چشم طمع چین و روسیه به هواپیمای سرنگون شده امریکایی
امریکا بازهم شیطنت کرده و هواپیمای بدون سرنشینش به دست نیروهای ایرانی افتاده است. این هواپیمای بدون سرنشین مدل آر. کیو ۱۷۰ بوده که در مرزهای شرقی ایران سقوط کرده است. دیپلماسی ایرانی، از دکتر ماکان عیدیپور، کارشناس مسائل استراتژیک درباره کاربرد این هواپیماها سوال کرده است. وی بر این باور است که این تکنولوژی در انحصار امریکا و رژیم صهیونیستی است و ایران میتواند با گرفتن این هواپیما از تکنولوژی آن استفاده کند.
هواپیمای بدون سرنشین امریکایی که توسط ایران سرنگون شده چه ویژگیها و یا کاربردهایی دارد؟
هواپیمای بدون سرنشین چند دههای است که در نیروهای نظامی غربی و به ویژه امریکا وجود دارد، اما هواپیمای بدون سرنشینی که قابلیتهای شلیک موشک و حمل مواد منفجره را داشته باشند تکنولوژی نسبتا جدیدی در دنیای نظامی است.
این تکنولوژی در دنیا تقریبا در انحصار امریکا و اسرائیل است، البته بیشتر اسرائیلیها روی هواپیماهای بدون سرنشین کار کردند و هواپیماهای اسرائیل یکی از پیشرفتهترین هواپیماهای بدون سرنشین دنیا محسوب میشوند. اما اسرائیلیها در دکترینی که برای خود تعریف کرده بودند، معتقد بودهاند که باید برای به حداقل رساندن تلفات انسانی از سلاحهایی استفاده کنند که الزاما توسط انسان هدایت نشود. یکی از این سلاحها همین هواپیماهای بدون سرنشین بوده است. این هواپیماهای بدون سرنشین حامل موشک یا بمبهای هدایت شوندهای هستند که به لحاظ کوچک بودن یا محدود بودن قدرت انفجارشان، به آنها بمبافکنها یا سلاحهای تاکتیکی اطلاق میشود، چراکه برای انجام عملیات شلیک موشک و بمباران بزرگ استفاده نمیشوند.
چندی پیش روسیه نیز ابراز تمایل کرده بود که قصد خریداری این هواپیماها را از اسرائیل دارد، همچنین چینیها هم به دنبال این تکنولوژی هستند. امریکا در پاکستان و در منطقهای که نسبت به حضور هواپیماهای امریکا حساسیت زیادی وجود داشت، توانست از هواپیماهای بدون سرنشین در تخریب و انهدام اهدافی که برای خود متصور بود، بهرهبرداری کند. به همین دلیل توجه جهانیان به این تکنولوژی جلب شد. پیش از این هم اسرائیل در جنوب لبنان و غزه از این هواپیماها استفاده کرده بود.
این هواپیمای امریکایی که یکی از پیشرفتهترین انواع این هواپیماها محسوب میشود و به دست نیروهای جمهوری اسلامی ایران افتاده است، میتواند برای غرب مسالهساز باشد چراکه زمانیکه تکنولوژی آن به دست ایران بیفتد ، میتواند از آن استفاده کرده و انتقال آن میتواند مزیتهایی برای ایران داشته باشد.
آیا حضور این هواپیما برفراز آسمان ایران برای عملیات جاسوسی بوده است؟
این هواپیمای بدون سرنشین رادارگریز بوده و به عبارت دیگر هواپیمایی بوده که به راحتی نمیتوانستند از حضور آن اطلاع پیدا کنند. ورود آن در نگاه اول برای امتحان کردن سیستم پدافند و برای انجام عملیات تجسس، فیلمبراری و عکسبرداری است. امریکاییها در گذشته هم چنین شیطنتهایی را کردهاند. در گذشته هواپیمای بدون سرنشینشان در اطراف خوزستان و اطراف نیروگاه بوشهر دیده شده است. بنابراین موضوع جدید یا خیلی مهمی نیست یعنی سقوط یک هواپیمای بدون سرنشین اتفاق مهمی در مناسبات نظامی به وجود نمیآورد. اما این امر که ایرانیها توانستند این هواپیما را بگیرند و سرنگون کنند، یک پیروزی محسوب میشود.
اشاره کردید که ایران میتواند از تکنولوژی این هواپیما استفاده کند، آیا ایران میتواند به اطلاعات ضبط شده آن هم دسترسی پیدا کند؟ این مساله برای امریکاییها تا چه اندازه میتواند نگرانکننده باشد؟
امکان دسترسی به اطلاعات آن وجود دارد، اما اطلاعاتی که در آن وجود دارد اطلاعاتی است که از منطقه گرفته شده است. همچنین به این شکل نیست که این هواپیماها حافظهای داشته باشند که در طول سالها و ماهها جمع شده باشند و بتوان از آن استفاده کرد. بنابراین این اطلاعات نیز ارزش آنچنانی ندارد. این اتفاق تاکتیکی در مورد یک سلاح تاکتیکی در قیاس کاملا تاکتیکی است.
آیا احتمال فروش لاشه این هواپیما به روسیه یا چین وجود دارد؟
این احتمال هم وجود دارد. فروش یا معاوضه از گذشته وجود داشته است. همیشه زمانی که چنین اتفاقی رخ میداد یا تکنولوژی به دست کشوری میافتاد به کشوری که میتوانست از آن به خوبی استفاده کند با تکنولوژی که خودشان نیاز داشتند، معاوضه میکردند. اما این که روسیه یا چین تا چه اندازه خریدار چنین تکنولوژی باشند باید گفت که به نظر میرسد که چنین تمایلی نزد آنها وجود دارد که آن را معاوضه کنند یا بخرند. اما معمولا به دلیل آنکه ارزش مادی ندارند معاوضه میشوند.
نظر شما :