حزب الله از بشار چه می خواهد؟

۱۵ مرداد ۱۳۹۰ | ۱۶:۳۱ کد : ۱۵۰۹۷ گفتگو
مسعود ادریسی سفیر سابق ایران در لبنان و کارشناس مسائل منطقه در گفتگو با دیپلماسی ایرانی با اشاره به تاثیر گذاری تحولات سوریه بر لبنان معتقد است موضع حزب الله نسبت به بشار اسد منطقی تر شده است و از او می‌خواهند به خواسته‌های منطقی مردم جواب مثبت دهد.
حزب الله از بشار چه می خواهد؟
دیپلماسی ایرانی: این روزهاوضعیت در سوریه پیچیده تر شده به نحوی که به جلسه فوق العاده شورای امنیت منجر شده است. در مورد امکان دخالت نظامی‌غرب در سوریه و تاثیر تحولات سوریه بر لبنان با مسعود ادریسی سفیر سابق ایران در لبنان گفتگو کرده ایم که در زیر می‌خوانید:

 

آقای ادریسی، تحولات سوریه تا چه حد بر لبنان تاثیر خواهد گذاشت؟

 

هر تحولی در سوریه اثر مسقتیم در لبنان دارد. از قدیم الایام تحولات سوریه بر لبنان به عنوان یک همسایه ای که تحت تاثیر سوریه بوده تاثیر گذاشته است. بنابراین هر تغییر و تحولی در سوریه در لبنان پیامد خواهد داشت.

 

با توجه به این که وضعیت سوریه در روزها و هفته‌های گذشته بحرانی بوده است و این بحران رو به افزایش است، اگر وضعیت بشار اسد و رژیم او متزلزل شود چه تاثیری بر وضعیت جریان مقاومت در لبنان خواهد داشت؟

 

آنچه مشخص است این است که سوریه یکی از کشورهایی است که از جریان مقاومت حمایت کرده است. هم نفع بشار اسد در این کار بوده است و هم سیاست خود و پدرش در این بوده است که از مقاومت دفاع کنند. با این حال نمی‌توان  با قطعیت گفت اگر بشار اسد در سوریه با مشکل مواجه شود این اتفاق می‌تواند بر جریان مقاومت در لبنان تاثیر منفی بگذارد.

چرا که هر حکومتی که در سوریه بر سر کار بیاید، به این دلیل که قسمتی از خاک آن در اشغال اسرائیل است، نمی‌تواند با رژیم اسرائیل رابطه عادی و طبیعی داشته باشد. یعنی تا وقتی که بخشی از سرزمین سوریه در اشغال اسرائیل است، هیچ رژیمی‌در این کشور نمی‌تواند رابطه عادی و طبیعی با اسرائیل برقرار کند.

لذا حتی اگر بشار اسد هم از قدرت برکنار شود و رژیم دیگری بر یر کار بیاید، به نظر من با توجه به وضعیتی که با اسرائیل دارد نمی‌تواند رابطه ای عادی داشته باشد. لذا نیازمند به جریان مقاومت است و باید از  آن استفاده کند. طبیعی است برای این که بتواند از این جریان استفاده کند باید به آن کمک کند.

 

با توجه به برخی تفاسیر که درگیریهای سوریه را درگیری شیعی- سنی عنوان می‌کنند، آیا ممکن است این درگیری‌ها به ایجاد نوعی مشکل شعیه – سنی در لبنان منجر شود؟

 

من تصور نمی‌کنم که در سوریه بحث شیعه- سنی چندان مطرح باشد. یعنی از نظر من این بحران بین شیعه و سنی نیست بلکه بین دولت و مردم سوریه است. از آنجایی که من این که این را قبول ندارم که در سوریه بحث مقابله با شیعه سنی مطرح است، در لبنان نیز نمی‌تواند چنین چیزی شکل گیرد.

اما به طور طبیعی در سوریه علوی‌ها تقریبا طرفدار بشار اسد هستند و در لبنان هم عمدتا شیعیان طرفدار بشار و رژیم سوریه هستند. البته بخشی از اهل تسنن لبنان هم همواره با سوریه همراه بوده اند، اما بخشی دیگر که با آقای سعد حریری هستند طبیعی است که در حال حاضر موضع مثبتی نسبت به بشار و سوریه ندارند. لذا آنها مخالف رژیم بشار اسد هستند.

از این بعد اگر نگاه کنیم می‌توانیم بگوییم که هر چه مسائل سوریه حاد بشود، در لبنان نیز تاثیر می‌گذارد و اختلافات بین بخشی که از دولت سوریه حمایت می‌کنند و بخشی که مخالف هستند تشدید می‌شود.

 

موضع حزب الله در مقابل تحولات سوریه چیست؟

 

حزب الله تا جایی که من مواضع و بیانیه‌های آنها را دنبال می‌کنم از رژیم بشار اسد طرفداری می‌کنند. به هر حال آنها منافع خود را در این می‌بینند که از دولت سوریه که از مقاومت حمایت می‌کند حمایت کنند. ولی به نظر من حزب الله در همین بیانیه اخیری که صادر کرد کمی‌ منطقی تر به مسائل نگاه کرده بود.

یعنی نگاهی هم به این داشت که باید به خواسته‌های مردم سوریه توجه شود. یعنی حزب الله ضمن این که از دولت اسد حمایت می‌کنند و می‌گویند که باید به این دولت فرصت داد، از طرف دیگر هم از دولت می‌خواهند که اصلاحات را جدی دنبال کند و به خواسته‌های منطقی مردم جواب مثبت دهد. این سیاستی است که حزب الله در قبال تحولات سوریه در پیش گرفته است.

 

به نظر شما با توجه به اوضاع منطقه امکان دخالت نظامی‌نیروهای فرامنطقه ای وجود دارد؟

 

در حال حاضر قدرت‌های بین المللی که یک طرف آمریکاو غرب هستند  تمایل دارند که به نحوی در مسائل سوریه دخالت کنند ولی از طرف دیگر قدرت‌هایی نظیر روسیه و چین به شدت مخالف این موضوع هستند و به دنبال این هستند که مسائل در داخل سوریه حل شود. لذا دیدیم که در جلسه دیشب شورای امنیت سازمان ملل طرحی که از سوی کشورهای غربی به خصوص انگلیس و فرانسه و آلمان مطرح شد، نتوانست تصویب شود و روسیه و چین در مقابل آن موضع گرفتند و اجازه ندادند که مطرح و تصویب شود.

لذا در حال حاضر دخالت خارجی در سوریه چندان محتمل نیست. یعنی از جنس اتفاقی که در لیبی رخ داد فعلا ممکن نیست چرا که روسیه و چین شدیدا با این موضوع مخالف هستند. از سوی دیگر دخالت ناتو در مسئله لیبی به نتیجه دلخواه آنها نینجامید. بنابراین به نظر می‌رسد در مواجهه با مسئله سوریه و تصمیم در مورد دخالت نظامی‌در این کشور با تامل بیشتری برخورد می‌کنند. بنابراین به نظر من در حال حاضر دخالت خارجی در سوریه تقریبا غیر محتمل است.


نظر شما :