برای اسرئیل خواهد بود، آن وقت چه اتفاقی خواهد افتاد؟ اگر ایرانی ها با توقف غنی سازی 20 درصد موافقت کنند و از توقف غنی سازی 3.5 درصد سر باز بزنند چه اتفاقی خواهد افتاد؟ اگر ایران موافقت کند تا تمامی مواد غنی شده خود را تحویل دهد اما از باز کردن تاسیسات اتمی خود به روی بازرسان بین المللی خود داری کند چه باید کرد؟ چنین روندی اسرائیل را در وضعیت دشواری قرار خواهد داد.

جروزالم پست می نویسد: از یک طرف این امر راضی کننده نخواهد بود اما از سوی دیگر می تواند برگی در دست دولت اوباما برای انتخاب مجدد وی و در نهایت یک پیروزی دیپلماتیک برای او باشد.

در نهایت از مقاله جروزالم پست اینگونه نتیجه گیری می شود که محافل رسانه ای در اسرائیل بعنوان منعکس کننده بخش مهمی از دیدگاههای حاکم بر محافل سیاسی- نظامی این رژیم، با طرح چنین سؤال هایی اینگونه نشان می دهند که نتیجه مذاکرات هر چه باشد مورد قبول تل آویو نخواهد بود و در واقع این نشست ها از سوی تل آویو، فارغ از اینکه نتیجه آن چه باشد، از پیش شکست خورده تلقی شده است.

 

نظر شما :